Rychle / jednoduše / zdravě
Když dělám menší kapsičky, plním je raději sladkou náplní. Větší kapsy dělám "na slano" a dávám do nich pořádnou porci výrazné náplně. Teď špenátovo-sýrovou...
Předem upečené papriky a mrkev dodají této jednoduché krémové polévce výraznější chuť. Příprava je extra snadná, výsledek výborný!
Dýňová polévka se dá dobře kombinovat s mrkví, paprikou, červenou čočkou, ale také s pomerančovou šťávou. Pomeranč dodá polévce netradiční a atraktivní nádech.👍
Toto tvarohové těsto nemá chybu. Prověřené, perfektně se s ním pracuje. Ať už z něj vyrobíte povidlové kapsičky nebo ořechové šátečky, dopadne to výborně!!😀
Křupavé topinky s bohatou vrstvou čistě rostlinné směsi, jejíž základ tvoří hlíva, tofu a cuketa. Správné dochucení zajistí výraznou chuť.🙂
Noky obalené vyladěnou hustou domácí rajčatovou omáčkou. Zapečené s rozteklým sýrem. Jednoduché a atraktivní jídlo.🙂
Extra jednoduchý recept, který překvapí svojí atraktivní chutí. Lahodný kořeněný květák a pečená, lehce křupavá cizrna...S domácím jogurtovým dipem perfektní!
Jemně mletou pohankovou mouku lze výborně využít při přípravě palačinek. Přidáním jablek do těsta jsou extra vláčné...👍
Jednoduchý hrnkový recept na moučník plný jablek. Vláčný, sladký, pocákaný domácí kakaovou polevou ještě lepší!
Tofu knedlíčky jsou skvělou možností, jak i bez masa doplnit polévku o bílkoviny. Díky pečení v troubě drží pohromadě a lépe chutnají.
Jedna z osvědčených verzí na kynuté skořicové šneky. Nadýchané, vláčné, velmi jedlé 👍
Mít doma v zásobách 1 balení kvalitních baltických rybiček se hodí. Obzvlášť, když je chuť na dobrou domácí pomazánku s čerstvým chlebem. Orestovaná kořenová zelenina jí dodá nejen vlákninu, ale i jemnější chuť.🙂
Výrazná brokolicovo-sýrová pasta, která obalí každou těstovinu je jednoduchým fíglem tohoto receptu. V tom malé křupavé kousky brokolice, voňavý česnek a hoblinky Pecorina! 👍
Pizza z pitta chleba je výborné, zábavné a rychlé jídlo. Obložit ji můžete bohatě a pestře podle své chuti. Co třeba šunka, sýr a brokolice? 🙂
Dobře ochucená a upečená zelenina je snadný a atraktivní způsob, jak sníst pořádnou porci vlákniny. A k tomu bílkoviny v podobě výrazného hustého vaječného dipu.
Rýže připravená v troubě má své výhody. Je vždycky "tak akorát", nedá se na ní nic moc zkazit. Ovoněná hřebíčkem perfektně sedne třeba k čočkovému dhalu nebo ke kari.
Pořádná porce křupavého květáku v lahodné pikantní kokosové kari omáčce. Jednoduché a hřejivé jídlo. 👍
Každé zrno kukuřice je nasáklé chutí a vůní másla, česneku a bylinek. Skvělá příloha téměř bez práce!
Jednoduchý a vyzkoušený recept na kynuté lívance. Díky jablkům jsou šťavnaté a chuťově bohatší. Extra voňavý domácí skořicový cukr jim nasadí korunu. 🙂
Občas přijde chuť na křupavý obalovaný sýr. Místo tradiční strouhanky z bílé mouky zkuste jáhlovou. Je bezlepková a úžasně křupavá!
Půl kila kysaného zelí s voňavou schwarzwaldskou šunkou na křehkém máslovém těstě. Klasika, ze které se najíte, nebo pohostíte návštěvu.
Osvědčený recept na jednoduchou květákovou polévku obohacenou o bezlepkovou obilovinu v podobě jáhlových vloček. Výsledkem je úžasně krémová polévka.
I z takové obyčejné základní suroviny jako jáhly je možné vyrobit krémový dezert, který překvapí svou báječnou chutí...
Kuskus je skvělou surovinou pro rychlá jídla. V kombinaci se šťavnatým mletým masem a orestovanou křupavou paprikou má šmrnc! 👍
Lehce křupavá kedlubna s hráškem a mrkví obalená dobře ochucenou krémovou smetanovou omáčkou. Verze bez lepku, s rostlinnou smetanou. Rychlé, jednoduché...
Jednoduchý švestkový koláč z jogurtového těsta, který můžete mít během chvíle v troubě. Jogurt dodá těstu super konzistenci a vláčnost, švestky extra šťavnatost a drobenka křupavost. 🙂
Lívanečky nemusí být jen sladké. S různými druhy čerstvých sýrů či pomazánek skvěle chutnají i ve slané variantě. Červená řepa jim dodá vláčnost a netradiční barvu.👍
S červenou řepou se dají dělat divy. Její jedinečná chuť jde skvěle 👍dohromady s kari kořením a kokosovým mlékem. V tomto provedení patří v některých exotických zemích mezi tradiční jídla.
Extra jednoduchý a prověřený recept na tvarohové knedlíky s ovocem. Do těsta lze zabalit švestku, meruňku, jahodu, borůvky. 👍
Jak zajímavě upravit krůtí nudličky, cuketu a špecle? Zapéct je v troubě pod křupavou zlatavou krustou!
Skvělý salát plný živin, chutí i barev. Výborné ingredience vyladí a propojí domácí sladko-kyselá zálivka...
Kuřecí prsa z pomalého hrnce považuji za jednu z nejsnadnějších a nejlepších možností, jak připravit chutné a měkké maso nejen do salátů.
Když makovec, tak v něm musí jít především a hlavně o mák. A to tento splňuje! Jednoduchý recept, který funguje a chutná.
Jak atraktivně využít bio hovězí mleté maso? Inspiraci přináší tradiční mexické burritos, tortilla naplněná šťavnatou masovou směsí s fazolemi. Skvělý mix chutí a vůní.
Pórek má jedinečnou chuť, která vynikne v polévkách, salátech, slaných koláčích, ale také pomazánkách. Tady je jedna osvědčená...
Snadné na přípravu, z dostupných surovin. Hodí se jako zdroj energie na výlety či sport, skvěle poslouží i jako sladkost na chuť. 👍
Rychlý dezert, ideální pro období čerstvého sezónního ovoce. Štavnatý uvnitř, křupavý na povrchu. Drobenka z mandlí a špaldové mouky je skvělá!
Krémové polévky jsou velmi jedlý způsob, jak do jídelníčku zapojit luštěniny a zeleninu. V tomto receptu hrají hlavní roli bílé fazole...🙂
Těstoviny s rychlou domácí rajčatovou omáčkou, která je doplněná o kousky mrkve a tradiční španělské chorizo.
Spojení výrazné makrely, smetanového sýra a šťavnaté cukety je povedené! Během pár minut je na stole výborná domácí pomazánka...
Extra vláčný a jednoduchý moučník, který máte za pár minut v troubě. Pro cuketovou sezónu ideální. Vynikající je také ve slavnostnější verzi s citronovou polevou.🙂
Bulgur je výživná a praktická obilovina moderní kuchyně. Kromě přílohy se skvěle hodí jako kvalitní zdroj sacharidů do různých zeleninových či masových směsí. Tato verze s hovězím masem a zeleninou je chuťově bohatá.
Jednoduchý recept, když je cílem upéct něco "sladkého zdravého". Těsto je připravené raz dva. Výsledkem jsou malé voňavé, vláčné a akorát sladké chuťovky, které se hodí i jako svačinka do krabičky.
Sandwich, se kterým není žádná nuda. Rozpečený sýr a "zelená bomba" quacamole zajistí perfektní chuť. A ještě je krásný na pohled. 🙂
Tradiční bezlepkový moučník, jehož základ tvoří výživné jáhly. V zimě se do něj hodí sušené ovoce, v létě zase různé druhy čerstvého. Se šťavnatými meruňkami je výborný! 👍
Máte chuť na bezmasou verzi lasagní? A nechcete se vařit s bešamelem? Zkuste tyto lasagne s orestovanou cuketou a jednoduchou omáčkou se sýrem a zakysanou smetanou. Snadné a výborné! 👍
Rychlý, snadný, nemastný a extra jednoduchý recept, jak mít během pár minut z půl kila květáku plech plný výborných placiček 🙂
Někdy se to vyloženě hodí a dojde řada na chlazené listové těsto. Během chvíle jsou křehé šátečky na stole. Pudinkovo-jablečná náplň je v nich výborná.👍
Takovou pomazánku nikde nekoupíte. Takovou je třeba si vyrobit doma. Je to rychlé, jednoduché a výsledek výborný! 👍
Když je třeba udělat rychle něco k jídlu, omeleta je vždy dobrý nápad. Tato verze s opečenými bramborami, pórkem a tofu je extra sytá a šťavnatá.👍
Nejpřirozenějším způsobem, jak připravit domácí rýžovou kaši, je sáhnout po celozrnné kulatozrnné rýži. Ve srovnání s "instantní přípravou" je kaše sytější, nutričně bohatší a chuťově opravdovější.👍
Za tepla, za studena, na oběd, na večeři, ke svačině, do krabičky do práce... Dát si tyto křupavé rýžové placičky se zeleninou je vždy dobrý nápad! 🙂S domácím dipem výborné!
