Rychle / jednoduše / zdravě

Soté s tofu a čerstvými žampiony - minutková omáčka

Omáčka připravená do 10 minut. Výborná s noky, rýží, těstovinami i kuskusem. Kombinace žampionů a smetany je osvědčená, kousky opečeného tofu zajistí bohatou porci rostlinných bílkovin.
Soté s tofu

 Ingredience

  • 1 balení menších žampionů (to menší, asi 250 g, mohou být bílé, zahradní, hnědé...)
  • 1 balení tofu (180 až 200 g, natural nebo marinované)
  • 2 balení smetany (celkem je to asi 400 g, buď tradiční 12% nebo jedna 30%, nebo rostlinná smetana na vaření)
  • Bramborový škrob (asi 2 lžíce)
  • Tuk na opečení tofu (přepuštěné máslo, řepkový olej, sezamový olej atd.)
  • 2 stroužky česneku
  • Kvalitní sojová omáčka (Tamari, Shoyu)
  • Sůl, pepř, drcený kmín, směs koření na případné dochucení tofu

 Postup

  1. Tofu vyndám z obalu, nechám okapat a vysuším ho papírovou utěrkou. Nakrájím na kousky a dám do mísy. Tofu lehce zakapu sojovou omáčkou a dochutím oblíbeným kořením. Tofu natural má neutrální chuť, marinované tofu už ochucené je. Podle toho se řídí, jak ho ochutím dále. Případně stačí i sojová omáčka, sůl a pepř.
  2. Tofu zapráším bramborovým škrobem. Ten udělá na tofu lehkou krustičku, zároveň i lehce zahustí omáčku. Chvíli nechám odležet a nakrájím si žampiony. Žampiony omyju a překrojím je na půl. Pak na plátky.
  3. Do nepřilnavé pánve dám trochu tuku a orestuji na něm kostičky tofu do zlatova. Tofu je "hotový výrobek", proto stačí opékat ho pár minut.
  4. K tofu přidám žampiony. Ochutím je solí, pepřem, kmínem a restuji zase několik minut.
  5. Zaliju smetanou a už jen lehce provařím a odstavím. Doladím hustotu omáčky. Když ji dělám k nokům, preferuji hustší, k rýži zase naopak řidší. Záleží i na typu smetany. 15% nebo 30% tradiční smetana omáčku zahustí přirozeně více než řídká méně tučná smetana. Některé rostlinné smetany na vaření jsou také hustější. Rostlinné smetany je dobré spíše jen prohřát, moc je nepřevařit...Hotovo!

A teď už jen vybrat oblíbenou přílohu...🙂

☝️Hodil by se vám také recept na soté s masem? Vyzkoušejte toto osvědčené kuřecí soté v růžové omáčce.🙂

Ať se vám minutkové omáčky povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Soté se žampiony

Nejdříve orestuji tofu tak, aby se opeklo a trochu zezlátlo. Stačí pár minut. Pak přidám žampiony nakrájené na plátky a zase chvíli restuji.

 
Žampiony recept

Smetanu můžete použít jak tradiční, tak rostlinnou.

 
Soté se žampiony

S noky, knedlíčky, rýží, těstovinami, kuskusem...Na mnoho způsobů. Mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?