Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlá zeleninová polévka s drožďovými nočky

Hustá polévka s bohatou porcí zeleniny. Pro zjednodušení čas ušetří kvalitní mražená zelenina. Polévka je do 30 minut na stole. Chuťově výrazné drožďové nočky jí dodají šmrnc a sytost. Na talíři ji skvěle rozzáří čerstvé bylinky.
Polévka s domácími noky

Zeleninovou polévku připravuji v mnoha verzích podle sezóny nebo podle toho, jaké mám zrovna ingredience. Teď jsem si vše zjednodušila a sáhla po slovenské mražené zelenině.

S každou mraženou zeleninou bude polévka chutnat jinak. Tato byla bez cibule, papriky, hrášku a kukuřice. Naopak obsahovala brokolici, květák a 2 druhy mrkve. Pro tuto polévku ideální.

Znova pro jistotu zopakuji, že jakékoliv zavářky do polévek, ať už to jsou knedlíčky, nočky, strouhání či různé kapání, je otázkou praxe a zkušenosti s různými druhy mouk, strouhanek či vloček. Jednoduše je třeba vychytat hustotu hmoty, která má vliv na to, zda budou nočky měkčí či tužší.

Drožďové nočky v tomto receptu mi vyhovují výraznou chutí a také jednoduchostí jejich zavaření do polévky přes sítko. Kdybych neměla sítko, vyrobila bych větší nočky tak, že bych je nabírala lžičkou a vkládala do vroucí polévky. Musí se však pracovat rychle.🙂

 Ingredience

  • asi 350 g na drobno posekané zeleniny (použila jsem mraženou zeleninovou směs "brokolice, květák, baby karotka a žlutá mrkev)
  • 1 cibule
  • 2 kostky čerstvého droždí (1 kostka má 42 g)
  • Olej nebo přepuštěné máslo na orestování cibule a zeleniny
  • 1 vejce
  • 3 lžíce preferované mouky
  • 2 lžíce strouhanky (tradiční nebo kukuřičná nebo jáhlová)
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • Na dochucení polévky sůl, může být zeleninové ochucovadlo nebo sypký bio bujón)
  • Na ochucení nočků sůl, pepř, může být i stroužek česneku nebo sušený česnek

Postup

  1. Zeleninu nakrájím nebo rozsekám na menší kousky. Orestuji ji v hrnci na trošce tuku, až lehce chytne barvu. Zeleninu zaliju vývarem a nechám povařit asi 5 až 10 minut podle toho, zda mám zeleninu čerstvou nebo mraženou.
  2. Mezitím si připravím nočky. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku do zlatova. Přidám rozdrobené droždí a na mírném stupni ho nechám zcela rozpustit. Ochutím solí, pepřem, případně česnekem. Nechám vychladnout.
  3. K droždí rozklepnu vejce, důkladně promíchám a už jen dohustím moukou a strouhankou tak, aby vzniklo vláčné, středně husté, né tekuté těstíčko. Začnu 2 lžícemi mouky a 2 lžícemi strouhanky a pak přidám dle situace. Hmotu nechám pár minut odležet.
  4. Těsto na nočky protřu rovnou do polévky přes sítko na halušky a povařím pár minut. Hotovo!

Na závěr polévku ještě doladím čerstvými nasekanými bylinkami. Teď to byla vojtěška.

☝️Další snadná polévka plná zeleniny? Doporučuji vyzkoušet tuto italskou polévku s cuketami.🙂

Ať se vám polévky povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Drožďové nočky do polévky

Polévku je samozřejmě možné připravit i z čerstvé zeleniny, když vás však tlačí čas, je kvalitní mražená zelenina k nezaplacení. Toto je 350g pytlík mražené zeleniny , která obsahuje brokolici, květák, baby karotku a žlutou mrkev. Používám zeleninu, která neobsahuje kukuřici a hrášek.

 
Polévka s mraženou zeleninou

Mraženou zeleninu nechám povolit a pak ji v sekáčku párkrát projedu, až vzniknou menší kousky. Ty pak orestuji.

 
Co s čerstvým droždím

Zatímco se zelenina pozvolna restuje, připravím si na menší pánvi základ na nočky.

 
Zeleninová polévka s domácími nočky

Do vychladlého droždí s cibulkou přidám vejce, ochutím a zahustím částečně moukou a částečně strouhankou až vznikne středně husté těstíčko, které úplně lehce propadne přes sítko na nočky.

 
Drožďové noky do polévky recept

Droždí na cibulce s vejcem začnu postupně zahušťovat. Množství "suché" suroviny je třeba doladit podle typu zvolené mouky či strouhanky. Mně to většinou vychází na 4 až 5 lžic.

 
Rychlá polévka z mražené zeleniny

Hmota je středně hustá, když dám lžící na bok, steče dolů...

 
Droždí polévka recept

Sítko na halušky. Pokud chcete nočky extra malé, je možné použít sítko na špecle. Toto bílé sítko používám na tradiční halušky. Je praktické. Jen ho položím na hrnec a protlačím bramborové těsto.

 
Co s čerstvým droždím

Detail obsahu. Kousky zeleniny "na skus" a výrazné drožďové nočky. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucie
Vynikající polévka!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?