Rychle / jednoduše / zdravě

Francouzské tousty s medovými jablky

Kombinace jablek, skořice a medu nikdy neomrzí. Spojte je s tradičními francouzskými tousty a máte zajímavou snídani "jako z filmu".
Francouzské tousty z domácího toustového chleba

Když se řeklo "francouzské tousty", vždycky jsem si představila scénu, kdy je to u plotny jak po výbuchu. Pánev plná oleje, vejce tečou dolů po lince, přes oblak moučkového cukru se skoro nedá dýchat, zatímco u stolu strávníci čekají na to, až si budou moci tousty ozdobit čtvrtlitrem sirupu a kopcem šlehačky. 😀

O tom ale naštěstí originální recept vůbec není. 🙂

Nedávno jsem začala vyrábět domácí toustový chleba a napadlo mě tuto známou klasiku udělat. Recepty se různě liší, mrkla jsem tedy na pár videí, jak dělají francouzské tousty šéfkuchaři. Dle nich je základním principem správného receptu jednoduchost, střídmost a kvalita vstupních ingrediencí.

Zásadní pro přípravu je přepuštěné máslo, které jídlu dodá tu správnou chuť a "bezpečné" opékání.

 Ingredience na 2 porce

Na vaječnou směs

  • 2 vejce (dala jsem bio)
  • Trochu (max 30 ml) bio mléka na zředění vajec (nebo nějaká alternativa)
  • Lžička přírodního cukru
  • Skořice

Dále

  • Větší jablko (lepší je pevnější)
  • Přepuštěné máslo Ghí
  • Trocha medu

 Postup

  1. Nejdříve připravím medová jablíčka na tousty. Jablko oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na kostičky. Ty opeču na přepuštěném másle. Máslo Ghí lze koupit jako hotový výrobek nebo si vyrobit doma. Jablka opékám dle jejich tvrdosti, třeba tak 2 minuty, pak je zakápnu medem a nechám lehce zkaramelizovat.
  2. Vejce rozklepnu do větší mísy. Je potřeba, aby byly trochu řidší, takže je třeba je pořádně prošlehat a zředit troškou mléka. Šéfkuchaři pak vejce jen lehce doladí trochou přírodního cukru a ochutí skořicí. Skořici to chce decentně, méně je více.
  3. Toustový chléb zbavím kůrky a překrojím na trojúhelníky. Kůrku je možné samozřejmě nechat, já jen postupuji podle tradičního návodu. Toustový chléb namočím do vaječné směsi a chvíli počkám, aby nasákl. Ihned opékám z obou stran v pánvi na malém množství přepuštěného másla.
  4. Ihned za čerstva podávám, toustům žádné dlouhé čekání nesvědčí. Na talíři posypu připravenými jablky.

☝️Zajímavým tipem na "neotřelou" a na pohled efektní snídani mohou být také tyto topinky z trouby s pikantními vejci a avokádem. Křupavé a šťavnaté zároveň. 🐭

Žádný přepálený tuk, žádné zbytečné množství cukru. Jen snídaňová klasika ve své jednoduchosti... 🙂

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Jak udělat francouzské tousty
Tradiční ozdobou franzouzských toustů jsou medová jablka. Jablíčko se jen krátce opeče na přepuštěném másle, zakápne troškou medu a nechá zkaramelizovat. Minutková záležitost a efekt skvělý! 🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?