Zelený hrách, to není "jen" hrachová polévka nebo hrachová kaše jakožto jídlo chudých nebo zlo ze školní jídelny.😅 Ze zeleného hrachu můžete snadno připravit výborné karbanátky a doslova překvapit...🙂
Křehké, křupavé, akorát sladké, s čokoládovými kousky uvnitř lahodné. 🙂Základem výborných sušenek je skvělé těsto s tím správným poměrem ingrediencí.
Pečená dýně přijde vhod ať už jako hlavní jídlo, příloha nebo chuťovka. Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat. A to šetří čas. S domácím vaječným dipem poslouží jako malá lehká večeře.👍
Pikantní šťavnatá směs z fazolí Adzuki je velmi jednoduchá na přípravu. Hodí se k rýži, ale také k chlebovým plackám. Výživné a chutěmi nabité jídlo.
Verze zelňačky, u které nepotřebujete žádná uzená masa či klobásy. Díky ochuceným a orestovaným žampionům v kombinaci se zakysanou smetanou má polévka spoustu chuti a šmrnc...👍
Voňavá pečená zelenina, ochucený bylinkový sýr cottage a čočkové těstoviny jsou skvělým základem pro snadné a výživné jídlo.
Osvědčené těsto na závin, které se hodí jak k ovocným, tvarohovým, ořechovým, ale i slaným náplním. Teď se ale držme té největší klasiky. Jablečné... 😇
Do wrapu se dá zamotat cokoliv. A nemusí to být buď a nebo. Buď maso nebo zelenina, buď maso nebo sýr... Dáme tam všechno pěkně dohromady. A česnekový dresing k tomu. To je chuti! 👍
Varianta na zeleninu zapečenou se sýrem. Není třeba pokaždé vymýšlet zapékací směsi se smetany, sýra a vajec. Stačí kus správného typu sýra a užít si jeho čistou chuť s bohatou porcí zapečených brambor a zeleniny.
Loupat 10 na tvrdo uvařených křehkých křepelčích vajec stojí nějaký ten čas. Lze na to jít snadněji. Ideální je zastřené křepelčí vejce či jeho krátká úprava v troubě. Skvěle se hodí ke křupavému toustu a pikantní sýrové pomazánce.
Bez mouky, bez smetany, přesto hustá a krémová. Cizrnová polévka může mít mnoho forem, tato je obzvlášť voňavá a také plná zeleniny.👍
Poctivě upečená červená řepa je lahůdkou sama o sobě. Zkuste ji pak krátce zapéct s atraktivním balkánským sýrem a doplnit opraženými semínky...Nadchne!
Cizrna, červená cibule, sladká rajčátka, česnek a bylinky. To je více než dobrý základ pro rychlé jídlo nabité kvalitními živinami.
Připravit si domácí halušky z brambor je velmi snadné. Ve spojení s bryndzou a domácí slaninou se jedná o tradiční slovenské jídlo, které je chuťově jedinečné.
Chcete zaujmout na talíři a zároveň si dopřát porci listové zeleniny? Tento snadný recept na zářivé špenátové palačinky stojí za vyzkoušení. Skvělé jsou jen se sýrem, uzený losos jim ovšem dodá jedinečnou chuť.
Chroupat celé ředkvičky může být pro někoho příliš intenzivní. Pokud z nich uděláte pomazánku, zjemníte tím jejich chuť a vyřešíte otázku "co na chleba?"
S čím jsou dobré topinky? S česnekem, se sýrem, s různými pomazánkami... Co je ale bohatě obložit zeleninou a zároveň tělu dodat mnoho ochranných látek? Ochucená rajčatová směs s cibulí a česnekem je ideální.
Cibulačka je tak jednoduchá a tak vynikající polévka. Hustá, voňavá a s křupavými zapečenými sýrovými krutony vyladěná! 👍
Žádné "jídlo chudých a levný zdroj bílkovin"... Hrachová kaše je vynikající, úžasně voňavá a sytá příloha. Doplněná o pořádnou porci zlaté cibulky má ten správný šmrnc.
Inspirace na snídani pro milovníky výrazných sýrů, poctivé zeleniny a domácího pečiva.
Domácí mléčný řez je atraktivní dezert či svačina pro malé, střední i dospělé.🙂 Tentokrát si posvítíme na to, jak ho jednoduše vyrobit úplně bez mouky.👍
Kdo by chtěl jíst chuťově nudný salát... To se v tomto případě nestane. Sladko - kyselá chuť meruněk ve spojení s výraznou fetou, rukolou a vyladěným domácím dresinkem je sázkou na jistotu.
Hustá polévka plná zeleniny voňavá po hříbkách, česneku a majoránce. Tentokrát obohacená o čirokovou mouku, která najde uplatnění v mnoha receptech...
Výrazná sladká rajská omáčka s pečenými masovými kuličkami je oblíbenou klasikou, která má mnoho verzí. Tato je s krůtím masem, rýží a bezlepkově zahuštěnou omáčkou.
Koho by nebavilo namáčet si křupavé tyčinky v krémovém sýrovém dipu. Domácí verze známé svačinky je báječná! 🙂
Správně upravené a ochucené zelené fazolky jsou delikátní přílohou. Zároveň jsou dobrým zdrojem živin a vynikají nízkou kalorickou hodnotou.
Uzený losos je velmi výraznou ingrediencí. Dokáže dodat luxusní chuť těstovinám, salátům, krémovým zeleninovým polévkám a pomazánkám. Obzvlášť v kombinaci s koprem a citrónem.
Cizrna je vděčná, výborná a chutná luštěnina. Polévkám dodá nejen sytost, ale i nutriční benefity. 👍
Extra jednoduché mrkvové placičky, které jsou se vším všudy do 10 minut na stole. Štavnaté a křupavé, s tvarohovým dipem perfektní!
Vyzkoušený recept na tradiční velikonoční mazanec, který je vylepšený o tvaroh. Akorát nadýchaný, akorát vláčný, akorát sladký...👍
Když máte v plánu maso a zrovna se vám nehodí trávit u plotny 2 hodiny, je dobré vytáhnout velký pekáč, naskládat do něj maso, brambory či jinou zeleninu, šoupnout to do trouby a hotovo! 🙂
Šťavnaté flíčky se zelím, to je klasika. Stačí někde ulovit hlávku zelí, koupit kvalitní vaječné flíčky, nabrousit nůž a vše je připraveno. Jednoduché, chutné...🙂
Tato pomazánka je výborná nejen na pečivo, ale také na křupavé tousty či k bramborám na loupačku.
Zeleninové špízy je super nápad, jak sníst zeleninu a zároveň vyrobit pěkně vypadající přílohu. Příprava je snadná a raz dva hotová...
Pro pestrost jídelníčku je vhodné střídat různé druhy obilovin. Netradiční červená quinoa se výborně hodí k obohacení rizota. Spolu s tofu pak v jídle zajistí bohatou porci bílkovin.
Rybí pomazánka nemusí být jen ze sardinek. Výborně poslouží i čerstvý rybí filet. Když se správně ochutí a spojí s kořenovou zeleninou, připomíná známou humrovou pomazánku.
Bezpracná příprava masa. Kořeněná jogurtová marináda masu dodá zajímavou chuť i šťavnatost. Vše se peče v troubě samo bez starostí...
Nápad na sytý a barevný salát v čistě rostlinné verzi. Těstoviny zasytí, opečené tofu je zase zdrojem bílkovin a výrazné chuti. Vše perfektně doladí domácí bylinková zálivka ve stylu pesta.
Kombinace jablek, skořice a medu nikdy neomrzí. Spojte je s tradičními francouzskými tousty a máte zajímavou snídani "jako z filmu".
Tento toustový chléb nevydrží tak dlouho jako ten kupovaný. Je totiž tak dobrý, že prostě nevydrží. Kromě "opravdové" chuti je obrovskou výhodou jasné složení bez zbytečných aditiv.👍
Výborný recept na domácí verzi známých sušenek z krabice. Vychytaný poměr ingrediencí je zárukou plného plechu lahodných křehkých sušenek. 👍
Když máte dobrou kedlubnu, bohatě stačí nakrájet ji na plátky a chroupat a chroupat. 🙂Pak je tu ale ještě možnost kedlubnu zapojit do pomazánky ... Na čerstvém žitném chlebu výborné!
Když chceme sytější verzi tradiční bramboračky, perfektně poslouží velké bílé fazole. Bílé máslové fazole jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a celkově bramboračku vylepší a obohatí.
Nápadů, jak zapojit kyselé zelí do jídelníčku není nikdy dost. A toto je jeden z atraktivních způsobů. Zelné bramboráky mají nejen šmrnc, ale i více vlákniny. Díky pečení v troubě nejsou zbytečně mastné... 🙂
K výrobě této tuňákové pomazánky nebudete potřebovat ani vejce, ani tofu, ani majonézu, ani žádný krémový sýr. Přesto bude hutná, krémová a plná chuti. 🙂
Na rajčatových omáčkách je skvělé to, že se dají obměňovat do aleluja. Typická atraktivní rajčatová chuť zůstává, pokaždé ji ale vylepší jiné ingredience. Někdy sýr, jindy olivy, teď to jsou bílé máslové fazole.
Ryba po mlynářsku je takový kompromis mezi dušenou a křupavou obalovanou rybou. Extra rychlá příprava je výhodou. Výsledkem je chuťově atraktivní lehce křupavá a šťavnatá ryba.
Rukola se nemusí používat jen jako "salát", ale také jako "zelená bylinka". Stačí ji na drobno nasekat a obohatit tak třeba česnekovou pomazánku. Jak chuťově, tak nutričně.
