Rychle / jednoduše / zdravě

Jablečné palačinky se skořicí

Klasické palačinky znají všichni. Mléko, vejce, bílá mouka. S palačinkami se ale dá všelijak vyhrát. Třeba do těsta nastrouhat jablka a přidat skořici. Je to výborné!
Recept na palačinky

Jablka jsou tak báječný dar přírody, že snad neexistuje případ, kdy by mohla něco zkazit... Sněhurka by asi nesouhlasila, kdyby jí ale trpaslíci udělali ke snídani tyto jablečné palačinky, hned by otočila :)

Budete potřebovat (8 menších palačinek)

  • 300 ml mléka
  • cca 200 g mouky
  • 2 vejce
  • 2 na hrubo nastrouhaná oloupaná jablka ( cca 200 g)
  • 2 bio vanilkové cukry
  • půl lžičky skořice

Postup

  1. Vejce rozšlehejte s mlékem. Pokud chcete, můžete použít i rostlinné nebo ořechové.
  2. Přidejte mouku, můžete ji prosít. Ochuťte vanilkovým cukrem, skořicí a na závěr vmíchejte nastrouhaná oloupaná jablka. Pokud nechcete použít vanilkový cukr, těsto lehce oslaďte jinak, více či méně alternativně :)
  3. Teď těstu dejte chvíli pokoj, aby mouka nabobtnala a vše se propojilo.
  4. Palačinkovou pánev potřete tukem, doprostřed dejte 2 malé naběračky těsta a krouživým pohybem rozprostřete. Opékejte z obou stran do zlatova.

S palačinkami dále pracujte, jak jste zvyklí. Můžete je potřít marmeládou, povidly, přidat zakysanou smetanu nebo hustý řecký jogurt.

Připravte je v neděli ráno ke snídani a probuďte své milé strávníky příjemnou vůní s nádechem vanilky a skořice :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravé palačinky recept
Postup je stejný, jako když děláte klasické palačinky, jen do těsta nastrouháte nahrubo 2 jablka. Polovinu mouky jsem dala celozrnnou špaldovou jemně mletou, která k jablečno skořicové chuti perfektně sedne.
 
Jablečné palačinky recept
Hustotu těsta doladíte na závěr podle toho, jak šťavnatá jablka byla. Těsto musí zůstat pořád hodně řídké, aby palačinky nebyly zbytečně hutné a tuhé, a je potřeba jej nechat před nalitím na pánev alespoň 10 minut odležet.
 
Jablka recept
Jablečné palačinky dělám o něco menší, než klasické, aby se bez problémů obracely. Můžete je potřít meruňkovým džemem a zakysanou smetanou.
 
Celozrnné palačinky
Zatímco běžné palačinky dělám větší a tenké a jdou bez problému srolovat, tyto jsou díky jablkům "tlustší" a překládám je jen napůl. Do zakysané smetany je výborné zamíchat skořici navíc.
 
Co s jablky zdravý recept
Z pánve hned na talíř, potřít, polít a hned jíst. Nejlepší jsou totiž horké.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Jsou opravdu luxusní,moc doporucuju
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?