Rychle / jednoduše / zdravě

Pečené brambory s červenou řepou, brokolicí a vejcem + výborná domácí jogurtová zálivka

"Eat the rainbow" je jedno z důležitých pravidel zdravého stravování. Jídlo v podobě pestrobarevného salátu z čerstvé zeleniny ale není v zimě ideální volbou. Co zdravého si tedy v zimě naložit na talíř?
Zdravá večeře

Všemožné eintopfy, dhály, polévky a pekáče plné překvapení patří mezi jídla, která rozhodně ráda připravuji. Chuť takových jídel na talíří je sice báječná, úchvatnou krásou a barvami však na talíři neoplývají.

Ráda si proto připravuji i barevné talíře, což jsou vlastně takové "zimní saláty". Spousta zeleniny, která je tepelně upravená a díky tomu i pro tělo lépe stravitelná. Doplněná může být dle nutričních preferencí třeba o quinou, maso, rybu, luštěniny, tofu nebo vařené vejce.

 Potřebujete

  • Syrové brambory nakrájené na drobné plátky nebo kousky
  • Růžičky brokolice
  • Červenou řepu
  • Vejce
  • Na zálivku hustý jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, med, kari koření
  • Na dochucení ingrediencí sůl, pepř, olivový olej, kmín

Postup

  1. Syrové brambory oškrábu, rozkrojím na půl a pak na tenké plátky, které se jednoduše propečou. Tento postup volím proto, že brambory lépe drží pohromadě, není pokaždé potřeba, aby byly předem uvařené. Brambory dám na nepřilnavou pánev a pomalu je opékám a propékám na olivovém oleji asi 10 minut. Ochutím solí a kmínem.

  2. Červenou řepu mám buď uvařenou nebo upečenou v troubě a nakrájím ji na proužky. Ochutím olivovým olejem a pepřem.

  3. Vejce uvařím tak, aby žloutek nebyl převařený. Teď to trvalo asi 5 minut.

  4. Brokolici rozeberu na růžičky, odkrojím tuhé stonky a v troše vody ji dusím do mírného změknutí asi 5 minut. Musí zůstat křupavá a čerstvě zelená.

  5. Zálivku jsem zvolila svěží jogurtovou laděnou do sladko - kysela. Hustý jogurt ochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a přidám lžičkou medu. Doladím kari kořením, které zálivce dodá barvu i správnou chuť, která sedne k bramborám, vejci, brokolici i řepě.

Jíst krásně barevně se dá i v zimě :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravý oběd

Brokolici není třeba vařit dlouho. Ztrácí tím živiny i barvu. Růžičky brokolice vhodím do hrnce a v trošce vody je dusím pár minut tak, aby zůstaly křupavé a krásně zelené.

 
Co s červenou řepou

Červenou řepu můžete dnes koupit už i uvařenou, nejlepší a nejlevnější je ale koupit bulvy čerstvé řepy a uvařit je doměkka ve vodě nebo upéct v troubě.

 
Zdravá domácí zálivka na salát

Hustý bílý jogurt ochutím olivovým olejem, citronovou šťávou, himalájskou solí a kari kořením. Svěží chuť této zálivky perfektně doplní chuť každé ingredience na talíři :-)

 
Opečené brambory

Restované brambory na olivovém oleji ochucené kmínem na talíři nemůžou chybět! Ani mdlé a nudné, ani přílíš opečené či mastné. Prostě něco mezi :-)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Michaela
Výborné, řepu jsme dali zavařenou - kuličky. Dcera moc nejí, ale tohle zbaštila. Děkuji za inspiraci. Tady vždycky něco vegetariánského a dobrého najdu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?