Jak rychle a jednoduše se dá vyrobit zdravá svačinka nebo jen tak "něco na chuť"? Stačí mít kefír a mražené jahody. Vynikající!
Rukola nepatří jen do salátu. Když se na jemno naseká a krátce prohřeje na pánvi spolu s plátky do zlatova opečeného česneku, výborně se hodí do těstovin.
Aby se brambory hodily do zeleninového salátu, musí být správně upravené. Dobře dochucené, pevné a na povrchu křupavé.
Udělat si domácí pudink je velmi snadné. Stačí se držet základního receptu a pak ho různě obměňovat.
Spojením avokáda a hustého jogurtu vznikne jemná pomazánka. Když ji nutričně obohatíme o konopná semínka a kvalitní olivový olej, je o bohatou dávku "zdravých tuků" postaráno.
Rychlý a jednoduchý recept, jak elegantně zapojit do polévky brokolici a domácí knedlíčky. Rozvařené brokolici a chuťově nudným zavářkám odzvonilo. 😀
Když je chuť na sladké palačinky a nechcete do nich namazat půl sklenice přeslazeného džemu, přichází na řadu jemný Skyr bohatý na bílkoviny a husté domácí pyré z jahod. Výborná kombinace! 🙂
Vyzkoušený a osvědčený recept na bramborové knedlíky. Domácí knedlíky mají jedinečnou chuť a jejich příprava není vůbec složitá. S pečeným masem a špenátem jsou prověřenou klasikou.
Ingredience stačí jen smíchat a máte plnou pánev výborného rizota. Dle typu zvolené rýže může mít jídlo více sypkou či naopak vláčnou konzistenci. Větší množství orestované cibule dodává jedinečnou chuť.
Pár vajec se v lednici vždycky najde a ty mohou být skvělým základem pro kyprou a vláčnou omeletu mnoha variant. Zkuste verzi s orestovanými žampiony a výrazným sýrem.
Kdo má rád zeleninu, je salát vždy dobrý nápad. Co když ale chceme, aby více zasytil? Výborné je přidat rýži, vejce a svěží domácí zálivku!
Variace na jednoduchý dezert ze 2 tvarohů. Ingredience, která v tomto případě vyniká je mák. Výsledkem je vláčný dezert, který poskytuje zajímavou porci bílkovin.
Karbanátky z krůtího masa pečené v troubě spolu se zeleninovými špízy je praktický nápad, jak mít bez velkého úsilí plný plech sytého jídla.
S masem může být buď hodně práce nebo málo práce. Tento recept je tipem na to, jak mít během chvilky naloženo a pak bez práce upečeno.
Jidáše jsou tradiční sladké velikonoční pečivo, které se po upečení potírá zdraví prospěšným medem. Nejčastěji se motají z provazů těsta do různých tvarů. Mohou mít ale i tvar ptáčků a přivolávat tak jaro.
Když přijde chuť na rozpečený a lehce rozteklý sýr, není nutné ho schovávat do klasického trojobalu a smažit na pánvi. Možností je zapéct sýr v troubě spolu s domácí marinádou z kvalitních ingrediencí.
Nízká cena, vysoká dostupnost, bohatý zdroj vitamínu C, vlákniny a prospěšných bakterií. To je kysané zelí. Jedním z nejsnadnějších způsobů, jak z něj něco vyrobit je tento jednoduchý, oblíbený a chuťově atraktivní salát.
Koláče z křehkých těst jsou obecně velmi atraktivní. Často ale obsahují velké množství cukru. Ono to jde ale i bez něj. Křehké těsto s mrkví a jablečnou náplní zajistí dostatečnou a přirozenou sladkost. A báječnou chuť!
Do paprik se dá napěchovat kdeco. Maso, sýry, obiloviny, luštěniny, ale také další zelenina. Třeba květák. Když se doplní čerstvým i vyzrálým sýrem, je o šťavnatou náplň postaráno.
Podušené hrušky se skořicí lehce oslazené medem mají úžasnou chuť, která vynikne třeba na domácích lívancích. Lívance ve verzi s jemně mletou pohankovou a špaldovou moukou obsahují více vlákniny.
Každá pomazánka se na topinky nehodí. Tato z fazolí adzuki, vajec a ajvaru je na ně jako dělaná. Akorát hutná konzistence, bohatá na bílkoviny, chuťově výrazná.
Fazole adzuki patří mezi nutričně velmi zajímavé luštěniny. Pokrmům dodají bohatou porci bílkovin i vlákniny. Výborně chutnají v kombinaci s rajčaty, česnekem, bylinkami a rýží. V rámci pestrosti jídelníčku se rozhodně vyplatí je pravidelně zařadit.
Cizrnová mouka je výborným a praktickým pomocníkem v moderní kuchyni. Jednoduše ji lze zapojit i při přípravě bábovky. Hrníčková verze celou práci usnadňuje.
Jedna z dalších oblíbených verzí voňavé a husté gulášové polévky. Speciální ingrediencí je zde čerstvá červená paprika, která polévku obohatí ve všech směrech.
Čerstvý polníček, pečené papriky ochucené česnekem, olivovým olejem a balsamikovým octem. Jako zdroj bílkovin dobře stravitelný sýr Ricotta, který skvěle doladí čerstvě namletý pepř. Výborný salát!
Máte chuť dát si ke snídani vejce? A nechce stát u pánve? A máte chuť si snídani z vajec zabalit na cestu s sebou do krabičky? Zkuste vaječné muffiny. Velmi praktická záležitost :)
Kvalitní plněné těstoviny jsou výborné samy o sobě, přesto je velmi chutné je ještě vylepšit. Nasekaná rukola spolu s olivovým olejem a výrazným tvrdým ovčím sýrem jsou skvělou kombinací.
Jeden ze známých receptů italské kuchyně, kterým se lze inspirovat. Tradiční kulatozrnná rýže, čerstvé listy špenátu, vývar a parmezán zajistí krémovou konzistenci. Česnek a citronová šťáva zase perfektně doladí chuť.
Lahodné, rozplývající se na jazyku. Domácí sladkost určená milovníkům hořké čokolády. Potřebujete jen 3 ingredience. Příprava zcela jednoduchá, skvělý výsledek jistý.
Návod, jak téměř bez námahy zpracovat syrovou červenou řepu. Výsledkem je výborná, zemitá a koncentrovaná chuť této zdravé kořenové zeleniny.
Když máme zájem nahradit "klasickou" přílohu zeleninou, skvěle poslouží restovaná cuketa. Čím kratší dobu se připravuje, tím je křupavější.
Batáty neboli "sladké brambory" lze využít všude tam, kde brambory. Narozdíl od nich mají ale více živin a skvěle se hodí při přípravě krémové zeleninové polévky.
Příprava této bábovky vám zabere jen pár minut. Je opravdu snadná, rychlá, nadýchaná a díky příjemnému citronovému nádechu není mdlá.
Voňavá a chuťově výrazná omáčka, která se přesně hodí k těstovinám. Žádné dlouhé krájení, loupání, naopak máte do 10 minut na stole.
Červená řepa jednoznačně patří do zdravého jídelníčku. A když s ní chcete mít co nejméně práce, tak zabalit do alobalu, hodit do trouby na 200 a pryč ruce od toho :-) Pak už jen minutková práce jako rozpéct kozí sýr a naházet na talíř nějakou tu zeleň :)
Recept na domácí bramborové halušky, které můžete pro změnu obohatit špaldovou moukou. Příprava je velmi snadná.
Hned po haluškách s bryndzou jsou ty se zelím a uzeným druhou nejčastější variantou. Těch dalších oblíbených variant je ale mnohem více. A nemusíme k tomu potřebovat ani žádné maso. Zkuste zapojit zelí a uzené tofu :)
Smetanové omáčky patří do české kuchyně a tradičně se zahušťují jíškou nebo moukou rozmíchanou ve smetaně. Co když to ale chceme jinak? Mnoho tradičních omáček lze elegantně zahustit třeba kořenovou zeleninou.
Dělat z květáku rýži? No to je teda nápad... A je to výborný nápad! Ocení ti, kteří mají zájem snížit příjem sacharidů, nebo jednoduše zařadit do jídelníčku více zeleniny.
Pokud si libujete v pikantních chutích, tak vás nemůže zklamat tato snadná krémová zázvorová polévka.
K dobré pórkové polévce vede mnoho cest. Tato je hustá, krémová, chuťově výrazná a jde to i bez mouky a smetany.
Velmi jednoduché na přípravu, žádné upatlané ruce, žádný bordel v kuchyni z rozsypané mouky. Elegantní způsob, jak si dopřát zdravé domácí sušenky.
Když zrovna není sezóna čerstvých rajčat, skvěle poslouží ta nakládaná sušená. Třeba do špaget. Orestované uzené tofu je pak zdrojem nejen bílkovin, ale i výrazné chuti.
Jednoduchá verze klasické česnekové polévky s bramborami a majoránkou. Místo umělého bujónu ji však připravíme z poctivého domácího vývaru, což je znát na výsledné chuti.
Zeleninový salát nemusí být jen osvěžující miska syrové zeleniny. Zeleninový salát může také pěkně zahřát. Zapojme pečené brambory, žampióny, restované fazolky a pikantní křenovou zálivku.
Vajíčkový salát ve stylu "vejce rozmíchaná s majonézou"? Co na to jít nápaditěji, přidat pár ingrediencí a salát trochu odlehčit.
Připravit domácí kynuté lívance je jednoduché, zapojit alternativní mouku zase nápadité a z nutričního hlediska přínosné.
