Rychle / jednoduše / zdravě

Dvoubarevný kakaový moučník s tvarohem

Hrnečkový recept na roky prověřený a vláčný kakaový moučník, který potěší ty, co mají rádi klasiku. Vynikající je ale i jako celozrnný nebo s použitím mandlové či pohankové mouky.
Vláčný kakaový moučník s tvarohem

Tento moučník je taková klasika. Tradičně se připravuje z bílé mouky a s větším množstvím moučkového cukru. Já jsem si zvykla připravovat ho jako špaldový celozrnný a sladit dle toho, pro jaký účel jej peču. Někdy tedy zvolím třtinový cukr, jindy kokosový nebo také nekalorickou kombinaci stevie a erythritolu.

Pokud by vám v receptu v tvarohové náplni z jakéhokoliv důvodu vadil ten pudinkový prášek, lze ho vynechat. Stačí smíchat jen tvaroh, vejce, osladit dle chuti, doladit trochou vanilky, doředit jen pár lžícemi mléka do krémové konzistence a tvarohová náplň bez pudinku je připravená.

Výborná je takové varianta, kdy místo jednoho hrnku špaldové mouky dám 1 hrnek jemně mleté pohankové mouky, která se ke kakaovým těstům hodí.

Moučník dělám na střední plech.

Potřebujete

Na těsto

(1 hrnek = 250 ml)

  • 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo půl klasická, půl celozrnná)
  • 3/4 hrnku sladidla (oslaďte dle výživových preferencí)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka (často používám mandlové)
  • ¾ hrnku oleje (dala jsem řepkový, někdy částečně kokosový)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce kakaového prášku (kupuji v BIO kvalitě)
  • 1 lžičku citrónové kůry z chemicky neošetřených citronů (buď bio čerstvou nebo sušenou)

Na tvarohovou směs

  • 500 g tvarohu (dvě klasické kostky tvarohu)
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 1 BIO vanilkový pudinkový prášek
  • Pár lžic sladidla k doladění chuti ( záleží na "kyselosti" tvarohu)

Postup

  1. Připravím si nejdříve tvarohovou směs. Všechny ingredience je zapotřebí řádně ušlehat tak, aby vznikla krémová tvarohová hmota.
  2. A teď tmavé těsto. Ušlehám vejce se sladidlem, pak přidám ostatní suroviny.
  3. Na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou naliju 3/4 těsta a rozetřu stěrkou. Na hnědé těsto naliju všechnu tvarohovou směs a na ni pak cik cak zbylou třetinu tmavého těsta. Někdy ten zbytek těsta zředím lžící tekutiny, aby bylo tekutější a šlo jím cik cak zdobit.
  4. Peču na 175°C asi 35 minut.

Snadný, vděčný a vždy povedený, ať ho udělám klasický, celozrnný, více či méně sladký ...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Suroviny na kakaový moučník s tvarohem

