Rychle / jednoduše / zdravě

Hovězí polévka se zeleninou a bezlepkovými mušličkami + tip na zavářky, které (ne)kupovat

Pořádná hovězí polévka se zeleninou přijde vhod kdykoliv, obzvlášť pak v době, kdy člověku není hej ...
Vývar se zeleninou

Pořádná hovězí polévka se zeleninou přijde vhod kdykoliv, obzvlášť pak v době, kdy člověku není hej ...Silný hustý vývar se zeleninou dodá všechny živiny, zasytí a přesto je lehce stravitelný.

Budete potřebovat

  • Hovězí maso vhodné na polévku (třeba žebro)
  • Koření – bobkový list, nové koření, sůl
  • Vodu – množství podle masa a podle toho, jak silný vývar chcete
  • Zeleninu do polévky dle zvyklostí – mrkev, petržel, celer a další.
  • Čerstvou petržel do hotové polévky

Postup

  1. Maso omyjte a vložte do hrnce do studené vody spolu s kořením. Někdo přidává rovnou i cibuli či pro chuť stroužek česneku. V papiňáku maso bude hotové dle druhu cca do hodiny, v klasickém hrnci to bude trvat déle.
  2. Když je maso měkké, tak vývar slijte a v něm pak zvlášť uvařte na malé kousky pokrájenou zeleninu. Měkká je do 15 minut. Maso mezitím trochu zchladne a lze ho tak pohodlně obrat a nakrájet.
  3. Zavářku do polévky si můžete uvařit i zvlášť, když ale nemáte problém odhadnout množství, vhoďte ji do polévky 5 minut před koncem varu zeleniny. Vše se může dělat společně. Na větší množství polévky dávám 4 hrsti zavářky a je to akorát.
  4. Úplně na závěr lze polévku ještě obohatit na jemno posekanou čerstvou petrželí, která jí dodá další vitaminy a jedinečnou vůni.

Jaké zavářky (ne)kupovat?

Zavářky do polévek testuji různé. Kupuji je, nebo si zkouším vyrobit sama všelijaké knedlíčky, nočky, občas je to pěkná alchymie. Ruku do ohně bych prozatím dala jen za domácí krupicové petrželové knedlíčky do polévky, další zavářky budou ještě předmětem pokusů :-)

Z kupovaných pak zkouším různé tětovinové rýže, nudle, kuskus (ten se nevaří), v tomto receptu jsou to pak bezlepkové mušličky, které se dají sehnat v obchodech se zdravou výživou a jsou určené přímo do polévek. Vyrobeny jsou z více druhů bezlepkových obilovin. Absolutně mě pak nepřesvědčily čistě kukuřičné hvězdičky do polévky, které nebyly měkké snad ani za 15 minut a chuť nic moc. Celozrnné žitné vlasové nudle do polévky už do košíku nejspíš také nevložím. Momentálně vede jako rychlá zavářka zmíněné domácí petrželové knedlíčky, obyčejný celozrnný kuskus, těstovinová rýže a bezlepkové mušličky. Dlouhé nudle, ať už klasické nebo bezlepkové, jsou sice tradiční vložkou do polévky, malým dětem se ale špatně jí, proto nyní dávám přednost něčemu, co se udrží na lžíci :-)

Pokud máte nějaký další tip co do polévky, podělte se v komentáři, budeme rádi.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Tereza Bělinová
Dobrý den. Moc se mi líbí Vaše stránka s recepty a tipy. Zaujaly mě také polévky. Ráda bych, jestli můžu, napsala typ na naše rodinné nejoblíbenější zavářky do polévky....... Dříve jsem kupovala všelijaké nudle, ale co máme děti, dělám si svoje nudle (120g hrubé mouky bílé, 1 vejce a 2 lžíce vody) a nebo z hrubé mouky a vejce (udělám tužší těsto) drobení....těsto vlastně jen nastrouhám na jemném struhadle, nechám proschnout a rovnou zavářím do polévky. Máte pravdu, že nudle se dětem špatně jedí a tak je takové drobení ideální. Mám doma tři syny....velké a náročné jedlíky, tak v kuchyni trávím dost času. Přeji Vám hezký den a mějte se krásně.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?