Krémová květáková polévka je zcela jednoduchá na přípravu. Stačí ji jen správně ochutit. Plnost chuti v základu zajistí vývar, žloutek a mletý muškátový květ.
Netradičně pojatá svačina, která zaujme především v období Velikonoc. Papírových obalů a vajec máme až až a k tomu ta všudypřítomná tendence originálně tvořit :)
Nápad, jak použít kysané zelí. Křehké šátečky se šťavnatou voňavou náplní jsou vynikající! Potěší návštěvu, praktické jsou ale také jako jídlo na cestu.
Upéct něco sladkého dobrého k Valentýnu ve tvaru srdce se jeví jako dobrý nápad. Mezi typické a tradiční ingredience patří čokoláda. A co lepšího z čokolády než čokoládové brownies, navíc ve zdravější variantě...
Stačí vzít 3 suroviny, které jsou do pár minut hotové a hned je co zamíchat do těstovin! Hrášek jídlu dodá strukturu a podtrhne ho svojí krásnou barvou :)
Vyzkoušené těsto na domácí pizzu, které dělám už mnoho let. Bez problémů kyne, skvěle se s ním pracuje. Vždy má úspěch! Pizza je výborná... :)
Wrap patří mezi vděčná a oblíbená jídla pro mnoho příležitostí. Rychlá večeře, jídlo do krabičky někam s sebou na výlet nebo oběd do kanceláře. Výhodou tortilly je dostatek prostoru pro výživné ingredience a spoustu zeleniny.
S palačinkami si lze poradit na tisíc způsobů. Můžeme střídat náplně, mouky, velikosti, ale také barvy! Kakaové palačinky jsou zase něco jiného. Tmavé těsto v kombinaci s bílým tvarohem je super!
Jedno zelí, pár brambor, kousek masa a je z toho plný hrnec polévky. Zelňačka je klasika, která je nenáročná na přípravu a sedne v každém ročním období.
Připravit skvělý dezert může být skutečně záležitost jen na pár minut. Opečené banány v kombinaci s hořkou čokoládou nemohou zklamat ...
Všechny suroviny v tomto receptu jsou připravené a hotové za pár minut. To přijde vhod, když potřebujete mít jídlo na stole co nejdřív :)
Mít doma kuskus a balíček tempehu se vždycky hodí. Pak už stačí míchaná zelenina dle chuti a do 10 minut je zdravé jídlo na stole.
Inspirace na to, jak mít do 10 minut na stole zdravé jídlo hýřící barvami i chutěmi :) Kari koření, kokosové mléko, krevety, koriandr a zelenina je výborná kombinace.
Vaječná omeleta, která má nekonečně mnoho verzí. Tato verze se připravuje v troubě a není na ní co zkazit. Kombinace orestovaných žampionů, špenátu a kvalitního sýra je prověřená a vynikající.
Není nad to si během chvíle vyrobit plech domácích sušenek z kvalitních ingrediencí. Poctivá hořká čokoláda sušenkám dodá plnou chuť i pevnost, takže se hodí třeba i na cestu do krabičky na svačinu.
Všichni jistě známe uzenou polévku s kroupami, která je nejen českou klasikou. A touto uzenou chutí se lze inspirovat a vyrobit voňavý vývar s bohatou porcí mrkve a domácí zavářkou v podobě krupicových noků. Příprava je velmi jednoduchá :)
Pomazánka s Nivou může mít mnoho verzí. Co ji připravit tak, aby se nejednalo o koncentrovanou kalorickou nálož?
TIP na výbornou výživnou snídani. Zajímavou na pohled, zajímavou chutěmi ... Křupavé topinky s vláčnými vejci vyladěné kurkumou a koriandrem v kombinaci ze zralým máslovým avokádem, chilli a olivovým olejem jsou neodolatelné :)
Červené fazole lze nejjednodušeji využít do polévek a eintopfů typu chilli con carne, snadno z nich ale můžete také vyrobit výborné karbanátky plné chuti.
Rajčatovou polévku lze pojmout mnoha způsoby. Po česku, po indicku, po maďarsku, po thajsku nebo také po italsku. A k tomu stačí opravdu málo. Pár oliv, italské bylinky a kousek kvalitního sýra.
Batáty a růžičková kapusta nepatří mezi nejčastěji využívané suroviny ve zdravé kuchyni. Jsou přitom jednou z ideálních druhů pro zimní období. Toto je jeden z nejjednodušších postupů jejich přípravy.
Vafle nemusí být jen víkendová kalorická bomba z bílé mouky a půl kostky másla, obložené banánem, nutelou a šlehačkou. Vafle lze pojmout úplně jinak, a to slaně. Příjemná víkendová změna ...
Vajíčkové pomazánky obecně považuji za jedny z nejlepších. Zkuste je udělat odlehčeně a místo sýru, másla, taveňáku a majolky zapojit celer. Je to výborné!
Co s bramborou? Můžeme ji vařit ve vodě, péct v troubě či v elektrickém hrnci, dusit ve slupce, ale také péct syrovou na kostičky v pánvi. Vznikne tak chuťově výborná a na pohled hezká příloha.
Velmi jednoduchá verze krémové rajčatové polévky, která vyniká svojí jemnou chutí. Její příprava je téměř bez práce.
Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno - mrkvové náplni.
Kousky nakrájeného kuřecí masa v talíři s vývarem nevypadají nějak úchvatně. Zkuste maso "schovat" či zakomponovat ve formě domácích kuřecích knedlíčků. A na nudle do polévky si možná ani nevzpomenete :)
Gulášová polévka nemusí být buď a nebo. Buď s masem nebo jen vegetariánská s luštěninou. Skvělé je to nakombinovat. Využít chuti hovězího masa a benefitů červené čočky. Výborná hutná polévka bez potřeby použít k zahuštění mouku.
Osvědčené těsto, se kterým se skvěle pracuje a s minimální námahou můžete mít plný plech domácích tyčinek, které zaujmou na každé oslavě.
Základní recept na celozrnný nekváskový špaldový chleba, který připravuji v domácí pekárně. Vhodné především pro ty, kteří mají rádi chléb, není jim ale lhostejné jeho složení.
"Eat the rainbow" je jedno z důležitých pravidel zdravého stravování. Jídlo v podobě pestrobarevného salátu z čerstvé zeleniny ale není v zimě ideální volbou. Co zdravého si tedy v zimě naložit na talíř?
Slané koláče ve stylu Quiche dávají prostor pro velkou kreativitu. Nejen co se týče náplně, ale i těsta. Vyzkoušejte variantu se špaldovým celozrnným těstem a chuťově vyladěnou šťavnatou náplní.
Klasika, kterou máte do 20 minut na stole. Zasytí, zahřeje, výborná je. Prostě květákovka.
Co rychlého k těstovinám? Stačí mít po ruce cuketu, smetanu a vyzrálý sýr. Během pár minut je jídlo na stole.
Hrnečkový recept na roky prověřený a vláčný kakaový moučník, který potěší ty, co mají rádi klasiku. Vynikající je ale i jako celozrnný nebo s použitím mandlové či pohankové mouky.
Recept na jednoduchou, základní a odlehčenou verzi bramborového salátu. Když máte správné brambory, výsledek je vždy perfektní.
Čím doplnit krémovou zeleninovou polévku, aby byla chutnější a výživnější? Jde to i bez klasických zavářek z mouky. Skvělou vložkou do polévky je ztracené vejce jednoduše připravené za pár minut.
Zelenina zapečená v troubě na mnoho způsobů je vždycky dobrý nápad! Základem je ale dobře ji ochutit. Třeba po balkánsku :)
Toto jídlo můžete mít s přehledem do 5 minut na talíři. Halloumi je totiž možné klasicky grilovat, ale také opékat na grilovací pánvi nebo v troubě. Perfektní je dohromady s křupavými zelenými fazolkami.
Sláva cuketě! Co všechno dobrého z ní jde vytvořit... Nejen slaná jídla, ale i sladké moučníky. Dodá jim vláčnost, pěknou strukturu a také vlákninu. Skvěle si rozumí s ořechy a hořkou čokoládou...
Mojí nejoblíbenější úpravou cukety je zároveň ta nejsnadnější. Krémová polévka, jejíž základ tvoří pečená cuketa. Doladěná o česnekové krutony je báječná.
Kedlubna. To je takový vděčný zeleninový univerzál. Vyrobíte z ní kedlubnové zelí, polévku, placičky, můžete ji plnit, použít jako základ na lasagne a vyrobit z ní třeba i chipsy. Jsou báječné!
U krémových zeleninových polévek platí jedno - méně je více. Bohatě stačí dvě barevně si rozumící suroviny a základ na pěkně vypadající i chuťově vyladěnou polévku je tu.
Jedny sardinky v zásobě se vždycky hodí. A co s nimi? No zásadně pomazánku! Tato verze má navíc díky sušeným rajčatům středomořský nádech.
Syrové kysané zelí používám do salátu, dušené zase jako přílohu. Když ale nechci nic hlídat a míchat u plotny, není nic jednoduššího, než ho šoupnout do trouby, položit na něj maso, pokud chcete, a už se o nic nestarat.
Slaný koláč, na který potřebujete jen pár ingrediencí, je snadné ho připravit a vždycky nadchne svojí návykovou chutí.
Koukáte na misku ovoce a chcete upéct moučník, který budete mít raz dva hotový, bude vypadat "normálně", přitom do něj ale zvládnete schovat hrnek nějaké alternativní mouky a osladíte ho s rozmyslem. Tak to je přesně recept pro vás.
