Rychle / jednoduše / zdravě

Bramborové noky s dušeným zelím a uzeným tofu

Kombinace kysaného zelí, halušek a uzeného je známá prověřená kombinace. Jsou ale i jiné varianty. Stejně dobré, rychlejší a bez uzeniny.
Kysané zelí recept

Jídlo je bezpracné, zelí se v hrnci dělá v podstatě samo. Stačí jen občas zkontrolovat, zda ho není potřeba podlít.

Uzené maso, které v tradiční variantě jídlu dodá šmrnc, lze vystřídat třeba sojovým "sýrem" tofu nebo produktem z vaječných bílků uzeným Šmakounem.

S konzumací sojových produktů by se to rozhodně nemělo přehánět. Občasné zařazení tofu, tempehu, případně dochucování miso pastou či tradiční fermentovanou sojovou omáčku může být v rámci pestrosti jídelníčku přínosné.

Budete potřebovat

  • Bramborové noky (chlazené, domácí nebo také halušky)
  • Uzené tofu (případně uzeného šmakouna nebo tempeh)

Na zelí

  • Kysané zelí bez konzervantů
  • Cibuli
  • Syrovou bramboru
  • Na dochucení sůl, přírodní cukr, drcený kmín

Postup

  1. Kysané zelí slijte a v případě dlouhých kusů párkrát překrojte, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli, přidejte zelí a podlijte trochou vody. Dle chuti lze použít vodu ze zelí, záleží jakou kyselost preferujete. Ochuťte přírodním cukrem a drceným kmínem. Duste pod pokličkou do změknutí a dle potřeby přilévejte. Zhruba v polovině varu lze přidat na jemno nastrouhanou bramboru, která zelí zjemní a spojí. Zelí jsem dusila určitě hodinu, máme ho rádi hodně měkké.
  3. Na nepřilnavé pánvi na pár kapkách olivového oleje krátce orestujte na kostičky nakrájené uzené tofu, tempeh nebo uzeného šmakouna.
  4. Pak už jen smíchejte s uvařenými bramborovými noky a zelím.

TIPY

  • Pokud plánujete tofu restovat, je dobré ho předem osušit papírovou utěrkou
  • Kysané zelí lze koupit v mnoha podobách. Dejte přednost tradičnímu, bez zbytečných konzervantů.
  • Ne pokaždé je čas dělat domácí bramborové noky. Když je kupuji, vybírám kvalitní, chlazené. Ty, které najdete mezi běžnými těstovinami většinou obsahují řadu zbytečných "éček"
  • Na jemno nastrouhaná syrová brambora obsahující škrob je prastarý trik, jak jednoduše zahustit kdejakou omáčku nebo právě zelí.

Příprava kysaného zelí je jednoduchá, spíš jde o to zjistit, v jaké konzistenci a chuti vám vyhovuje. Někdo preferuje sladší a blátivější konzistenci, jiný si zase libuje v hodně kyselé chuti a obejde se bez zahušťování.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

muriell
Další jednoduchý, rychlý a o to chutnější recept. Opět děkuji za inspiraci a všem doporučuji vyzkoušet!
Martina B.
Dělala jsem včera, fajn jídlo, díky za rozšíření repertoáru. Kupodivu do toho sedlo i uzené tofu, které jinak moc nemusím, má příliš specifickou a výraznou chuť, která se do všeho nehodí. Dvě balení bramborových noků z Alberta pro tři lidi...no, já jsem to měla i k večeři :-)
Mišuliiinka
Toto můžu jen doporučit! :-) Máme rádi sladší zelí, takže jsem to víc přisladila a bylo to vynikající!!! I děti snědli každý plný talíř :-) ;-)
Weji
Výborný recept, moc mi to chutnalo :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?