Suroviny na kakaové těsto - Mouka, cukr, mléko, olej, kakao (nebo karob), citronová kůra a prášek do pečiva.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Marcela
Tak jsem ho večer upekla a rodině moc chutnal. Určitě ho udělám znovu.
Miluše
Tak jsem ho vyzkoušela a opravdu výborný moučník. Zkuste to a uvidíte sami. Mňam.
Jana Pelcová
Je opravdu vynikající, zkoušela jsem ho s karobem, protože mám alergického syna. Použila jsem špaldovou mouku, protože při pečení dělám hodně z celozrnné.Děkuji za skvělý recept.
Eva
Výborný, musela jsem péct hned druhý, první dlouho nevydržel.
Evina
Tento moučník peču už dlouho a mám jeho název prošívaná deka-je super
Káč
Olej jsem nahradila bílým jogurtem (Hollandia), použila jsem pouze celozrnnou pšeničnou mouku a povedl se, je naprosto famózní :) Děkuji.
Alča
moc děkuji za recept,buchta je opravdu skvělá :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
S tím bílým jogurtem to budu muset také vyzkoušet, celozrnná mouka se k tomuto moučníku skvěle hodí, je skoro škoda péct ho jen z bílé..Tento moučník je u nás jeden z nej.
Dee
Dělám již po třetí:) je výbornej
Iva Rysová
Dnes jsem pekla a je výborný :-)
Anonymní uživatel(ka)
Výborná buchta.. :)Dneska jsem ji pekla a je vláčná a nadýchaná.
Boži
Moc,moc,moc................mňam.Pekla jsem již dvakrát a vážně nemá chybu,prostě úžaná!!!!!!!!!!
Nicol
Pekla jsem a do tvarohové směsi jsem přidala kousky jahod(může se použít jakékoliv ovoce) je výborná: )
Zuzka
výborná buchta, přidala jsem kompotované meruňky, které jsem pokladla na tvaroh a ta kyselost dodá koláči šmrnc ;-)
kamila (www.varilamysicka.cz)
Vylepšit tento moučník ovocem jsem ještě nezkoušela, díky za tip, Zuzko :-)
wow
Zaujal mě tento recept, jen moc nemám ráda pudink. Šlo by ho vynechat nebo něčím nahradit (třeba jedno vejce navíc nebo tak něco)?
Kamila (www.varilamysicka.cz)
wow: Ten pudink tam funguje jako takové pojidlo, aby ten tvaroh lépe držel. Určitě si tento recept dovedu představit bez toho pudinku. Jen bych určitě použila tvaroh v kostce a dala bych pozor, aby tvarohová směs nebyla moc řídká. Místo toho pudinku se tam může dát třeba jen žloutek navíc ...
Markéta
Puding ve finále nepoznáte. :) Výborný výsledek, ale při přípravě jsem se trochu navztekala. Do tvarohové směsi - dle mého soudu - tolik mléka nepatří. Ve srovnání s jinými recepty je ho opravdu hodně. Směs je pak příliš řídká a nejde s ní vytvořit úhledná mřížka. Příště zkusím přidat místo celého jen půl hrnku mléka. :)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Markéto, dle tohoto receptu je to vyzkoušeno hodně lidmi a tvarohová směs skutečně řidší je a díky tomu je pak moučník úžasně vláčný. Je zapotřebí použít klasický tvaroh kostku. Ta mřížka se nedělá pomocí tvarohu, ale pomocí části hnědého těsta. V některých receptech podobných se celé hnědé těsto vylije na plech a do něj se pak dělá mřížka z tvarohu. V tomto receptu je to jinak, dá se nejdříve část hnědého těsta, na něj se pak rozlije rozprostře do jednolité vrstvy tvarohová směs a na ni se cik cak dá zbytek hnědého těsta ...Ale když byste dala jen půl hrnku mléka, tak se určitě recept také povede :-)
Ewuška
výborný!!! Už jsem ho pekla několikrát. Je jeden z našich nejoblíbenějších :)
Ewuška
výborný!!! Už jsem ho pekla několikrát. Je jeden z našich nejoblíbenějších :)
Kátě
Moc chválím skvělý recept, buchta byla skvělá a všem, kterým jsem donesla na ochutnání velmi chválili!;)
Anonymní uživatel(ka)
moc dobrá buchta budu péct častěji...
Vanda
Tak už jsem ho též vyzkoušela,dšlala jsem jej čistě celozrnný a byl vskutku vynikyjící.-:)
Iva
Skvělé, jednoduché, rychlé. Určitě upeču znovu!!!Děkuji moc za super recept.
Bea
Doma tohle peču už hodně dlouho pod názvem Mřížová buchta :) Tvarohové mříže dělám jen z jednoho tvarohu, a to jak z tvarohu v kostce (v alobalu-přidávám jen trošku mléka, aby tvaroh nebyl moc tuhý), tak i z tvarohu v plastové vaničce (mléko nepřidávám). Přidám jedno vajíčko, jeden vanilkový cukr, dvě lžíce mletého cukru a jednu až dvě lžíce vanilkového pudinku.Pokud pudink vynechám u tvarohu v kostce,tak to vůbec nevadí,ale tvaroh bude po upečení pořád světlý. Pak tvarohem naplním sáček, ustřihnu rožek a dělám na těstě mříže. :)
Kelson
Reading posts like this make surfing such a plerusae
Vety
Moooc dobry moucnik - vcera udelan a dnes je uz pul plechu pryc. Dekuji :)
Helen Likhe
Tak vyzkouseno a bohuzel u me bylo do tvarohove hmoty take moc mleka, priste to budu delat podle hustoty, ted to bylo tekutejsi nez testo na buchtu :-( priste budu primichavat postupne.
Sarlott
Ahojky ja jsem do tohoto moucnicku dala jeste boruvky .mnamka neskutecna;-)
Zaneta
Naprosto vynikajici, pouzila jsem celozrnnou mouku napul s polohrubou a tvarohy vanickove a bylo to naprosto vynikajici!! Priste zkusim nahradit olej treba jogurtem a urcite to bude brzo :)