Pizza může znamenat mnoho věcí. Nekvalitní fastfood, originální klasiku v luxusní italské restauraci nebo také doma vyrobenou večeři z kvalitních a oblíbených ingrediencí. Příprava je snadná.
Rizoto. Tak jednoduché jídlo, které snese kdejaké kombinace. Nejlepší je ale držet se jednoduchosti a vybrat 1 hlavní surovinu, která jídlu dodá jasný charakter. Teď to bude dýně :)
Dvě zdravé oranžové suroviny a co všechno se z nich dá vymyslet. Třeba tyto jednoduché karbanátky nebo placičky, které jsou skvělé teplé i studené, doma i na cestách :)
Úžasně jednoduchý, sladký, šťavnatý, domácí dezert, na který jsou ingredience vždycky k dispozici. Obzvlášť na podzim.
Vafle jsou skvělý materiál pro kreativitu a použití různých základních surovin. Úžasně voňavé a křupavé mohou být i bez bílé mouky a moučkového cukru.
Tip na snídani plnou mikroživin, vlákniny a zdravých tuků, která je díky cibuli, česneku a chilli vlastně i tak trochu antibiotická :)
Jídlo připravené doslova za pár minut a výsledek vynikající. Chuť kvalitních čerstvých těstovin v kombinaci se šťavnatým špenátem, uzeným lososem a sladkou smetanou je neodolatelná.
Sytá polévka k večeři se vždycky hodí. Tato krásně voní a chutná a vypadá tradičně, i když je netradiční :)
Když si chcete dopřát květák tak, abyste nemuseli dlouho bůhvíco vymýšlet a nemuseli pak v kuchyni hodinu uklízet, zkuste tento jednoduchý recept :)
Kulatozrnná rýže je jako stvořená pro rizota v italském stylu. Rýže pevná na skus, zároveň šťavnatá a krémová. K dokonalému výsledku jí stačí málo. Třeba jen hříbky nebo parmazán.
Co může vzniknout z toho, když se spojí vláčná smetanovo - cuketová směs s kozím sýrem a křupavým těstem? Slaný koláč, který nikdy nezbyde...
Když jsou dobré a kvalitní ingredience, jak málo stačí :)
Co s avokádem? Už samotný nápad sníst ho "jen tak" je výborný. Jsou tu ale i další skvělé možnosti, jak si toto ovoce oblíbit. Pikantní guacamole, avokádový pudink nebo krása na talíři v podobě vejce zapečeného v avokádu.
Tato jednoduchá pomazánka z bílých fazolí a vajec překvapí svou výbornou chutí. Spolu s celozrnným chlebem je zdrojem všech makroživin a skvěle zasytí.
Udělat si domácí pomazánku v odlehčené verzi bez másla, majonézy či tavených sýrů je otázkou minuty. Na topinkách a s čerstvou zeleninou chutná úžasně.
Když je chuť na jídlo typu obalovaná ryba s kaší, může to mít také tuto podobu. Filety limandy s decentní krustičkou s krásně barevnými šťouchanými batáty jsou skvělým nápadem pro rychlý a sytý oběd.
Udělat dobrou omeletu je jednoduchá a blesková záležitost. Zvládne být rychlou snídaní ve všedních dnech, vykouzlíte s ní ale i vymazlený talíř o víkendu. Stačí dodržet pár fíglů.
Rýžovou kaši je nejlepší, nejlevnější a zároveň nejpřirozenější připravit z rýže. Postup je jednoduchý, výsledek výborný.
Vynikající salát, který můžete použít jako předkrm nebo i samostatné jídlo. Prověřená kombinace ochucené rukoly, řepy, kozího sýra a ořechů nemůže zklamat!
Klasika, kterou s oblibou dělaly už naše prababičky. Pro milovníky sladkých jídel vynikající způsob, jak do jídelníčku zapojit mák a tvaroh.
Jak mít lehkou polévku plnou zeleniny do 10 minut na stole? Stačí koupit brokolici, mrkev a všechno ostatní už doma máte :)
Špagety s česnekem a feferonkou. Italská klasika, která v sobě spojuje výrazné a geniální chutě olivového oleje, opečeného česneku, feferonky a čerstvé petržele.
Nápad, jak do jídelníčku zapojit bílé fazole a cuketu bleskovou formou. Díky kari koření a poctivé farmářské šunce není v receptu o výrazné chutě nouze.
Když je nálada na něco lehkého, bohatě si vystačíte s červenou řepou a hustým jogurtem, chuť i nutriční hodnoty pak snadno vyladí hrstka vlašských ořechů.
Když je chuť na něco sladkého, dopřejte si takovou variantu, která vašemu tělu zároveň dodá zajímavé spektrum živin. Sezamová pasta tahini spolu s medem udělá luxusní dezert jak z obyčejného jogurtu, tak ovoce.
Kdo by neměl rád křupavé topinky. Smažit je ale na sádle nebo mastit máslem nemusí být zrovna to pravé... Potřít je rozmixovanými čerstvými rajčaty je lehčí a osvědčenou záležitostí středomořských snídaní ...
Sezóna cuket se blíží, bude se tedy hodit každý rychlý a osvědčený recept, jak je zužitkovat. V tradičním slaném koláči quiche jsou cukety perfektní.
Chuťově výrazný sýr dodá šmrnc každému salátu. Quinoa je zase nutričně hodnotná obilovina, která je do studených salátů jako stvořená. Jak jim to jde dohromady? :)
Když máte k dispozici dobrého uzeného lososa a zralé avokádo, tak není třeba vymýšlet nic dalšího. Extra chuti však docílíte pomocí zakysané smetany vyladěné o čerstvou citrónovou šťávu ... Společně s žitným chlebem skvělá snídaně.
Italové milují tento jednoduchý recept. Pasta con pomodorini e ricotta! Skvělá chuť marinovaných sladkých rajčátek s čerstvou ricottou a bylinkami je prověřená :)
Quinoa je "chytrou" ingrediencí do zeleninových salátů. Je zdrojem hodnotných aminokyselin a skvěle chutná. S citronovo - medovou zálivkou tvoří povedenou dvojku.
Do čeho ta jablka zavinout? Takových možností! Jogurtové těsto, pivní, tažené, kynuté... A co třeba bramborové? Moučníky z bramborového těsta jsou tradiční a chutnou záležitostí.
Když se spojí krémová máslová chuť s parmezánem a tou správnou rýží připravenou "al dente", zjistíte, že v jednoduchosti jídel je krása.
Zelenině rádi v salátech dáváme výraznější chuť. Nejčastěji pomocí zálivek nebo dresingů. Zkuste to jinak, zdravěji...Inspirujte se pestem a využijte jarní bylinky, které jsou bohatým zdrojem prospěšných fytochemických látek.
Když máte to správné koření, můžete si doma snadno vykouzlit toto vynikající vegetariánské indické jídlo.
Špenát patří mezi nejvýznamnější listovou zeleninu. Jeho výhodou je snadná a rychlá příprava. Česnek a ricotta mu dodají ten správný šmrnc.
Různé druhy listů mohou doplnit sendvič, mohou být ale především dobrým a zdravým základem pro syté saláty vhodné k obědu či večeři. Zkuste je doplnit o cizrnu, parmazán a krekry. Vynikající chuť zaručena :)
Vyzkoušejte osvědčený recept na beránka, který je voňavý po vanilce a vláčný díky jogurtu.
Dhal je velmi vděčný, jednoduchý a chutný způsob, jak do jídelníčku zařadit luštěniny a zeleninu. Začněte třeba s čočkou a rajčaty.
Nadýchaný a lehký moučník, který je snadný na přípravu. Kombinace příjemně sladkého těsta, kyselých višní a zakysané smetany poprášené skořicí je potěšující :)
Rýže pečená v troubě je jeden z tradičních postupů, jak velmi snadno docílit povedeného výsledku. Můžete ji připravit zcela přírodně, nebo do pekáčku přidat rovnou bylinky a koření.
Zelené fazolové lusky jsou perfektní zelenina, která je jednoduchá na přípravu. Jsou výživné, zároveň však mají nízkou kalorickou hodnotu a obsahují velké množství vlákniny. Orestované spolu s tempehem chutnají báječně, obzvlášť, když přidáte česnek...
Pikantní voňavá a zdravá pomazánka z olomouckých tvarůžků na jednohubkách nemůže urazit žádnou návštěvu :)
Tradiční chuť na másle pečených brambor s porcí zeleniny, rozpečeného slaného balkánského sýra, dochucená česnekem a ajvarem rozhodně není nudná :)
Vynikající kombinace vajec, ředkviček a pažitky propojená čerstvým smetanovým sýrem. Během pár minut máte hotovou nutričně bohatou domácí pomazánku, která skvěle chutná na čerstvém chlebu.
Základem pizzy nemusí být korpus z bílé mouky, základem pizzy nemusí být mouka vůbec! Zkuste to jinak a zapojte cuketu. Nejen, že si pochutnáte, ale uděláte i něco navíc pro své zdraví.
Kedlubnové karbanátky jsou další skvělý způsob, jak si atraktivně zpestřit jídelníček zeleninou.
Rukola. Listová zelenina jedinečné chuti, která se hodí především do těstovin a různých salátů. Ne každý se chce ale cítit jako králík a přežvykovat jednotlivé lístky. Řešením je vyrobit snadno z rukoly jednoduchou omáčku z pár ingrediencí známou jako pesto.
