Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá zeleninová tofu pomazánka

Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni. Kombinace restované zeleniny a tofu je výborná!
Zdravá zeleninová pomazánka s tofu

Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni. Kombinace restované zeleniny a tofu je výborná! Za inspiraci díky kamarádce Denise.

Zeleninu můžete použít v podstatě jakoukoliv. Já zkusila i s červenou paprikou a ta mi v tom nechutnala.

Jestli si nejste jisti, zda vám tato varianta pomazánky bude chutnat, udělejte jen z půl kostky tofu a uvidíte.

Budete potřebovat

  • Zeleninu – 1 rajče, kousek cukety, půlku mrkve
  • 1 balení tofu (bílé tofu, tofu s mořskou řasou, klidně i uzené, záleží na vás)
  • Olivový olej
  • Půlku cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Koření na ochucení zeleniny (třeba ratatatattatouielle... ;-)

Postup

  1. Na olivovém oleji orestuje nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nakrájený stroužek česneku a pár vteřin restujte.
  2. Přidejte nejdříve tužší zeleninu, v tomto případě tedy mrkev, a pár minut duste.
  3. Pak přidejte 1 oloupané rajče a na kostičky nakrájenou cuketu.
  4. Okořeňte dle chuti a duste max. 5 minut.
  5. Ke konci přihoďte nakrájené tofu a vše pak do hladka rozmixujte.
  6. Nechchte vychladnout a podávejte s celozrnným pečivem.

V čem tkví výhoda tepelně upravené mrkve a rajčat?

Zelenina by se měla jíst jak syrová, tak tepelně upravená. V syrové zelenině se vyskytuje velké množství enzymů, tepelně upravená zelenina nám zas umožní efektivnější využití některých látek. Při vaření mrkve dojde k narušení tuhých buněčných stěn a lepšírmu využití betakarotenu. Tepelně upravená rajčata je zas výhodné konzumovat kvůli lykopenu, který řadíme mezi karotenoidy, a byly prokázány jeho pozitivní účinky na zdraví – např. protirakovinné. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu než rajčata syrová. Při vyšších teplotách se totiž lykopen uvolňuje a v lidském organismu je snáze absorbován. Takže kečup v pravém slova smyslu je zdraví prospěšný výrobek, nesmí se ale jednat o „rádobykečup“, který obsahuje nezdravá éčka, jablečné náhražky, přehršle soli a plísně, které byly testy mnohdy prokázány.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá zeleninová pomazánka s tofu
Restovaná zelenina na tofu pomazánku. Orestovat můžete v podstatě jakoukoliv zeleninu...
 
Zdravá pomazánka s tofu
Na závěr přihoďte pokrájené tofu. Já jsem měla zrovna tofu s mořskou řasou.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

BlekHadr
K první větě, tj. "Další tip, jak se na pečivu vyhnout živočišným tukům, kterými jsme v dnešní době doslova obklopeni," bych rád napsal, že živočišnými tuky nejsme obklopeni jen v dnešní době. Byli jimi obklopeni lidé ve všech dobách. A nejen lidé, ale v podstatě většina živočichů. Je tomu tak proto, že tzv. podkožní tuk má prostě na těle každý. Nedá se ho zbavit. Takže nás v první řadě obklopuje kůže a poté živočišné tuky (jsme přece živočichové!). Vytvořením tofu pomazánky na tom nikdo nedokáže nic změnit. Dodávám, že to není myšleno nepřátelsky, ale pouze jako sarkasmus, neb se mi zdá, že je ta věta prostě napsaná tak trochu uhozeně :D
kamila (varilamysicka)
No díky za koment, když se to bere takhle, tak to mohlo vyznít ujetě. Nicméně si stojím za tím, že v obchodech a supermarketech jsme živočišnými tuky obklopeni. Obecně lidé přijímají nadmíru živočišných tuků. Jejich příjem potřebujeme, ale jejich nadbytek je příčinou mnoha nemocí. Lidé si mažou na pečivo paštiky, sýry, obkládají si ho salámy, přikládají párky, přitom je ani nenapadne, že taková obyčejná fazolová pomazánka může být zrovnatak fajn. Tofu svět nespasí, ale je prospěšné jej občas zařadit ,než se třeba pořád cpát tvarohem :)
BlekHadr
Osobně mě to napadlo jen jako takový vtip :) Jinak samozřejmě souhlasím - sám jsem vegetarián, takže mě daný problém až tak netíží. A plně souhlasím s tím, že by si běžní "masožrouti" měli občas nějak zpestřit stravu! :-)
kamila (varilamysicka)
Jak ale mase lidí vysvětlit, že konzumovat denně maso opravdu není normální, když jídelníčky mateřských či základních škol a obědová menu v restauracích svědčí o opaku...jo, občas se objeví bezmasá jídla typu škubánky s mákem a buchtičky se šodo ;)
Charles
Mě škola začedne1 až za 3 tfddny :P. Recept na dome1ced tortillu jsem de1vala na blog. Ale že jsi to ty tak ti to přepedšu :D. 40 g cenrlozne9 mouky, asi 2 lžedce oleje a trochu teple9 vody. Zamedchat a de1t na pe1nev ;).
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?