barča
Dobrý den , mohu se zeptat, zda by šla celozrnná mouka nahradit pomletými ovesnými vločkami ?
Vlastina
Je výborná taky jí peču
Anonymní uživatel(ka)
Děkuji za další úžasný recept. Jen se po ní zaprášilo. Je vinikající a to jsem zapomněla dát citronovou kůru :-)
Lada
Dobrý den tak právě mi ta buchta voní v troubě. A vypadá nádherně. Dělala jsem jen že špaldové mouky. Skvělá inspirace. Děkuju
Anonymní uživatel(ka)
Skvele! Fungoval i v bezlepkove variante (jen jsem nahradila mouku bezlepkovou variantou). Prekvapilo me, jak jsem mela testo i tu tvarohovou smes tekutou, ale dobre to dopadlo. Na tvaroh jsem dala nakrajene kompotovane broskve a bylo to extra mnami :)
Anonymní uživatel(ka)
Skvele! Fungoval i v bezlepkove variante (jen jsem nahradila mouku bezlepkovou variantou). Prekvapilo me, jak jsem mela testo i tu tvarohovou smes tekutou, ale dobre to dopadlo. Na tvaroh jsem dala nakrajene kompotovane broskve a bylo to extra mnami :)
Jiřa
Skvělý moučník, tvaroh jsem dala ve vaničce a nedala jsem mléko a ubrala jsem trochu cukr, ale i tak je to výborné, dnes přijde návštěva tak jsem zvědavá jestli bude chutnat. A navrch jsem těsto dávala lžičkou a udělalo to krásné vzory, moc děkuji za receptík.
Ondřej
Pozor, v receptu je chyba, do tvarohu NEPŘIDÁVAT žádné mléko (v receptu je psán hrnek), nebo vám vznikne tekutina vhodná tak leda k pití. Tvaroh sám rozmixován s vejcem a chcete-li cukrem stačí víc než dostatečně.
Ondřej
A když náhodou - stejně jako já - uděláte dle receptu a dopadne tvaroh "tekutě", netřeba vyhazovat, pomohlo trochu škrobu a psylium Dr. Popova...
Dita
Výborný moučník, určitě budu péct často, protože moučníky s tvarohem miluju. Jen příště bych dala méně cukru - kvůli kaloriím. Pro Ondřeje : tvaroh v kostce, ne ten ve vaničce je potřeba naředit mlékem. Chyba v receptu není.
Erika
Vynikající buchta, určitě ji budu péct často!
Tc
Úžasná úžasná :) všem moc chutná peču ji často ;)))
mdalea
Doporucuji nedavat cely hrnek cukru do tmaveho testa, staci bohate necela polovina a do tvarohu staci jen vanilkovy cukr, pokud se snazite mlsat zdrave, je to rozhodne lepsi varianta:). Mleka do tvarohu davam take jen pulku. Jinak super! Vyborne zasyti na cele dopoledne:)!
Magda
Recept jsem v nouzi využila jako korpus na dort. Pro ozvláštnění jsem do těsta jsem zapracovala na kousky nakrájenou čokoládu na vaření a mražený rybíz. Dort byl výborný, sklidila jsem velkou pochvalu, akorát je potřeba počítat s dlouhou dobou pečení - něco přes hodinu. Díky!
Stáňa
Zkuste nalít všechno hnědé těsto na plech a potom nalijte tvaroh do tvaru mřížky. Vznikne krásně prošívaný koláč.
Buchta
Je mi pouhých 14 let, pekla jsem ho už 2x, je výtečný, vláčný. Celé mé rodině noc chutnal, vyrovná se dortu. Nepřemýšlejte nad tím zda ho udělat nebo ne, prostě do toho jděte. Neuděláte chybu!! :)
Blanča
PROSÍM, JAK JE ASI VELKÝ PLECH?
Jana
Dnes jsem koláč upekla přesně podle návodu, použila jsem špaldovou mouku a třtinový cukr. Je vynikající, sama jsem byla překvapena, ze špaldové mouky jsem sladké pečivo dělala poprvé. Děkuji za výborný recept.
Andrea
V náplni bych buď ubrala mléko, nebo přidala jeden puding. Doporučuji péct spíše na nižším plechu. Napoprvé se bohužel náplň nespojila tak jak měla a celý koláč byl na vyhození :-(
Muflon
Really? Špaldová mouka, prášek bez fosfátů a pak tam vidím vanilínový cukr? Nebo jste jedna z těch co nezná rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým? Jeden je z vanilky a druhý z ropy...dobrou chuť ;-)
Luucziana
Zkusila jsem.Mouku jsem mela jen celozrnnou psenicnou a davala jsem min hnedeho cukru a pod posledni vrstvu jsem dala jahody..je vynikajici.vlacny,pekne"mokry"....mnamozni moucnik;-)dekuji
Anička
Tento koláč dělám od svého dětství (přes dvacet let):-) Na náplň bohatě postačí jeden tvaroh (ve vaničce), vajíčko, vanilkový cukr, třtinový cukr dle chuti a kapka rumu:-) Lze ozvláštnit citronovou kůrou:-) Do těsta kvalitní kakao s opravdovou kakaovou chutí (krásný chuťový kontrast k jemnému tvarohu). Osobně mě velice překvapilo, že používáte vanilinový cukr... Ale ať tak, či tak, koláč je dobrota:-) A lze péct na různé způsoby, se spoustou obměn:-) Děkuji za recept:-)
Ivana
Výborný!!! Mňam mňam! Včera jsem pekla pro návštěvu a sklidila jsem opravdu spoustu lichotek :-) pohankové mouky jsem přidala víc než by bylo zdravo a nikdo nic nepoznal
Eva
Pekla jsem podle Vašeho receptu a je to naprostá bomba! Výborný a vláčný moučník! Určité budu péct často! :-) Mám ráda v moučníkách ovoce a zkusila jsem dát před pečením na vrch buchty borůvkový kompot, příště zkusím jahody nebo maliny. :-) Fakt mňamka! Děkuji za recept.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?