Když si chcete dát něco dobrého, co nezabije vaši snahu o méně kalorický jídelníček, hodí se osvědčený recept. Tak tady je! Vláčný dortík ve stylu cheesecaku, jehož základ tvoří granola a náplň vysokoproteinový nízkotučný mléčný výrobek jménem Skyr.
Variace svěžích listových salátů dohromady s výraznou chutí grilovaného kozího sýra je už tak dost dobrý základ. Přidáte-li na talíř ještě červenou řepu, pomeranč a opražená dýňová semínka, chuťově dokonalý salát je na světě.
Lehký, osvěžující, zdraví prospěšný a navíc velmi jednoduchý na přípravu. Osvědčená kombinace chutí, která funguje.
Jednoduché jídlo z rýže, masa a zeleniny, které je pestré, výživné a lehké zároveň.
Každá italská rodina dělá tiramisu podle svého osvědčeného receptu. Existuje ale jeden základní, tradiční z mascarpone a vajec, který je chuťově dokonalý.
Naplnit a zapéct žampiony je tak snadné! Během pár minut máte pekáček plný výživných ingrediencí v troubě a pak už se o nic nestaráte.
Pomazánky z luštěnin jsou v moderním jídelníčku čím dál oblíbenější. Nemají vysokou kalorickou hodnotu, přitom jsou výživné. Jsou také zdrojem vlákniny, která pomáhá pocitu sytosti. Začněte třeba s červenou čočkou.
Výhodou rýžových nudlí je blesková rychlost jejich přípravy. Smíchat je s orestovanou zeleninou ochucenou kari a kokosovým mlékem je výborný, osvědčený a jednoduchý recept.
Základem mnoha dobrých pomazánek je často tvaroh. Zkuste ho odlehčit a ochutit na drobno nakrájenou zeleninou. Je to jednoduché, zdravé a vynikající.
Dopřejte si během chvíle úžasnou snídani v podobě těchto lívanců, jejichž základ tvoří banán. Jsou samy o sobě dostatečně sladké, nemusíte tak přidávat žádný další cukr.
Domácí česneková pomazánka, jejímž základem je tentokrát ovčí sýr brynza. S lahůdkovou cibulkou dohromady do sebe dostanete pořádnou porci látek, které jsou velmi prospěšné pro trávení i imunitu.
Špenát je vynikajícím základem pro zdravou krémovou polévku. Můžete ji připravit v dietní odlehčené verzi nebo s pořádnou porcí bílkovin a zdravých tuků.
Muffiny jsou velice oblíbeným moučníkem hlavně u dětí díky nenáročnosti a zábavě při jejich přípravě.
Těstoviny s uzeným lososem a smetanou je osvědčené jídlo, které vyniká svojí jednoduchostí a neodolatelnou chutí. Zkuste jako základ použít celozrnné špagety, které obsahují více vlákniny.
Vafle jsou, podobně jako palačinky, oblíbenou snídaní především u dětí. Když jsou čerstvě upečené, z dobrých surovin a ještě vylepšené o nastrouhaná jablka, tak jsou neodolatelné.Javorový sirup jim navíc dodá lahodnou chuť.
Placičky ze zeleniny a tofu pečené v troubě, které si můžete vychutnat s pořádnou porcí výrazné rajčatové omáčky, nebo je sníst jen tak.
K upečení zdravých celozrnných domácích sušenek vám mohou stačit pouze 3 ingredience. Obejdete se bez cukru, bez másla, bez bílé mouky a přesto se dočkáte voňavých sladkých sušenek.
Domácí hustá smetanová polévka sladkokyselé chuti voňavá po kopru a houbách.
Tuto domácí ciabattu s olivami zvládnou všichni díky snadnému postupu. Můžete ji zakousnout jako přílohu k zeleninovým salátům nebo ji naservírovat s pomazánkami pro návštěvu.
Lasagně jsou velmi vděčné a jednoduché jídlo. Můžete zvolit boloňskou klasiku nebo také vegetariánskou či veganskou variantu. Snesou totiž nepřeberné množství variací.
Kdo opravdu miluje mák, tak se nespokojí s makovou bábovkou či nějakým suchým "makovým" šátečkem. Když mák, tak poctivou šťavnatou porci. A kde jinde, než v závinu :)
Červené masité papriky se dají naplnit a zapéct na tisíc způsobů. Já dávám přednost vegetariánským variantám s různými druhy sýrů a příloh. V této verzi papriky voní po česneku a jsou pečené společně s bramborami.
Výborná chuť této polévky je dána hlavní ingrediencí, a to pečeným česnekem. Chuť česneku je díky upečení jiná, jemnější. Určitě ji zkuste :)
Mrkev jako základ dobré zdravé pomazánky je známá věc. Ne pokaždé ale musí být syrová. Obzvlášť v podzimním a zimním období je výhodné mrkev orestovat. Nejen díky její lepší využitelnosti pro organismus, ale i chuti.
Suchý perník je pěkná nuda. A nezachrání to ani opojná vůně skořice či kakaová poleva. Když ho ale obohatíte jablky a medem a třeba ještě amaranthovou moukou, výsledek je skvělý.
Nápadů na to, jak do jídelníčku zapojit zeleninu, není nikdy dost. Třeba v pomazánkách jsou různé druhy zeleniny osvědčené. V tomto případě květák, který je v kombinaci s cibulí a česnekem nejen zdravý, ale i vynikající!
Kdo by neměl občas chuť na něco dobrého. Obzvlášť děti! Domácí mléčný řez může být výbornou alternativou kupovaných pochoutek. Ať už jde o to dopřát jim "něco na zub", nebo je zavolat na cool svačinu :)
Na tomto moučníku mě nejvíce baví to, že se pokaždé povede, je vláčný a můžete si sami pohrát s množstvím cukru. Lze ho totiž i úplně vynechat.
Inspirace na snídani s nízkým glykemickým indexem. Obsahuje dostatek vlákniny, bílkovin a zasytí na několik hodin.
Rychlá polévka, kde pórek hraje hlavní roli. Když se rozvoní na přepušténém másle, je ve vzduchu cítit, že se chystá něco moc dobrého.
Aby byly muffiny dobré, nesmí být příliš tuhé, suché, nudné, ale naopak voňavé, tak akorát sladké, vláčné a vyladěné třeba malými čokoládovými kousky. Přesně jako tyhle!
Také někde pořád čtete, jak je potřeba do jídelníčku zařazovat luštěniny? Zde je jeden tip, jak na to. Výsledkem je výživné jídlo plné lahodné chuti.
V zimě není vhodné období pro příliš velké množství syrové zeleniny, která ochlazuje organismus. Zima je ale velmi vhodné období pro kysané zelí, ze kterého se dají dělat rychlé výborné saláty.
Klasické palačinky znají všichni. Mléko, vejce, bílá mouka. S palačinkami se ale dá všelijak vyhrát. Třeba do těsta nastrouhat jablka a přidat skořici. Je to výborné!
Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Není suchá a výborná vydrží i několik dní.
Tyto cookies jsou jedinečné v tom, že jsou obalené v sezamu, který získá po upečení báječnou "opraženou" chuť a také v tom, že nejsou tvrdé. S jogurtem a ovocem jsou proto ideální ke svačince nebo snídani.
Když máte dobré těstoviny, panenský olivový olej, mlýnek s mořskou solí, čerstvé žampiony a chutná keříková rajčátka, tak máte všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli do 10 minut na stole kvalitní oběd.
Udělat dobrou vajíčkovou pomazánku je opravdu velmi jednoduché. Domácí bude vždycky chutnat úplně jinak než jakákoliv kupovaná. Když ji namažete na kvalitní chléb a doplníte o porci čerstvé zeleniny, máte postaráno o dobrou snídani.
Polévky by měly být pravidelnou, ne-li každodenní součástí zdravého jídelníčku. Nikoho ale nebaví, když nemají pořádnou chuť. A dohánět to bujónem z kostky? Jde to i jinak ...
Mercat De La Boqueria je nejstarší tržiště v Barceloně, které je také považováno za nejbarvitější trhy v Evropě. Podívejte, co tam mají dobrého, inspirujte se a nechte na sebe dýchnout tuto jedinečnou atmosféru.
Když už víte, jak si připravit korpus na slaný koláč a víte, jak udělat smetanovou zálivku, máte vyhráno. Naplnit ho totiž můžete, čím vás napadne. Například kombinace brokolice a uzené šunky je jednoduchá, chutná a vyzkoušená varianta.
Zeleninu je potřeba zapojovat celý rok, každý den. Obzvlášť v podzimním a zimním období je vhodnější její tepelná úprava v kombinaci se zahřívacím kořením. Placičky pečené v troubě jsou proto ideální volbou. Tentokrát v rýžové variantě.
Když chcete upéct něco sladkého, ale aby to nebyl samý cukr a samá mouka. Skvělou volbou je tento tvarohový moučník s jablky, akorát sladký po rýžovém sirupu a rozinkách.
Ten celer! Král kořenové zeleniny. Na podzim je nejjednodušší vyrábět z nej krémové polévky, které jsou ideálním rychlým obědem nebo vděčnou večeří.
Osvědčený způsob, jak připravit speciální snídani, která je přitom nenáročná na ingredience, zdravá a také rychle hotová. A když vafle, tak jedině domácí.
Když chcete připravit něco slaného na chuť tak, abyste měli dobrý pocit ze složení. Hodí se jako příloha k salátu, ale i do krabičky s sebou na cestu.
Dobrý balkánský sýr má šmrnc a chuť sám o sobě. V letních měsících je ideální do salátů, v zimních je zase více chuť ho zapéct.
