Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá rybičková pomazánka se zeleninou

Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Zelenina příjemně zjemní výraznou rybí chuť.
Zdravá pomazánka se zeleninou

Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Výborná rybičková pomazánka se dá připravit i bez těchto ingrediencí. Napadlo vás někdy zamíchat do pomazánky na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu? Nejen, že je pomazánka díky zelenině jemnější, je ale i výživově daleko hodnotnější.

Jak už jsem psala v receptu Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka, je pro naše zdraví důležité konzumovat i syrovou mrkev a syrový celer. Obzvlášť v období zvýšených rizik infekčních nemocí.

Budete potřebovat

  • 1 plechovku rybiček (třeba sardinky, je jedno, zda ve vlastní šťávě nebo v oleji)
  • 1 kelímek přírodního pomazánkového másla (můžete nahradit i jakýmkoliv smetanovým sýrem, Lučinou, Gervais)
  • 1 větší mrkev
  • ¼ celeru
  • Na dochucení – sůl, pepř, případně lžička hořčice, kapka citronové šťávy (pomazánku si ochuťte, jak jste zvyklí, já jsem ji dochutila MISO pastou, která je určena, mimo jiné, i na dochucování pomazánek)

Postup

  1. Z rybiček vylijte olej nebo šťávu. Pokud byste tam všechnu nechali, mohlo by se stát, že by se z pomazánky mohla stát tak trochu břečka, bohatě bude stačit její nevábná barva ;)
  2. Rybičky vyklopte do misky, přidejte pomazánkové máslo nebo smetanový sýr a vidličkou rozmačkejte, až vše spojíte v hladkou pastu.
  3. Ochuťte solí, případně trochou hořčice, kapkou citronové šťávy, popřípadě MISO pastou.
  4. Mrkev i celer na jemno nastrouhejte a vmíchejte do pomazánky.
  5. Pomazánku je vhodné nechat trochu zatuhnout v lednici, aby se pak lépe mazala na pečivo.

Co je to ta zázračná MISO pasta?

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Její chuť je velmi silná, a proto se používá k dochucování polévek, omáček, těstovin, pomazánek. Je to tradiční japonský produkt, základem jejich kuchyně je tzv. polévka z miso – Misoširu. Miso je prý klíčem k japonské dlouhověkosti, jelikož obsahuje významné množství vitaminů, minerálů, proteinů a hlavně enzymů. Právě z důvodu přítomnosti enzymů by MISO nemělo projít varem, přidává se do pokrmů až ke konci. Miso seženete buď na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy.

Vyzkoušejte také tuto snadnou jemnou tuňákovou pomazánku.

Dobrou chuť!

Kamila

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Zdravá pomazánka se zeleninou
Tuto zdravou pomazánku si můžete namazat nejlépe na celozrnné pečivo, chutná dobře i na suchých "křupacích" chlebech.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

eva
Vynikající. Prý se rybičky nemají míchat s tvarohem (kvůli nestravitelnosti této kombinace - tedy ryba a mléko). Takže za mě super recept. Díky, E.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Díky, Evi :) A dobře, že jste zmínila zajímavou informaci o kombinaci potravin...
Mishka
S tou mrkví to je úplně úžasný nápad, v podstatě tam ta mrkev není cítit,ale osvěží tu pomzánku. Hlavně ale dodá vitaminy, takže za mě je to za 1 !!! :-)))
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?