Rychle / jednoduše / zdravě

Pečená krůtí stehna na zelí - extra snadná příprava

Dát si výborné dušené zelí s masem nemusí znamenat stát u plotny a mít hory špinavých hrnců.
Stehna na zelí

Krůtí stehna na zelí jsou dalším receptem typu - šup do pekáče a jídlo se dělá samo :) Možnost této úpravy mě osvítila ve chvíli, kdy jsem potřebovala dát dělat oběd, ale neměla jsem čas na to, abych stála u plotny a cokoliv hlídala ...Takto připravené zelí je chuťově fakt skvělé a o jeden špinavý hrnec doma méně ... Zelí jsem udělala celkem dost, tak se mi hodilo na druhý den na staré dobré flíčky se zelím.

Budete potřebovat

  • Krůtí stehna
  • Kysané zelí (použila jsem bílé zelí ve sklenici kvality BIO)
  • Trochu vody na podlití
  • Koření: Kmín, sůl, bobkový list,sladkou papriku, libovolné koření na maso, jaké vám chutná

Jako přílohu jsem použila špecle

Postup

  1. Krůtí stehna omyjte a okořeňte dle chuti. Já jsem tentokrát dala jen sůl a kmín, zato jsem zas více ochutila zelí.
  2. Kysané zelí vyndejte ze sklenice nebo z pytlíku. Vodu slijte. Záleží, jaké zelí použijete, kolik je v něm vody a jak moc kyselé. Slitou vodou zalijte zelí buď zcela nebo částečně, podle toho, jak moc kyselé třeba zelí chcete.
  3. Zelí ochuťte tak, jak jste zvyklí - chcete ho mít kyselé nebo sladkokyselé? Dobrý je drcený kmín, lžička přírodního cukru a mletá paprika.
  4. Na zelí pak už jen rozložte stehna.
  5. Podlijte ještě trochou vody, aby zelí brzo nevyschlo.
  6. Přiklopte a pečte v troubě tak, jako byste klasicky pekli maso. Krůtí stehna vyžadují o něco více času, než kuřecí. Pekla jsem nejdříve na 200 stupňů 30 minut, pak jsem teplotu snížila na 180 stupňů a pekla ještě dalších 60 minut.
  7. V průběhu pečení můžete zkontrolovat, zda není potřeba přidat trošičku vody, já jsem ale na začátku dala vodu ze zelí a trochu obyčejné vody, tak už jsem pak nic nepřidávala.

TIP

  • Já jsem z receptu vynechala cibuli a vůbec to nevadilo. Pokud chcete mít zelí udělané na cibulce, můžete si ji předem v pekáčku orestovat na troše oleje a až pak do pekáčku navršit zelí.

  • Jídlo lze samozřejmě připravit i s kuřecími stehny, obecně je ale kvalita krůtího masa považována za lepší. Krůtí maso je ale trochu tužší, musí se o něco déle připravovat.

Vyklopit zelí do pekáčku a položit na něj ochucená krůtí stehna. Minimum práce, minimum nádobí! :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Kysané zelí recept

Kysané zelí tvoří doslova základ tohoto receptu. Můžete ho jen okmínovat, případně přidat i trochu sladké papriky.

 
Krůtí stehna recept

Zelí připravované společně s masem získá výbornou chuť. Jak vidíte na talíři, jako přílohu jsem tentorkát zvolila čerstvé špecle.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pame
Mysledm, že každfd,kdo na tyto stre1nky choded,nečeke1 jen ne1znaky,re1d se podedve1 na realitu,a zda někoho vedc potěšed jemně sešlehanfd zadeček na 1.fotce nebo ře1dně vypecalnfd na fotokole1ži,je věced ne1zoru či vkusu, důkazem jsou předchozed kriticke9 komente1ře k nekvalitned, me1lo důrazne9 pre1ci exekutora. A zavředt nebo si vybrat jine9 spank stre1nky me1 možnost každfd...To same9 plated o poveddke1ch, v jedne9 je sotva jeden-dva vfdprasky, jine1 se jimi hemžed.... cenzura už tady jednou bylaJarda
Edit
Výborné jednoduché jídlo, minimum práce, minimum nádobí, super!
Martin
Vynikající recept. Zkusil jsem ještě před zelím přidat při pečení masa na 30 minut větvičky čerstvého rozmarýnu, ten pak oddělal a do zelí nasekal na drobno anglickou slaninu.... Vynikající...
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?