Variace na krémovou zeleninovou polévku, která je všechno, jen ne chuťově nudná. A když se rozhodnete přidat ještě trochu chilli navíc a ujede vám ruka, tak to je pak teprve sranda :)
Pudink může posloužit jako základ pro další nápady. Různé dezerty nebo svačiny ...
Gulášů je tisíce druhů. Co si udělat variantu s krůtím masem a navíc zcela bez mouky? A pokud si guláš nedovedete představit bez knedlíku, tak si ho jednoduše vyrobte :)
Výborný domácí moučník s pořádnou porcí tvarohu. I nakrájený drží pěkně pohromadě, takže se hodí na svačinu do krabičky.
Quinoa je výživná bezlepková pseudoobilovina, která má v kuchyni snadné a široké využití. Můžete ji přidat třeba do zeleninového rizota, vynikající je ale i do studených salátů.
Stačí pár vychytávek a můžete si doma udělat skvělou domácí pizzu. A hlavně žádnou nudu na plechu. Jen ať hraje chutěmi i barvami.
Co si takhle připravit domácí pomazánky a vytvořit prkénko, které bude hrát nejen barvami, ale i různými výraznými chutěmi.
Máte rádi slané snídaně? Hemenex, vejce, pečivo, šunku, sýry, pomazánky, paštiky ... Zkuste to občas proložit snídaní, která se může na první dobrou zdát alternativní, ale většinu lidí svou chutí rozhodně překvapí.
Opéct se dá v podstatě jakékoliv pečivo, ale topinky z klasického pšenično-žitného kváskového chleba jsou jen jedny. A dají se připravit nejen v topinkovači.
Čočková polévka je skvělý způsob, jak obohatit jídelníček o luštěniny a tím pádem o vlákninu a důležité živiny. Dá se ovšem udělat i zdravěji. Se zeleninou, bez uzeniny a bílé mouky.
Dojídání po dětech. Který rodič to nezná. No přece se to nevyhodí! Plýtvat jídlem se nemá! Šup s tim do pusy a je vyřešeno.
Mít doma jedno balení špeclí se vždycky hodí. Přidat k nim brokolici a slaninu je pak kompromis, jak zajistit nejen výraznou chuť, ale i porci mikroživin a vlákniny.
Tchýně se nahlásila na návštěvu a nechcete riskovat, že ji udusíte suchou bábovkou nebo ucpete tepnu těžkým máslovým krémem? Zde je řešení.
Vděčné těsto, ze kterého můžete vykrajovat nejen tyčinky různých velikostí, ale také tvary. Jaké je chcete mít, to už záleží na Vás. S celozrnnou moukou? Cizrnovou? Posypané sýrem nebo kmínem nebo konopnými semínky? Všechno je možné :)
Myslíte, že se lečo nedá zkazit? Dá! Ani se nenadějete a máte plnou pánev něčeho, co nevypadá ani nechutná tak, jak jste si možná představovali.
Pšeničné klíčky jsou ta část zrna, která je nejbohatší na živiny. Je tedy výhodné zařadit je do jídelníčku. Nejjednodušší formou je mít doma sušené pšeničné klíčky, které lze přidávat do běžných receptů jako polévky, pomazánky nebo také bábovky či koláče.
Igelitek ubývá, papírových tašek přibývá... Papírová taška si ale zaslouží víc, než jen odnést domů jeden nákup. Vezměte nůžky, lepidlo, fixy, barevné papíry a můžete začít.
Nějaká zelenina je v lednici či ve sklepě vždycky. A pokud nejste vegetariáni, tak pro kus masa platí to samé. Teda až na ten sklep. Tam bych ho nedávala :)
Co ke snídani? Tak třeba něco na chleba. A to něco může hrát hrát dost důležitou roli v tom, zda své zdraví budeme podkopovávat nebo naopak podporovat.
Když máme děti, tak je jasné, že jim chceme dělat radost. Tu největší ale mohou udělat věci, které nestojí skoro nic.
Výživné jídlo, které máte na stole do 15 minut. Kuskus je těstovina, která je připravená ke konzumaci během pár minut a je zajímavým obohacením jidelníčku. Vyzývá k použití různých druhů koření, protože snadno přijme jejich chuť.
Zařadit pravidelně špenát do jídelníčku se rozhodně vyplatí. Je bohatý na karotenoidy a další antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky. Najděte si recept, ve kterém vám sedne nejvíce. Ve formě krémové polévky nemá chybu.
Jídlo plné rozmanitých chutí, které máte do 15 minut na stole. Kombinace tuňáka, sušených nakládaných rajčat a oliv je velmi lahodná a prověřená.
Rozpůlené papriky jsou vlastně mističky, které si vyloženě říkají o to, aby byly naplněny něčím dobrým. Co třeba kuskus s výrazným sýrem a olivami? To se bude paprice líbit :)
Když už vás těstoviny nebaví, zkuste si vyrobit domácí krupicové noky. Jejich výhodou je to, že si můžete pohrát s konzistencí i složením.
Tradiční mexický dip je jedna z nejdokonalejších variant, jak zdravě zpracovat avokádo. Kombinace máslově jemné chuti avokáda a dalších výrazných ingrediencí má ten správný říz.
Když máte rádi vejce na mnoho způsobů a máte rádi hezké snídaně, připravte si volské oko zapečené v troubě. Ve variantě caprese lahodí nejen oku.
Kuličky v rajské omáčce nemusí být jen z masa. Zkuste je udělat půl na půl s brokolicí, která je odlehčí, nutričně obohatí a dodá jim šťavnatost.
Lahodná kombinace máku, třešní, sirupu a zapečených vloček může posloužit jako nápad na zdravou sladkou svačinu, která je nutričně bohatá.
Květák kam se podívám a co s ním? Nejjednodušší je udělat polévku nebo květákový mozeček. Obalovat a smažit ho na pánvi se už ale každému nechce. Teď si ale můžete tuto výbornou klasiku dopřát celkem pohodlně a bez nutnosti plné pánve přepáleného oleje. Upečte ho v troubě :) Květák navíc není nutné předvařovat. Šetříte svůj čas na všech frontách :)
Vynikající karbanátky bez masa, kde hlavní roli hraje celer. Nutričně perfektní. Jsou bohaté na vlákninu, kvalitní sacharidy i bílkoviny, zcela bez mouky, chuťově výrazné, nenasáklé olejem, přesto šťavnaté.
Prázdniny v plném proudu a jeden z mých plánů je vyrazit s dětmi pod stan. Jelikož ale nemám se stanováním bohaté zkušenosti, rozhodla jsem se požádat vás o rady, co si s sebou rozhodně vzít s sebou. Víc hlav víc ví a věřím, že níže uvedený seznam může být inspirací pro nás pro všechny. Rozhodně není definitivním kontrolním seznamem. Ten si musíte sepsat sami a poctivě odškrtat, než zvednete kotvy.
Zeleninové polévky výborně zasytí a jsou zdrojem tolik potřebné vlákniny. Zkuste je obohatit o další ingredienci, kde prim hrají praktické a výživově hodnotné vločky z quinoy, které jsou navíc bez lepku.
Krémová rajčatová polévka patří mezi jídla, která je vhodná dělat často. Obzvlášť v době, kdy je úroda rajčat, která jsou cenově dostupná a poctivá nejen chutí, vůní, ale i barvou. Základem je dobře vyladit chuť. A pokud si potrpíte na hodně výrazné chuti a chcete se i trochu zahřát, zkuste tuto ostřejší verzi.
Pochutnat si na něčem domácím sladkém ke kávě, co bude raz dva hotové a nebude to samý cukr? Jo, tohle je přesně ono! Mrkvové těsto nikdy nezklame.
Zapečená jídla jsou chytrý způsob, jak do nich zakomponovat suroviny, které by u někoho samostatně třeba neprošly.
Hodíme se k sobě, miláčku? Říká žampion cuketě. Definitivně ano!
Typ na lehký salát, který se s kouskem pečiva hodí jako odpolední svačina.
S teplým počasím přichází více chuti na zmrzlinu. A kromě chuti přichází i možnost volby. Točenou z prášku? Italskou kopečkovou z ulice? Ruskou z alobalu? Supermarketovou z vaničky? Nebo domácí?
Cuketa a brambora jde rozhodně dohromady. A když je zjemníte čerstvým sýrem a vyladíte výraznou chutí kvalitní křupavé slaniny, je o lahodnou chuť postaráno.
Jeden z nejsnadnějších nejzdravějších způsobů, jak do sebe dostat dostatečnou porci zeleniny jsou krémové zeleninové polévky. Jejich příprava je rychlá, úplně snadná a jídelníček obohatíme nejen o tolik potřebnou vlákninu, ale především o antioxidanty. Jak je barevně naladit?
Koláč, který svojí chutí nikdy nezklame. Jeho obrovskou výhodou je to, že ho lze připravit i zcela bez cukru a zkoušet různé kombinace mouk a stejně bude dobrý. Příprava je jednoduchá.
Rýže není na světě jen proto, aby z ní bylo rizoto nebo příloha k omáčce. Směle ji zapojte do salátů, které jsou díky ní syté a přitom pořád svěží.
Pokud nejste vegetariáni, tak vás čabajková pomazánka na jednohubkách rozhodně zaujme svojí extra výraznou barvou, chutí i vůní.
Pórek nemusí sloužit v receptech doplňkově, ale může hrát hlavní roli. O pórkové polévce už každý jistě slyšel, omáčka už ale není zas tak běžnou záležitostí. Hotová je raz dva, takže hurá na ni.
