Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlá voňavá písmenková polévka

Tuto polévku zvládnete, i když doma skoro "nic" nebude. Je rychlá a díky mrkviččce restované na másle a majoránce i úžasně voňavá.
Levná polévka s mrkví

Třídila jsem doma skříň a narazila na vytrženou stránku s receptem na „Žižkovskou polévku“. Skoro nic na ní nepotřebujete a já jsem ten den doma opravdu skoro nic neměla ...Zkusila jsem ji tedy, malinko upravila, a byla více než překvapená. Z takového „nic“ za pár minut parádní polévka.

Budete potřebovat

  • 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
  • 1 - 2 na jemno nastrouhané mrkve (množství podle velikosti mrkve, můžete nastrouhat i na hrubo)
  • 3 lžíce jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 1,2 litru vývaru (voda + zeleninový BIO bujón bez glutamátu, popř. Solčanka)
  • 3 hrstky polévkových těstovin (použila jsem písmenka, dětem se jí lépe než nudle)
  • Hrstku sušené majoránky
  • Petrželovou nať (čerstvou nebo mraženou, pokud ji tedy máte po ruce)
  • Dospělým můžeme následně dochutit ještě trochou soli a pepře

Postup

  1. Na másle a olivovém oleji orestujte nastrouhanou mrkev po dobu 2 minut.
  2. Zaprašte 3 lžícemi celozrnné špaldové mouky a zasmahněte.
  3. Zalijte vývarem a vařte celkem 15 minut (tak, aby se mouka provařila).
  4. 5 minut před koncem varu ale přidejte majoránku a polévkové těstoviny. Pořádně je promíchejte,aby se nepřichytily ke dnu a ještě pak párkrát polévku zamíchejte.
  5. Na zlepšení chuti můžete ještě přidat na jemno posekanou čerstvou nebo mraženou petrželovou nať a trochu majoránky.

I když se Vám může zdát, že je mouka v polévkách či omáčkách přovařená už za 5 minut, je zapotřebí ji vařit 15 minut. Je pak pro organismus lépe stravitelná.

TIP

Jak v komentářích napsala Hanka, mouku lze případně nahradit hraškoua polévka získá šmrnc navíc :-)

Majoránku, špaldovou mouku, trochu polévkových těstovin a alespoň jednu mrkev mám doma vždy, i když je jinak v lednici totálně vymeteno, takže tuto polévku zvládnu bez problémů kdykoliv ;-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Evík
jéé, podobnou polévku jsme dělávali, akorát jsme dávali k mrkvi i ostaní kořenovou zeleninu a občas se tam dávalo vajíčko, je výborná, malej dlabal o 106 :-) určitě budu dělat až nebudu vědět co a v lednici bude vymeteno, protože tyhle suroviny má člověk doma opravdu pořád :-)
Šárka
Skvělý nápad, který se mi dnes vyloženě hodil :-) Rychlá a chutná polévka. Děkuji moc za tento i další recepty.
kamila (www.varilamysicka.cz)
To je hezky řečeno :-) Tento recept se někdy vyloženě hodí ...Tyhle suroviny jsou doma skoro pořád a rychlá polévka je na světě :-)
loolee
Ta polévka je famózní :-). Spousta parády s minimem námahy.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Taková primitivní polévka a jak může chutnat :-) Jednou jsem dělala pravou italskou minestrone. Dělala jsem se s ní snad hodinu a výsledek teda nic moc...Byla az moc husta a mela jsem ji snad 5 litru. A to jsem postupovala podle presneho italskeho receptu. Priste si ji udelam podle sveho a bude to! :-)
Hanka
místo mouky doporučuju použít hrašku, dodává jídlu ten správný šmrnc :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Hani, super nápad s tou hraškou! Zrovna k této polévce ta hraška musí jít skvěle.
Hanka
Tuto polévku máme s přítelem oba moc rádi. Je rychlá a opravdu dobrá. vaše stránky jsou moc hezké. Hanka
Bara
Dobrý den, muzu pouzit i jinou mouku? Spaldovou doma nemam
Kamila (varilamysicka)
Dobrý den, Báro, samozřejmě můžete použít i jinou mouku. Jak se píše výš, lze třeba použít i hrašku (zahušťovadlo pokrmů z luštěnin)
Dita
Výborná!!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?