Rychle / jednoduše / zdravě

Omeleta z trouby "Frittata" se žampiony, baby špenátem a sýrem

Vaječná omeleta, která má nekonečně mnoho verzí. Tato verze se připravuje v troubě a není na ní co zkazit. Kombinace orestovaných žampionů, špenátu a kvalitního sýra je prověřená a vynikající.
Vaječná omeleta z trouby

Recept pochází z Itálie. Tradičně se frittata připravuje jen na pánvi, uznávaná je ale i verze z trouby. Verze z trouby je zcela stress - free, protože nevyžaduje žádné hlídání pánve a stepování u plotny.

 Na 4 porce potřebujete

  • 8 vajec
  • 250 g žampionů (bílé, krémové)
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 80 g nastrouhaného vyzrálého sýra (
  • 4 lžíce smetany (může být i rostlinná)
  • Olivový nebo avokádový olej
  • Na dochucení sůl, pepř, může být i nasekaná lahůdková cibulka

 Postup

  1. Žampiony oloupu, nakrájím na plátky a krátce orestuji na oleji na nepřilnavé pánvi. Ke konci k nim přidám baby špenát a jen ho nechám "zavadnout". Tuto směs přendám do jiné misky.
  2. V jiné míse zase našlehám vejce, zjemním trochou smetany, někdy dám třeba i Ricottu. Ochutím solí, pepřem a přidám nastrouhaný tučnější sýr typu Old Gouda nebo Grana padano (Né nízkotučný Eidam )
  3. Tuto vaječnou směs vliju do pánve, počkám minutu a nahoru rozprostřu špenát se žampiony. Pánev pak rovnou dám do rozehřáté trouby na 175 stupňů a peču asi 15 minut.

 TIPY

  • Pánev samozřejmě nesmí mít plastovou rukojeť, musí být vhodná do trouby.
  • Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, nebo frittatu jednoduše nechcete péct v pánvi, můžete vaječnou směs rovnou nalít do nějaké formy vyložené pečícím papírem, jak jsem to udělala já, a navrch už pak jen dát směs z hub a špenátu.

Jednoduchá příprava a vždy skvělý výsledek :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Frittata špenátová
Takové krásné ingredience budete potřebovat :) Baby špenát v bio kvalitě, vyzrálý sýr, žampiony, vejce a kdo chce, tak cibulku.
 
vaječná omeleta s houbami recept
Pokud máte pánev, která může do trouby, je ideální udělat omeletu v ní. Já jsem ji dala do formy vyloženou pečícím papírem potřeným olivovým olejem. Nejdříve do formy naliju vaječnou směs, navrch pak rozprostřu krátce orestované žampiony a špenát.
 
Vaječná omeleta z trouby
Peču ji v troubě na 175 stupňů asi 15 minut. Je třeba udělat zkušenost. Omeleta nesmí být v žádném případě vysušená...
 
Žampiony zdravý recept
Pevná a opečená na povrchu, vláčná uvnitř...
 
Žampionová omeleta
Jíst se dá teplá i studená, je vděčná i jako jídlo někam s sebou... A teď už s ní můžete naložit podle svých výživových preferencí. Výborná je samotná, v letní sezóně k ní sedne čerstvý zeleninový salát, jindy zase kousek opečeného žitného chleba. Mňam!!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?