Sladce péct se dá i bez cukru a bílé mouky. Variant je mnoho a každý musí objevit tu svoji, aby mu to chutnalo. A když se do moučníků běžně přidávají mleté ořechy a mrkev a jablka, tak proč ne mletá slunečnicová semínka a červená řepa.
Ricotta je čerstvý syrovátkový sýr, který má mnohostranné využití. Stačí přijít na to, jak ho v kuchyni správně využít a už se ho nezbavíte. Vynikající je za studena, ale i k zapékání. K brokolici se hodí perfektně.
Když jsou nudle nuda, vyzkoušejte tyto domácí knedlíčky. Jsou jednoduché na přípravu a jejich chuť pozvedne kdejakou polévku.
Někdy je potřeba, aby svačina pořádně zasytila. V tom případě by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky i vlákninu. Pro tento případ se hodí tortilla, do které můžete schovat to, co by jinak z chleba vypadlo.
Když je dobrá pizza, tak potěší malé i velké. A když je domácí a z kvalitních surovin a ještě obohacená o zeleninu, povýšíte ji snadno z "junk food" na zdravou večeři ...
Když je chuť na něco pořádně sladkého ale tak, aby to nebyl zas takový "hřích", jsou tyto placičky lahodným kompromisem.
Tolik chuti a vůně v jednom. Celozrnný moučník plný výživných látek i vlákniny. Dopřejete si něco sladkého a zůstaňte naprosto v klidu :)
Dát si něco sladkého nemusí znamenat zákusek, koláč nebo čokoládu. Může to znamenat bonbón. Ne ovšem z cukru, ale z cizrny ...
Salát může být pokaždé jiný, když ho pokaždé jinak ochutíte. A jak? No pomocí různých dresingů a zálivek. A jednu skvělou můžete vyrobit díky sezamové pastě tahini, která vyniká specifickou a návykovou chutí.
Když se kořenová zelenina upeče společně s masem, získá atraktivní chuť. Pak už jen stačí obsah pekáčku smíchat s těstovinami a rozhodně se nemusíte bát jalové chuti :)
Slaný listový závin nikdy chutí neurazí. Jak ho udělat tak, aby byl sytý, chuťově výrazný a zároveň obsahoval dostatek vlákniny?
Zdravé, bohaté na vlákninu, akorát sladké. Domácí sušenky s ovesnými vločkami, voňavé po mandlích a datlích. Oblíbí si malí i velcí :)
Jeden banán se doma najde skoro vždycky. A když je navíc pěkně zralý, vykouzlíte během pár minut jednoduché těsto ideální do jakýchkoliv formiček.
K létu kromě zmrzlin a grilování patří i domácí ovocné koláče. Třešňová bublanina, jablečné linecké řezy, závin s mákem a švestkami nebo "babičkovská" klasika - poctivý kynutý meruňkový koláč s drobenkou.
To je tak, když dáte jahodám a myssli nový rozměr. Vynikající dezert, který chutí nemůže zklamat.
Moučníky z mrkvového těsta mají tu výhodu, že do nich není třeba díky přirozené sladké chuti mrkve přidávat žádný cukr. Pak už je jen na vás, kolik ho dáte do náplně...
Nápad, jak si vzít kaši s sebou :-)
Křupavý toust a uvnitř lehce rozteklé tvarůžky okořeněné pepřem spolu s voňavou orestovanou cibulí. Ještě nějaký menší čerstvý salátek k tomu a nemá to chybu.
Jemná chuť mozzarelly nemusí každému přijít zajímavá. Zkuste ji podtrhnout výrazným pestem, k tomu ji dát na talíř spolu s křupavými opečenými bramborami a o nedostatku chutí nemůže být ani řeč.
Takto vypadá snídaně plná živin a vlákniny, která hned po ránu nerozkolísá hladinu krevního cukru. Zvládnou ji navíc udělat i jasní nestíhači, protože je její příprava opravdu expresní.
Polníček se používá stejně jako hlávkový salát, je ale bohatší na živiny. Vyniká množstvím vitaminů C a kyseliny listové. V kombinaci s výbornou zálivkou a opečeným tempehem rozhodně nadchne. Navíc vše za 5 minut hotovo...
Kdybych měla vybrat 5 TOP surovin, bez kterých bych se v rámci zdravého stravování opravdu nechtěla obejít, patřily by mezi ně rozhodně jemné ovesné vločky. Ke snídani si je navíc mohou dopřát i ti, kteří preferují slané snídaně. Vyrobíte z nich během chvíle nutričně bohatou snídani, která může mít formu kaše nebo třeba palačinek.
Cuketu nejčastěji pečeme, grilujeme, vaříme, smažíme....Ona se dá ale jíst i syrová. Můžeme ji nastrouhat do zeleninového salátu, nebo z ní během pár minut vyrobit skvělé pesto na těstoviny.
Občas přijde chuť na pocitvý domácí kynutý koláč, který bude nadýchaný, navíc vláčný díky tvarohu a šťavnatý díky ovoci.
Vyrobit si krémový sýr doma? A nebude to složité? Co všechno na to budu potřebovat? Toto Vás možná napadlo. Mrkněte ale, jak snadné to je ...
Kupované sladké tvarohové či smetanové krémy bývají mnohdy přeslazené a nechutnají přirozeně. Skvělou volbou je udělat si domácí ze základních surovin ...
Jak dopřát dětem sladkou svačinu bez použití rafinovaného cukru a nekvalitního tuku? Nad tím jsem se zamyslela a vytvořila pro ně tyto medvídky.
Nepřeslazené domácí pečivo, které drží tvar, nedrobí, takže se hodí i jako svačina někam s sebou. Díky pudinku nejsou suché, což ocení nejen děti.
Pokud se chceme vyhýbat častým nachlazením, je třeba posilovat imunitu. A zrovna svačiny formou smoothie jsou ideální a pohodlnou volbou, jak do sebe dostat široké spektrum mikroživin a biologicky aktivních látek.
Úžasné křupravé bramboráčky, na jejichž přípravu nebudete potřebovat ani lžíci bílé mouky. A zkombinovat tradiční aromatickou chuť bramboráků s povidly je fakt dobrý nápad.
Dýně hokaido v kombinaci s červenou čočkou, zjemněná čerstvým smetanovým sýrem a doladěná pomerančovou šťávou? To funguje!
Kulajda bez hub? No to nejde... Jak je ale mít pokaždé při ruce, abyste mohli během chvíle vytvořit velký hrnec voňavé husté polévky?
Když chcete mít teplé vyvážené jídlo do 15 minut na stole, skvěle se hodí třeba tyto špagety, které jsou navíc čistě rostlinné.
Když chceme dětem připravit zdravou svačinku mnoha chutí, tak je důležité nejen CO připravíme, ale i JAK to zabalíme.
Pudink v moučníku zajistí, že není suchý, kyselejší smetana navrchu je zase příjemným kontrastem k sladké chuti.
Chutí výjimečný koláč. Lahodná kombinace čokolády, ořechů a kávy se jen rozplývá na jazyku.
Lívanečky bez mouky? No jasně, jde to.
Jídlo z jednoho pekáče vždycky šetří čas. A to i ve chvíli, kdy má každý člen rodiny jiné požadavky.
Tento moučník je výživný a sytý. Navíc pěkně drží pohromadě, takže se výborně hodí i jako svačina na cestu.
Třeba takhle může vypadat večeře bohatá na zeleninu. Je plná zajímavých chutí a živin, navíc jednoduchá a rychlá.
Když chceme míchaná vejce nějak vylepšit, jsou i jiné možnosti než tučná slanina. Zuste je zkombinovat se zeleninou. Vylepšíte tak skóre konzumace zeleniny a vlákniny hned od rána.
Co je lepší než sníst na posezení tabulku čokolády? Rozpustit ji do moučníku a podělit se s ostatními.
Rýže basmati je už sama o sobě výjimečná svou chutí. Když ji ale připravíte na voňavém pórkovém základu a smícháte s lahodnou hlívou, budete překvapeni.
Upéct na pánvi palačinku, namazat, stočit a sníst. Ono to ale může pokračovat i dál - vyskládat do pekáčku, zalít a zapéct v troubě. Výborné ...
Výborný nákyp, který snese mnoho variant. Je ukázkou nízkorozpočtového zdravého jídla, když se ovšem zadaří, můžete si přilepšit sýrem ;)
Batáty můžete použít stejně jako brambory. Vyrobit z nich kaši, placky, skvělé jsou pečené. Lze si je velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti.
Snadný recept na vafle, které mají výbornou konzistenci. I kdybyste je udělali jako čistě celozrnné, pořád budou jemné a vláčné.
Všichni známe bazalkové pesto. Nebo také pesto ze sušených rajčat. Těch dalších variant co ale existuje! Začněme třeba brokolicovým...
Hlíva ústřičná je známá především díky příznivým účinkům na imunitní systém. Navíc skvěle chutná, třeba takto jednoduše s těstovinami.
Voňavá hustá rajská omáčka bez mouky a k ní pečené masové kuličky, které jsou šťavnaté a měkké.
Domácí křehké těsto ze špaldové mouky a výrazná vláčná náplň, v které dominuje jedinečná chuť uzeného lososa.
Zkuste místo nudlí polévku vylepšit těmito knedlíčky. Jejich příprava je jednoduchá, hodí se do vývaru, rajčatové polévky i zeleninových krémů.
Pokud máte chuť na křupavé rybí filety a přitom nestojíte o odér z přepáleného oleje, zkuste je obalené upéct v troubě. Sezamová semínka jídlu dodají zase nový rozměr.