Rychle / jednoduše / zdravě

Dušená treska na francouzské zelenině - rychlá a šťavnatá

Díky triku s francouzskou zeleninou, na které se treska dusí, zůstane ryba nevysušená ...
Treska recept

Pokud toto jídlo pěkně naservírujete, bude to vypadat, že jste snad museli v kuchyni strávit minimálně hodinu. Treska na chutné zelenině podávaná s petrželovými brambory. Výborné, šťavnaté a za 20 minut hotové. Téměř bez práce a takové parádní jídlo.

Budete potřebovat

  • Filety z tresky bez kosti
  • Směs zeleniny známou jako „francouzská směs“ - základem je vždy na nudličky pokrájená mrkev, petržel nebo pastinák, celer, pórek. Prodává se jako mražená, můžeme pokrájet i sami doma, když máme zeleninu i čas.
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Sůl, případně bylinky dle chuti (rozmarýn, provensálské koření)
  • Trochu citronové šťávy (jen kdo chce)

Postup

  1. Na olivovém oleji krátce orestujte francouzskou zeleninu.
  2. Na zeleninu položte osolené filety z tresky, zalijte trochou vody nebo vývaru a přiklopte pokličkou. Z rybou už nijak nehýbejte, nepřevracejte ji, mohla by se rozpadnout.
  3. Po chvíli přidejte kousek másla a duste do změknutí, celkově stačí 15 min.
  4. Můžete zakápnout i trochou citronové šťávy.

Tresku na francouzské zelenině podávejte např. s petrželovými brambory. Brambory uvařte ve slupce, nakrájejte na větší kousky a na pánvi krátce opečte s nasekanou petrželí a máslem.

TIP

  • Zeleninu, na které se treska dusí, můžete pokaždé ochutit jinou bylinkou a pohrát si tak s výslednou chutí.

  • Jídlo může být i zcela dietní, stačí jen dát trochu olivového oleje. Pokud vám nejde o energetickou hodnotu jídla, tak přidané máslo dušenou zeleninu zjemní a ochutí. Jak se říká - tuk je nositelem chuti :-)

Toto je jedna z úprav ryb, kterou ráda používám, protože mám jistotu, že se jednoduše povede.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Treska se zeleninou

Francouzská zelenina. Přímo hotová směs. Obsahuje většinou na nudličky pokrájenou mrkev, petržel, celer a pórek.

 
Treska

Hřbetní filet z tresky pestré - bez kostí.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Iveta z Perninku
Opravdu rychlá příprava celého jídla a moc dobrý a zdravý oběd. Já jsem použila jinou mraženou zeleninu (celý hrášek,kukuřice a mrkvička na kolečka) a také super.
Madjerry
Francouzskou v obchode nemeli tak jsme meli babiccinu smes a misto brambor kuskus. Na druhe panvi jsem udelala rocnim detem bez soli a posmakli jsme si vsichni :-) dekuji za inspiraci
daniela
Díky za tip na opravdu rychlý, moc dobrý a zdravý oběd. Jako přílohu jsme měli kuskus. Čas ušetřený přípravou oběda jsem pak ale musela věnovat úklidu, protože kuskus byl po dvou malých dětech všude:-)
šelmík
Supr, rychle a snadne. Pouzila jsem jen korenovou petrzel a mrkev orestovanou na olivaci s rozmarynem a provensalskym a byla to moc mnamka ;)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?