Rychle / jednoduše / zdravě

Dušená treska na francouzské zelenině - rychlá a šťavnatá

Díky triku s francouzskou zeleninou, na které se treska dusí, zůstane ryba nevysušená ...
Treska recept

Pokud toto jídlo pěkně naservírujete, bude to vypadat, že jste snad museli v kuchyni strávit minimálně hodinu. Treska na chutné zelenině podávaná s petrželovými brambory. Výborné, šťavnaté a za 20 minut hotové. Téměř bez práce a takové parádní jídlo.

Budete potřebovat

  • Filety z tresky bez kosti
  • Směs zeleniny známou jako „francouzská směs“ - základem je vždy na nudličky pokrájená mrkev, petržel nebo pastinák, celer, pórek. Prodává se jako mražená, můžeme pokrájet i sami doma, když máme zeleninu i čas.
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Sůl, případně bylinky dle chuti (rozmarýn, provensálské koření)
  • Trochu citronové šťávy (jen kdo chce)

Postup

  1. Na olivovém oleji krátce orestujte francouzskou zeleninu.
  2. Na zeleninu položte osolené filety z tresky, zalijte trochou vody nebo vývaru a přiklopte pokličkou. Z rybou už nijak nehýbejte, nepřevracejte ji, mohla by se rozpadnout.
  3. Po chvíli přidejte kousek másla a duste do změknutí, celkově stačí 15 min.
  4. Můžete zakápnout i trochou citronové šťávy.

Tresku na francouzské zelenině podávejte např. s petrželovými brambory. Brambory uvařte ve slupce, nakrájejte na větší kousky a na pánvi krátce opečte s nasekanou petrželí a máslem.

TIP

  • Zeleninu, na které se treska dusí, můžete pokaždé ochutit jinou bylinkou a pohrát si tak s výslednou chutí.

  • Jídlo může být i zcela dietní, stačí jen dát trochu olivového oleje. Pokud vám nejde o energetickou hodnotu jídla, tak přidané máslo dušenou zeleninu zjemní a ochutí. Jak se říká - tuk je nositelem chuti :-)

Toto je jedna z úprav ryb, kterou ráda používám, protože mám jistotu, že se jednoduše povede.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Treska se zeleninou
Francouzská zelenina. Přímo hotová směs. Obsahuje většinou na nudličky pokrájenou mrkev, petržel, celer a pórek.
 
Treska
Hřbetní filet z tresky pestré - bez kostí.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Iveta z Perninku
Opravdu rychlá příprava celého jídla a moc dobrý a zdravý oběd. Já jsem použila jinou mraženou zeleninu (celý hrášek,kukuřice a mrkvička na kolečka) a také super.
Madjerry
Francouzskou v obchode nemeli tak jsme meli babiccinu smes a misto brambor kuskus. Na druhe panvi jsem udelala rocnim detem bez soli a posmakli jsme si vsichni :-) dekuji za inspiraci
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?