Rychle / jednoduše / zdravě

Výborné placičky z červené čočky a zeleniny

Placičky z červené čočky a zeleniny nemohu zklamat snad nikoho. S domácím dresingem jsou nej ...
Čočkové karbanátky

Pokud máte rádi různé placičky a karbanátky, tak existuje celá řada možností, jak si na nich pochutnat a nepotřebovat k tomu žádné maso. Třeba pomocí červené čočky a zeleniny. Čočka a zelenina dodá tělu mimo vitamíny a minerály také dostatek vlákniny, které má většina lidí nedostatek.

Budete potřebovat

  • Červenou čočku (cca 200g)
  • Zeleninovou směs (cca 200g, co vám vyhovuje (já jsem měla mrkev, fazolový lusk, žlutou mrkev, může být čerstvá zelenina, případně mražená)
  • 1 bramboru
  • 2-3 vejce
  • Na zahuštění hmoty – strouhanku normální nebo kukuřičnou, případně jiné alternativní zahuštění třeba nějakou zdravou instantní suchou směsí.
  • Na dochucení – sůl, 3 stroužky česneku, případně majoránku, kurkumu
  • Hrst čerstvé petržele (pokud máte k dispozici)

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte a vhoďte do hrnce spolu se zeleninou a 1 bramborou.
  2. Zalijte vodou tak, jen aby byla čočka a zelenina sotva ponořená, aby se spíše dusila. 1. Lehce osolte. Čočka do sebe dost vody natáhne, proto hlídejte hrnec a směs znovu lehce podlijte.
  3. Pokud v hrnci zbyla nějaká voda, slijte ji. Směs nechte vychladnout a pracujte s ní nadále tak, aby vznikla hutná směs, která se při pečení na pánvi nerozpadne.
  4. Přidejte 2-3 vejce a takové množství strouhanky či jiné zahušťovací hmoty, až bude konzistence vyhovující. Já jsem použila část domácí strouhanky a část kukuřičné strouhanky + ještě nějaké nadrcené kukuřičné lupínky.
  5. Tuhé těsto nanášejte lžící na pánev a tvořte placičky. Ne příliš tenké, mohly by se trhat. Lepší jsou tak centimetr tlusté.

TIPY

  • Tyto placičky velice chutnají i dětem. Jsou dobré jak teplé, tak studené. Díky červené čočce, která většině lidí nezpůsobuje trávicí potíže, jsou vhodné jak pro těhotné, tak kojící maminky.
  • Pokud je pro děti nepřipravujete, je chuťově zajímavé přidat do nich chilli a udělat si je pikantní.
  • Placičku můžete spolu s dresingem a čerstvou zeleninou vložit do housky a vytvořit si tak oblíbený „vegetariánský hamburger“.
  • Místo červené čočky můžete použít jakoukoliv jinou luštěninu, třeba cizrnu. Výhoda červené čočky spočívá v tom, že je okamžitě připravena k použití, neboť se nemusí namáčet.

Jo a rychlý jednoduchý domácí dresing připravíte třeba tak, že smícháte zakysanou smetanu se lžičkou hořčice, 2 lžičkami kvalitního kečupu a ochutíte ještě trochou soli a citronové šťávy.

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Placičky z červené čočky a zeleniny
Směs na placičky. Musí být hutná ...
 
Čerstvá petržel recept
Do směsi na závěr vmíchejte pořádnou hrst čerstvé petržele. Její chuť je nenapodobitelná ....
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Luky
Skvělý recept!!
Šárka MAšková
Placičky z červené čočky jsou naprosto geniální. A s dresingem z kysané smetany nemají chybu. Díky za recept.:-)
Jana
Moc jsem si pochutnala, jen jsem nesmažila na pánvi v oleji, ale placičky jsem dala na pomaštěný pečící papír na plechu, peroutkou pomastila povrch a upekla v horkovzdušné troubě :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
S tou troubou to určitě vyzkouším! :-)
Mirka
Naprosto luxusni :) dekuji za recept :)
Pája
Dobrý den, brambora a mrkev se má nastrouhat?
Pája
Dobrý den, brambora a mrkev se má nastrouhat?
kamila (varilamysicka)
Pája: Nastrouhat se nemusí, hlavní je, aby byla uvařená do měkka tak, aby šla třeba rozšťouchat. Bramboru bych dala normálně na kousky a ty mrkev klidně nastrouhat nebo na kolečka. Když se pak tvoří ta hmota na karbanátky, tak by v ní určitě neměly být žádné velké kusy :-)
aka
Mam tip na zitrejsi obed:) jen taky zkusim upect v troube...
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?