Rychle / jednoduše / zdravě

Vaječná omeleta s opečenými batáty a žampionovo-cuketovou směsí

Nadýchaná vaječná omeleta s bohatou, vláčnou a chuťově atraktivní náplní. Plátky pečených batátů, lehce křupavá cuketa a šťavnaté opečené žampiony k sobě skvěle sedí!
Cuketová náplň do omelety

Z omelety může být velmi snadno těžké a mastné jídlo bez vlákniny.

Místo slaniny a sýra lze však jednoduše sáhnout po rostlinných ingrediencích a výsledek bude vynikající. Výhodou batátů, cukety i žampionů je, že se nemusí dlouho vařit, péct či opékat, takže se dá jídlo pojmout jako nenáročná rychlovka.

Na 1 porci dávám 2 vejce.

 Ingredience

  • Vejce
  • Menší tvrdší cuketa
  • Batát
  • Menší zahradní nebo krémové žampiony
  • Olivový olej
  • 1 lžíce studené vody do vajec
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín nebo oblíbená směs koření na houby či zeleninu
  • Čerstvé bylinky dle chuti (petržel, bazalka, koriandr, oregano, řeřicha, pažitka...)

 Postup

  1. Nejdříve si připravím opečený batát. Oškrábu ho překrojím ho podélně na 2 části a pak krájím na slabé plátky. Já jsem použila speciální struhadlo, které dělá jemné plátky, nožem je můžete udělat o něco silnější. Batáty mohu opéct na zlatova a do změknutí na olivovém oleji na pánvi (rychlejší varianta), nebo je dávám do trouby. Batáty dám do pekáčku, ochutím solí, kmínem, zakapu olivovým olejem a peču na 190 stupňů asi 30 minut do zezlátnutí.
  2. Teď si připravím směs. Žampiony i cuketu omyju. Žampionům odstraním nožičky a nakrájím je na plátky. Cuketu nakrájím na půlkolečka. Obě ingredience společně zprudka opeču na olivovém oleji jen tak, aby změkly, opekly se, ale zůstaly pevné na skus.
  3. Na 1 porci si rozšlehám v misce 2 vejce s 1 lžící studené vody. Ochutím solí, pepřem a přidám hrst nasekaných bylinek. Postupuji podle rad šéfkuchařů a omeletu opekám pozvolna, naklápím pánev a vejce špachtlí shrnuji od krajů ke středu tak, aby všechna vejce zatuhla a vznikla kompaktní načechraná omeleta.
  4. V pánvi dám na omeletu opečené batáty, na ně cuketovo-žampionovou směs a ledabyle sroluji. Omeletu nepodebírám, ale z pánve rovnou vyklopím na talíř. Nehrozí pak, že se "blbě" protrhne. Hotovo!

☝️Omeletu můžete udělat rovnou celou v troubě! Tady je tip na výbornou frittatu se žampiony, baby špenátem a sýrem.🙂

Ať se vám omelety povedou!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Co se zahradními žampiony
Cuketu s nakrájenými čerstvými žampiony restuji na olivovém oleji zprudka "jako minutku". Pokud to někomu vyhovuje, může přidat i cibuli.
 
Omeleta recept
Orestované žampiony s cuketou, pečené plátky batátů a kvalitní vejce.
 
Jak upéct batáty
Batáty v omeletě výborně chutnají, když jsou nakrájené na drobné plátky. Ty lze opéct do zlatova buď na pánvi, nebo je bezpracně upéct v troubě.
 
Jak udělat omeletu
2 vejce ochutím solí, pepřem, přidám lžíci studené vody a prošlehám vidličkou. Do vajec ráda dávám čerstvé nasekané zelené bylinky.
 
Jak udělat nadýchanou omeletu
Omeletu dělám na vymaštěné nepřilnavé pánvi, kterou naklápím ze strany na stranu, dokud obsah nezatuhne. Omeletu trochu čechrám, aby byla nadýchaná.
 
Čím naplnit omeletu
Na omeletu dám opečené batáty a žampionovo cuketovou směs a opatrně sroluji nebo překlopím a vyklopím na talíř.
 
Fotka vaječná omeleta
Rozříznutá omeleta. Skvělá kombinace chutí!
 
Omeleta s batáty
Ta náplň...Mňam!🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?