Rychle / jednoduše / zdravě

Fazole adzuki s rajčaty, česnekem a bylinkami

Fazole adzuki patří mezi nutričně velmi zajímavé luštěniny. Pokrmům dodají bohatou porci bílkovin i vlákniny. Výborně chutnají v kombinaci s rajčaty, česnekem, bylinkami a rýží. V rámci pestrosti jídelníčku se rozhodně vyplatí je pravidelně zařadit.
Fazole adzuki recept

Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.

Fazole adzuki se "dobře vaří". Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.

Ingredience

  • 200 g syrových fazolí adzuki ( je třeba je předem uvařit)
  • 1 plechovka krájených či drcených rajčat ( 400 g)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, drcený kmín, mletá červená paprika
  • Olivový olej
  • Balsamikový ocet a třtinový cukr na doladění chuti ( malé množství)
  • Sušené i čerstvé zelené bylinky

Postup

  1. Na oleji orestuji cibuli do zlatova, na chvíli přidám i na jemno nasekaný česnek, kmín, papriku, nechám, rozvonět a vliju rajčata.
  2. Podle chuti rajčat osolím, opepřím, přidám trochu třtinového cukru a octa. Vařím asi 5 minut.
  3. Přidám uvařené fazole Adzuki, zředím trochou vody a vařím asi 10 minut. Ke konci doladím zelenými bylinkami.

Fazolí je mnoho druhů, další variantou je třeba tento rychlý a jednoduchý recept na pikantní bílé fazole v rajčatové omáčce s cuketou a farmářskou šunkou.

Vynikající způsob, jak do jídelníčku dostat porci luštěnin :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Co s fazolemi adzuki
Syrové fazole adzuki mají nádhernou barvou. Po uvaření velmi zesvětlají.
 
Vegetariánský zdravý recept
Každý preferuje jinou hustotu směsi. Toto je hustá verze, stačí ale přidat trochu rajčatové šťávy nebo vody a hned v tom nestojí lžíce :)
 
Fazole adzuki rychlý recept
K tomuto jídlu se hodí různé typy chlebových placek, ale především rýže. Výborné je ozdobit směs na talíři čerstvým koriandrem nebo pažitkou.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?