Rychle / jednoduše / zdravě

Fitness dortík ze Skyru

Když si chcete dát něco dobrého, co nezabije vaši snahu o méně kalorický jídelníček, hodí se osvědčený recept. Tak tady je! Vláčný dortík ve stylu cheesecaku, jehož základ tvoří granola a náplň vysokoproteinový nízkotučný mléčný výrobek jménem Skyr.
Dezert skyr

Klasická cheesecaková náplň je sice nebesky lahodná a dokonale krémová, její kalorická hodnota už ale nemusí korespondovat s cíli, které někdo má. Dopřejte si kousek něčeho sladkého a přitom do sebe zbytečně nedostávejte větší množství tuku, cukru a bílé mouky.

Místo sušenek z bílé mouky zapojte granolu a místo smetanvého sýra tradiční islandský mléčný výrobek Skyr, který má minimální množství tuku, přitom hodně bílkovin.

Budete potřebovat

Na korpus do kulaté formy cca průměr 24 cm

  • 170 g granoly (křupavá mussli směs)
  • 2 lžíce kokosového oleje

Na náplň

  • 500 g Skyru (prodávají se velké kelímky po 350 g)
  • 4 vejce
  • 3 lžíce medu (nebo jiné sladidlo dle preferencí)
  • pár kapek vanilkového extraktu ( lze vynechat)

Postup

  1. V robotu nadrťte na jemno granolu nebo křupavé mussli. Důkladně promíchejte se 2 lžícemi kokosového tuku. Cílem je vytvořit lehce lepivou hmotu, kterou vsypete do formy a pomocí dna skleničky upěchujete. Tento korpus předpečte na 190 stupňů po dobu asi 7 minut.
  2. Připravte si náplň. Nejdříve ušlehejte 4 celá vejce do husté pěny. Buďte trpěliví, trvá to 3 až 5 minut. Pak postupně jemně zašlehejte Skyr a med nebo jiné sladidlo. Pro lahodnější chuť přidejte pár kapek vanilkového extraktu.
  3. Náplň vlijte do předpečeného korpusu a pečte na 175 stupňů asi 45 minut.
  4. Nechte ve formě vychladnout alespoň 10 minut a nožem pak objeďte kolem dokola, abyste měli jistotu, že se forma oddělila.

Velmi jednoduchá příprava, výborný výsledek :)

TIP

Můžete vyzkoušet i jiné varianty a místo části Skyru použít řecký jogurt nebo nízkotučný tvaroh.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Proteinový dezert

Na jemno nadrcená granola poslouží jako základ korpusu.

 
Skyr pečení

Nadrcenou granolu smíchejte s kokosovým olejem a hmotu v tenké vrstvě rovnoměrně natlačte do formy.

 
Proteinový cheesecake

Po 45 minutách v troubě je upečený. Nechte ho ve formě trochu zchladnout a pak ho nožem objeďte kolem dokola, aby se při otevírání formy neroztrhl.

 
Skyr recept

Dozdobit ho můžete na mnoho způsobů. Čerstvé ovoce nebo doma vyrobená omáčka z čerstvého ovoce je ideální volbou. Je křehký, šťavnatý, k nakousnutí :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Tak to vypadá skvěle, určitě vyzkouším! A granolu máte kupovanou nebo domácí? Nebyl by recept nebo tip jakou kupujete?
Edit
Právě dopečený, výborný dort! Měla jsem jen jahodové mysli, tak jsem vzala i jahodový skyr, takže to mám tmavší, než je zde na fotce, ale je to luxus! Příště zkusím udělat tu spodní vrstvu víc tlustou, je to krásně křupavé a je toho málo. Jo a použila jsem máslo...
janik
Děkuju za recept a inspiraci! Já granolu žádnou nekupuji a přesto, že jí peču pořád tak dnes jsem ji neměla. Kvůli receptu se mi dělat nechtěla, takže základ jsem vytvořila jinak. Do směsi jsem také přidala trochu vanilkového pudinku. Buďtě opatrní při pečení! Já pekla na 175 stupňů 45 minut a zvrchu je přichycený, takže hlídat ! :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?