Rychle / jednoduše / zdravě

Kynuté jablečné lívance - jednoduchý postup

Jednoduchý a vyzkoušený recept na kynuté lívance. Díky jablkům jsou šťavnaté a chuťově bohatší. Extra voňavý domácí skořicový cukr jim nasadí korunu. 🙂
Jablečné kynuté lívance

Lívance jsou u nás doma jídlo, které je "sázkou na jistotu". Nejčastěji je připravuji o víkendu ke snídani. Když je čas, dám těsto kynout, když čas není, zvolím variantu bez kynutí.

Těsto je umíchané raz dva, pak už jen stačí dát mísu přikrytou utěrkou na teplé místo a těšit se na nadýchané těsto, které "žije". 🙂

Ingredience

  • 500 ml mléka (tradiční nebo rostlinné)
  • 300 g mouky (polohrubá nebo špaldová celozrnná, lze kombinovat)
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce přírodního cukru nebo jiného sypkého sladidla
  • centimetrový plátek másla
  • 20 g čerstvého droždí (půlka kostky)
  • 2 střední oloupaná jablka nakrájená na drobné kostičky
  • Na závěrečné doladění skořicový cukr a hustý bílý jogurt oslazený trochou medu

Postup

  1. Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju trochou vlažného až teplého mléka, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
  2. Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. 3. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou, a přidám špetku soli.
  3. Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
  4. Do vykynutého těsta přidám na kostičky pokrájená jablka.
  5. Nepřilnavý lívanečník nebo pánev vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. Je hutné. Peču z obou stran do zlatova a ihned horké lívance obaluji ve skořicovém cukru.

Skořicový cukr jednoduše vyrobím tak, že vytvořím sypkou směs ze sladila a skořice. Jako základ lze použít přírodní cukr, kokosový cukr, panellu, ale i přírodní nekalorické alternativy.

Na talíři si už každý lívance doladí, jak potřebuje. Když je žádoucí celkově sladší chuť, hodí se hustý bílý jogurt oslazený medem. Pokud je třeba dostat do těla více proteinu, je možné využít tvaroh nebo Skyr.

☝️Pokud chcete lívance hned a není čas na kynutí, zkuste tyto cottage lívance, které navíc obsahují vyšší dávku bílkovin. 👍

Lívance vždy potěší. Ať jsou kynuté nebo nekynuté. V létě jsou perfektní s mačkanými jahodami, v zimě zase s hruškovými povidly.🙂

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Kynuté těsto na lívance
Těsto na lívance vždy bez problémů vykyne. Díky kynutí budou lívance nadýchané.
 
Jablka recept
Nakrájená jablka dávám do těsta až po jeho vykynutí. Jablka je dobré nakrájet na drobné kostičky.
 
Jablečné lívance
Horké lívance obaluji v domácím skořicovém cukru. Možností, jak si vyrobit skořicový cukr je mnoho. Výborný je přírodní cukr s vysokým obsahem melasy smíchaný se skořicí, funguje ale i jeho kombinace s nekalorickými přírodními sladidly.
 
Lívance s jablky recept
Každý lívanec na talíři ozdobím lžičkou hustého jogurtu, který decentně osladím medem. Pro méně sladkou chuť lze použít jen zakysanou smetanu. Obojí výborné! 👍
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?