Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketovo-bramborová krémová polévka

Jednoduchá krémová polévka bez mouky, jejíž základ tvoří cukety. Brambory vyladí konzistenci, smetana dodá jemnost a příjemnou chuť. Posypaná křupavými semínky nebo křupavou naklíčenou pohankou je hned o level nahoře.
Cuketový krém recept

V tomto receptu chci vyzdvihnout 2 věci.

První je opečení cukety před vařením polévky. Já nejraději krémové zeleninové polévky připravuji ze zeleniny pečené v troubě. Když ale potřebuji rychlovku, opeču zeleninu alespoň na pánvi. Polévka má pak plnější chuť.🙂

Druhá věc je, čím polévku doplnit, posypat. Do klasických zeleninových polévek s kousky zeleniny se mohou jako "vložka do polévky" dávat obiloviny. Může to být pohanka, rýže nebo jáhly. Do krémových polévek se skvěle hodí "něco křupavého". A nemusí to nutně být krutóny z pečiva. A ani opražená semínka. Můžeme klidně zůstat u obiloviny, jen v jiné formě. Jako posypku na krémovou polévku ráda používám např. tuto bio naklíčenou pohanku, která je hned po ruce.🙂

 Ingredience

  • 600 g cukety (preferuji menší pevnější)
  • 2 středně velké brambory
  • 600 ml vývaru
  • Olej nebo máslo Ghí
  • Sůl, pepř, sušený česnek, muškátový oříšek
  • 100 ml smetany na zjemnění
  • Na ozdobu opražená dýňová semínka nebo

 Postup

  1. Cuketu nakrájím na kostičky a ve velké pánvi ji na trošce tuku restuji několik minut, až lehce zezlátne a opeče se.

  2. Zatímco restuji cuketu, oškrábu brambory a nakrájím je na malé kousky. Cuketu s bramborami dám do hrnce, zaliju vývarem a lehce osolím. Vařím do změknutí brambor asi 10 minut.

  3. Obsah hrnce ochutím pepřem, sušeným česnekem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixuji do hladka. Já používám velký stolní mixér.

  4. Zjemním smetanou a doladím konzistenci. Polévka by měla být krémová. Každou porci na talíři ozdobím křupavými semínky nebo křupavou pohankou. Hotovo!

☝️Doporučuji také vyzkoušet tuto italskou cuketovou polévku. Není krémová a obsahuje kousky cuket. Výborná!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak udělat polévku z cukety

Krémové polévky vždy ráda doplňuji něčím křupavým. Mohou to být chlebové krutony, opražená semínka nebo křupavá naklíčená pohanka.

 
Cuketový krém s bramborami

Polévka je krémová, hustá i bez mouky. Nádherně vypadá posypaná křupavou pohankou a zelenou vojtěškou. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?