Rychle / jednoduše / zdravě

Pečená červená řepa s balkánským sýrem - nadchne i odpůrce řepy

Červená řepa jednoznačně patří ke zdravému životnímu stylu. V této úpravě bude chutnat každému ...
Řepa s balkánským sýrem

Červená řepa patří jednoznačně ke zdravému životnímu stylu. Největší hodnotu má ve své syrové podobě, kdy z ní můžeme připravovat různé saláty a šťávy. Tepelně upravená řepa má ale rozhodně také svůj význam. Obzvlášť v zimě, kdy není sezóna a měli bychom právě sáhnout po řepě, celeru, mrkvi, petrželi, které se dají skladovat. Nejlepší je použít ji na syté zeleninové polévky typu "boršč", další možností je pak pečená řepa. Dá se péct s kořenovou zeleninou nebo zapékat s bílými sýry jako feta nebo balkán.

Toto jídlo by mohlo chutnat i těm, kterým jinak řepa "nejede".

Budete potřebovat

  • Červenou řepu (já jsem dělala z 1 kila, lepší jsou menší kusy)
  • Olej (olivový, řepkový)
  • Balkánský sýr (množství dle chuti, na kilo řepy jsem dala 1 a 1/2 balení, může být i kozí sýr nebo feta)
  • Na dochucení - trochu soli, drcený kmín, případně pepř

Postup

  1. Červenou řepu omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Neloupala jsem ji.
  2. Ochuťte ji trochou soli a drceného kmínu. Není otřeba ji solit moc. Chuť samotné řepy je výrazná, navíc ji budete zapékat s balkánským sýrem, který se řadí mezi extra slané sýry.
  3. Zakapejte olejem a pečte přikryté na cca 200 stupňů asi 50 minut. Olejem jsem úplně nešetřila.
  4. Když bude řepa skoro měkká, rozložte na ni plátky balkánského sýra a ještě 10 minut zapečte.

Ze zkušenosti

  • Když jsem pekla řepu poprvé odkrytou, tak se mi vysušila a uvnitř byla pořád dost tuhá. Pak jsem ji pekla zakrytou a ještě o něco déle. Byla měkká, pevná a šťavnatá.
  • Sýr nenechávejte zapékat příliš dlouho, když jsem to jednou zkusila, tak pak ztuhl a vysušil se. U sýra platí - méně je více.

A co dál s tímto skvostným pokrmem? Můžete ho jíst jen tak, případně s kouskem pečiva, někdo si rád přiloží uvařenou bramboru.

Loupat nebo neloupat červenou řepu?

Loupat syrovou řepu není žádná práce za odměnu. Červené barvivo je dost agresivní, můžete mít tedy v kuchyni pěkně vymalováno ;)Občas je to ale potřeba, když ji třeba chcete nakrouhat do zdravého SALÁTU. Někdo si na to vezme gumové rukavice ...Když chcete řepu uvařit, tak se dává do hrnce zásadně celá. Nikdy se předem neloupe. Vařit ji můžete s bobkovým listem a trochou kmínu. A co s vařenou řepou dál? Třeba do polévky, dělá se z ní také tradiční australský čokoládový moučník nebo tato POMAZÁNKA

Tak dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Červená řepa
Rozkrájená a ochucená červená řepa připravená k pečení
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Tereza
Naprosto báječná dobrota. Moc jsme si s manželem oba pochutnali. Děkuji. Jste opravdu šikovná. Krásný den
Kamila (varilamysicka)
Terezo, děkuji za zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že se recept povedl a pochutnali jste si s manželem :-)
Iva
My vaříme řepu ve vodě s fenyklem, pak oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, posypeme nastrouhaným balkánem a zakápneme ořechovým olejem. Je to lahoda.
Martina B.
Tento recept příjemně překvapil, v jednoduchosti je krása. Během přípravy jsem trochu zpanikařila, řepa se peče opravdu dost dlouho. Výsledek super - a děkuji za ostatní báječné recepty. Postupně zkouším jeden za druhým, najednou mě začalo vaření bavit :-)
Kamila (varilamysicka)
Ivo, to zní báječně, ořechový olej budu muset zkusit! Zatím jsem zkusila sezamový a dýňový ...K.
Kamila (varilamysicka)
Martino, moc a moc díky za komentář, udělal mi radost. Přesně proto tu tyto stránky jsou, aby třeba vaření začalo bavit i někoho, kdo si jinak na složité recepty či bůhvíjaké stepování u linky nepotrpí :-)
Anna
17.2.2011 v 18.25Kamil ředke1:Na zahajovaced tre9nink dne 2. března je třeba si vzedt pited a věci na cvičened teknsiy, tričko, dlouhe9 kalhoty nebo teple1ky, ručnedk atd.. Dalšed podrobnosti se dozvedte na medstě. Vfdhledově bude ptřeba předevšedm vfdpis z rejstředku trestů, potvrzened od le9kaře nebo čestne9 prohle1šened o zdravotnedm stavu a nějake9 chre1niče, ktere9 se dajed poředdit i u ne1s za skladove9 ceny od fa. Bail.Cena je za celfd 4 měsedčned kurz při tre9nincedch každou středu. Rozšedřene9 možnosti tre9ninků viz. dotazy v jine9 odpovědi.Zdravedm
Evca
Jedna z dobrot, na které teď ujíždím :-) opravdu vynikající a v kombinaci s tím, jak je to rychlé a bez práce, je to naprosto dokonalé :-).
Eva
Vynikající záležitost, jednoduché a moc dobré. Díky za skvělé recepty. Eva
Kamila (varilamysicka)
Moc děkuji za Vaše komentáře, tohle jednoduché jídlo také můžu. Já ještě ujízždím na tom si tu řepu okořenit na talíři čerstvě mletým pepřem a pokapat olivovým olejem ;-) Kamila
Loolee
Prosím, šlo by to i tak, že repu uvarim v papinaku a pak ji dam jen se sýrem zapect?
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?