Rychle / jednoduše / zdravě

Jednoduchý boršč - do 30 minut hotový

Přípravou boršče můžete, ale nemusíte trávit mládí v kuchyni. Zkuste ho podle tohoto jednoduchého postupu. Když budete rychle škrábat a krájet, budete brzy jíst :)
Recept boršč

Borščů existuje nekonečná řada variant. Který udělat se můžete rozhodnout třeba i podle toho, kolik času přípravě chcete věnovat. Mně se osvědčil tento postup. Vycházela jsem z receptu časopisu Albert, který jsem si o něco zjednodušila.

Některé recepty na boršč mohou svojí složitostí člověka až odradit, tento postup je snadný. Polévku můžete mít do 30 minut na stole.

Budete potřebovat

  • 400g uzené pečeně
  • 2 velké mrkve
  • 6 středních brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 200g červených fazolí v nálevu
  • 150g nakládané červené řepy (prodává se ve sklenici) nebo obyčejné vařené řepy
  • 200g z hlávky červeného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
  • asi 3 litry vody nebo vývaru (pak dle potřeby)
  • Tuk na orestování cibulky
  • Zakysanou smetanu k podávání
  • Koření jako na vývar (bobkový list, nové koření, kuličky pepře)
  • Na dochucení citronovou šťávu nebo umeocet k podávání

Postup

  1. Cibuli orestujte na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, pár minut restujte a zalijte vodou nebo vývarem, vařte do změknutí.
  2. Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostičky a společně je orestujte vedle na pánvi na troše oleje. Po chvíli přidejte trochu vody z hnrnce, ve které se vaří maso a 5 minut duste (do poloměkka)
  3. Když bude uzené maso skoro měkké, přidejte do hrnce na drobné proužky pokrájené červené zelí, na proužky nakrájenou nakládanou červenou řepu, brambory, mrkev, fazole, ochuťte česnekem a protlakem.
  4. Teď už jen společně povařte max. 15 minut a v případě potřeby zřeďte.
  5. Chuť můžete doladit pomocí citronové šťávy nebo umeocta. Umeocet kapejte do polévky až na talíři, neměl by se vařit.

TIPY

  • Použila jsem čerstvé červené zelí, které rychle změkne a polévka je pak za chvíli hotová. Pokud byste chtěli použít nakládané zelí ve sklenici, tak počítejte s tím, že je potřeba vařit ho déle.
  • Jeden z tradičních ukrajinských receptů na boršč je bez masa, může jej připravit jako čistě zeleninový.
  • Uzené maso můžete nahradit hovězím, když ho budete mít vařené předem, bude polévka také rychlou záležitostí.
  • Nakládanou červenou řepu můžete nahradit obyčejnou uvařenou řepou.
  • Ten krok, kdy se brambory a mrkev předpřipraví na pánvi, neobcházejte.

Boršč - za mě univerzální jídlo, které chutná dětem, zasytí chlapa a může posloužit i jako lehká večeře (pokud si do misky nenandáte 10dkg uzeného a půl kelímku zakysané smetany :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravá polévka mrkev zelí řepa
 
Ruský boršč
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Viera
Dobrý den Kamilo. Právě sem dovařila pro mně ten nejluxusnější boršč jaký sem jedla. Já sem ho vařila bez masa a přidala řapíkatý celer, opravdu lahůdka veliká. Moc vám děkuji za tento recept a za Vaše stránky, které mám moc ráda a i když mi je daleko přes padesát na Vašich stránkách nacházím báječné inspirace na zdravé vaření a pečení. Děkuji moc za ně. Jste opravdu šikulka a přeji vám hodně dobrých receptů a kuchařinek, které je mají rády.
Jitka
Dobrý den. Můžete vysvětlit terminologiji " Uzená pečeně"? Buď je maso snad uzené, nebo pečené a také vařené. Pak hovězí, telecí vepřové atd. Při bourání jakéhokoliv zvířete terminologie"pečeně" také neexistuje,u vepřového jen kýta,plec, kotleta, bůček, žebra..., u hovězího přední, zadní, krk, kližka, roštěnec atd, jakož i další podnázvy různých svalu, ale né pečeně. Nic ve zlém, ale je to mystifikace a myslím, že klasický boršč uzené ani uzeniny nezná., to se hodí spíš do slovenské či moravské zelňačky s kysaným zelím. Také doporučuji vždy čerstvé zelí (jedno jaké) nakrájet a spařit vařící vodou, tu vylít, aby nenadýmalo a spíš při dušení změklo. Pak kombinace zelí, červená řepa a ČESNEK není idealni kombinace, to už spíš křen, ale nedávala bych ho. Já dnes udělala variantu s vařeným kuřecím masem, ale také to není ono. Je mdlé a rozpadá se. Pro rychlé připomenutí mám vaše recepty ráda, ale při technologiji postupu to vždy nehraje.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?