Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Syté a výživné saláty jsou výbornou volbou v každém ročním období. Stačí jen přizpůsobit styl salátu a ingredience, které zrovna mají sezónu. Zatímco v létě je perfektní volbou salát s okurkou, čerstvými rajčaty a fetou, v chladnějších měsících je chytré zařadit luštěniny, květák, řepu, dýni, batáty…
Tento recept je další ze seriálu "Párování vína s jídlem" a připravila jsem ho společně s vinisto.Vinisto je online tržiště, kde pohodlně nakupuji především vína pěstovaná v souladu s přírodou. Vyhovuje mi, že si mohu objednat i naturální, autentická či bio vína od různých vinařů a vinisto mi je doručí obratem v jedné zásilce. Mohu tak podpořit i malá rodinná vinařství, kterým záleží na kvalitě...
Ingredience, které chci v rámci tohoto receptu vyzdvihnout, jsou květák a podmáslí.
✅ Květák je nízkokalorická zelenina a zaslouží si mnohem více využití, než jen obalovaná smažená klasika nebo květákové placičky. Když květák rozeberete na malé růžičky a dáte mu šmrnc pomocí koření a křupavosti, perfektně zapadne do salátů.
✅ Podmáslí má jemně nakyslou chuť a hustou konzistenci. Je dobře stravitelné a obsahuje i probiotika. Perfektně tak zapadne do dressingů a zajistí ideální konzistenci.

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené v troubě. Čerstvá zelenina je kromě květáku doplněná o upečenou cizrnu, která zajistí sytost. Domácí ranch dressing s podmáslím vše zvláční a propojí.

Ingredience:

  • 1 ks Květák
  • 1 balení  Hotová nakládaná cizrna (sklenička, plechovka)
  • ➡️ Na těstíčko: 
  • 150 ml  Rostlinné mléko (neutrální chuti)
  • 4 lžíce Jemně mletá mouka ( druh dle vašeho stylu)
  • 2 lžíce Přepuštěné máslo Ghí (nebo olivový olej)
  • 3 lžíce Hot chilli sauce ( např. Sriracha)
  • 1 lžička Javorový sirup nebo med
  • 2 lžičky Směs koření (typově na barbecue, gril...ideální je kombinace bylinek, papriky, sušeného česneku)
  • Dle chuti Sůl a pepř
  • ➡️ Na Ranch dressing: 
  • 1 menší kelímek Zakysaná smetana
  • 70 ml  Podmáslí
  • 1 lžíce Majonéza (mně vyhovuje rostlinná "vegan")
  • 2 lžičky Sušené zahradní bylinky (kopr, pažitka, petrželka)
  • 1 lžíce Citronová šťáva
  • Dle chuti Sůl a pepř
  • 2 stroužky  Česnek
  • ➡️ Na základ salátu: 
  • 1 balení Různé druhy salátových listů (kadeřavý, lollo rosso, rukola...)
  • 1 ks Barevná paprika
  • 1 ks Červená cibule

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Postup:

1 krok

Květák rozeberte na drobné růžičky a opláchněte je. Cizrnu slijte a nechte důkladně okapat na sítku. Z ingrediencí vytvořte středně husté těstíčko a promíchejte ho ve větší míse s květákem a cizrnou tak, aby se těstíčko dostalo do růžiček. Vsypte na velký plech vyložený pečícím papírem a upečte do zlatova na 200°asi 35 minut.

2 krok

Připravte si ranch dressing. Do hladka smíchejte zakysanou smetanu, podmáslí, lžíci majonézy a přidejte všechny ostatní ingredience. Výsledkem je lehce nakyslý smetanový dressing s česnekovo bylinkovou chutí.

3 krok

Vytvořte salátový základ z různých druhů salátu. Já druhy střídám. Někdy dám římský salát s rukolou, jindy lollo rosso salát, polníček nebo i baby špenát. Přidejte ještě nakrájenou barevnou papriku a drobné proužky červené cibule.

4 krok

K zelenině dejte upečený květák s cizrnou, ranch dressing a lehce promíchejte. Vše smíchejte dohromady až těsně před podáváním, aby byl salát "fresh" a nezavadl…Salát podávejte ve velké míse nebo rozděljte do misek a každou porci pro efekt ozdobte pár kousky křupavého květáku.

TIP č. 1 - ochucení květáku

K cizrně a květáku se výborně hodí i orientální chutě. Výhodou těstíčka je, že ho můžete ochutit na více způsobů. Aby ingredience i po upečení lahodily i oku, doporučuji použít směs koření s lahůdkovou paprikou nebo kurkumou. Kromě barbecue koření mohu doporučit i směsi na indickou nebo marockou kuchyni.

TIP č. 2 - horkovzdušná fritéza

Pokud budete chtít upéct menší množství květáku a cizrny, skvěle poslouží horkovzdušná fritéza. Teplotu však musíte snížit a květák s cizrnou péct kratší dobu.

Reklama partnera myšičky

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Reklama partnera myšičky