Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá rybičková pomazánka se zeleninou

Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Zelenina příjemně zjemní výraznou rybí chuť.
Zdravá pomazánka se zeleninou

Tato rybičková pomazánka je o dost zdravější verzí pomazánek podobného druhu, do kterých se často míchají majolky, tavené sýry a podobně. Výborná rybičková pomazánka se dá připravit i bez těchto ingrediencí. Napadlo vás někdy zamíchat do pomazánky na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu? Nejen, že je pomazánka díky zelenině jemnější, je ale i výživově daleko hodnotnější.

Jak už jsem psala v receptu Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka, je pro naše zdraví důležité konzumovat i syrovou mrkev a syrový celer. Obzvlášť v období zvýšených rizik infekčních nemocí.

Budete potřebovat

  • 1 plechovku rybiček (třeba sardinky, je jedno, zda ve vlastní šťávě nebo v oleji)
  • 1 kelímek přírodního pomazánkového másla (můžete nahradit i jakýmkoliv smetanovým sýrem, Lučinou, Gervais)
  • 1 větší mrkev
  • ¼ celeru
  • Na dochucení – sůl, pepř, případně lžička hořčice, kapka citronové šťávy (pomazánku si ochuťte, jak jste zvyklí, já jsem ji dochutila MISO pastou, která je určena, mimo jiné, i na dochucování pomazánek)

Postup

  1. Z rybiček vylijte olej nebo šťávu. Pokud byste tam všechnu nechali, mohlo by se stát, že by se z pomazánky mohla stát tak trochu břečka, bohatě bude stačit její nevábná barva ;)
  2. Rybičky vyklopte do misky, přidejte pomazánkové máslo nebo smetanový sýr a vidličkou rozmačkejte, až vše spojíte v hladkou pastu.
  3. Ochuťte solí, případně trochou hořčice, kapkou citronové šťávy, popřípadě MISO pastou.
  4. Mrkev i celer na jemno nastrouhejte a vmíchejte do pomazánky.
  5. Pomazánku je vhodné nechat trochu zatuhnout v lednici, aby se pak lépe mazala na pečivo.

Co je to ta zázračná MISO pasta?

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Její chuť je velmi silná, a proto se používá k dochucování polévek, omáček, těstovin, pomazánek. Je to tradiční japonský produkt, základem jejich kuchyně je tzv. polévka z miso – Misoširu. Miso je prý klíčem k japonské dlouhověkosti, jelikož obsahuje významné množství vitaminů, minerálů, proteinů a hlavně enzymů. Právě z důvodu přítomnosti enzymů by MISO nemělo projít varem, přidává se do pokrmů až ke konci. Miso seženete buď na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy.

Vyzkoušejte také tuto snadnou jemnou tuňákovou pomazánku.

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravá pomazánka se zeleninou
Tuto zdravou pomazánku si můžete namazat nejlépe na celozrnné pečivo, chutná dobře i na suchých "křupacích" chlebech.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

eva
Vynikající. Prý se rybičky nemají míchat s tvarohem (kvůli nestravitelnosti této kombinace - tedy ryba a mléko). Takže za mě super recept. Díky, E.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Díky, Evi :) A dobře, že jste zmínila zajímavou informaci o kombinaci potravin...
Mishka
S tou mrkví to je úplně úžasný nápad, v podstatě tam ta mrkev není cítit,ale osvěží tu pomzánku. Hlavně ale dodá vitaminy, takže za mě je to za 1 !!! :-)))
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?