Rychle / jednoduše / zdravě

Čočkový kuskus s orestovanou mrkví, polníčkem a sýrem

Čočkový kuskus je zajímavou a velmi chutnou alternativou tradičního pšeničného kuskusu. Jeho výhodou je vyšší obsah bílkovin a vlákniny. Do 10 minut máte na stole výživné jídlo. Skvěle ho doplní orestovaná mrkev, šťavnatý polníček a výrazný sýr.
Luštěninový kuskus

Kuskus je v tradiční podobě těstovina ve formě drobných kuliček, která se vyrábí z pšeničné krupice. Nemusí se vařit a jeho příprava je snadná. Mnoha lidem však kuskus přijde chuťově nudný a nezajímavý, protože ho zažili v nevýrazné formě. 🙂

Třeba v afrických zemích kuskus při přípravě vždy dostatečně ochutí výrazným kořením. Když ho chceme použít jako přílohu, určitě doporučuji nezalívat ho jen vodou, ale vývarem, nebo ho zkrátka ochutit dle situace.

Na trhu se postupně začaly objevovat další druhy kuskusu jako celozrnný, špaldový, kukuřičný nebo čočkový.

Mně nejvíce chutná čočkový kuskus z červené čočky. Je však důležité pohlídat si složení, aby kuskus splnil účel. Já jsem měla 100% čočkový kuskus bez lepku. Prodává se ale i čočkový kuskus, který obsahuje hlavně pšenici a čočka jej jen doplňuje. ☝️

Toto jídlo jsem měla do 10 minut na stole.🙂

 Ingredience na 2 porce

  • 1 menší hrnek čočkového kuskusu (hrnek asi 200 ml, nebo při odvážení asi 140 g)
  • 2 hrnky vývaru nebo vody + lžička sypkého zeleninového bio bujónu
  • 2 střední mrkve
  • 4 velké hrsti polníčku (listová zelenina, jako varianta se hodí baby špenát)
  • Olivový olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • Koření na mrkev (může být směs koření na zeleninu nebo orientální směs koření)
  • Sýr (např. vyzrálý Grana padano nebo Pecorino, případně měkčí jako Feta, kozí, balkánský)

 Postup

  1. Jako první si připravím kuskus, protože potřebuje 5 až 10 minut, aby nabobtnal. Poměr kuskus vs. tekutina je 1:2. Vezmu tedy malý hrnek, nasypu do něj po okraj kuskus a přesypu do větší misky. Zaliju 2 hrnky vařícího vývaru nebo převařenou vodou, kterou ochutím sypkým bujónem výborné kvality.
  2. Mrkev očistím a nakrájím na drobno. Nejčastěji ji překrojím a projedu párkrát v sekáčku. Ke kuskusu se lépe hodí menší kousky mrkve. Mrkev restuji na vyšším stupni na přepuštěném másle nebo jiném vhodném oleji. Míchám. V průběhu restování okořením. Mrkvi stačí pár minut, může zůstat pevnější na skus.
  3. Teď už jen smíchám dohromady a na závěr přidám pokrájený polníček. Na talíři doplním o nastrouhaný nebo nadrobený sýr a decentně zakápnu olivovým olejem. Hotovo!

 TIP

Já jsem teď na mrkev použila koření "Čarodějka", které obsahuje sůl, koriandr, česnek, zázvor, papriku, pepř, majoránku, chilli, římský kmín, celer, hořčici, nové koření, skořici, kmín. No nabitá směs.🙂

☝️Kuskus můžete použít i jako přílohu k žampionům s rajčaty a tempehem v krémové omáčce.🙂

Ať vám rychlé recepty s kuskusem chutnají!🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Kuskus s mrkví
Na drobno nasekaná mrkev orestovaná na tuku na pánvi a výrazně okořeněná.
 
Kuskus bez lepku
Čočkový kuskus vypadá podobně jako ten tradiční pšeničný. Jeho chuť je báječná.
 
Co s čočkovým kuskusem
Kuskus jsou drobné kuličky, proto i mrkev upravuji na drobno, aby se vše co nejlépe spojilo a zapadlo dohromady.🙂
 
Polníček recept
Kuskus s mrkví už pak jen promíchám s polníčkem. Místo polníčku se skvěle hodí i baby špenát.
 
Luštěninový kus kus
To jsou barvy!🙂Polníček kuskus hezky odlehčí a dodá šťavnatost.
 
Kuskus s mrkví a sýrem
Jídlo na talíři posypu takovým druhem sýra, který se hodí k použitému koření. Někdy je to parmezán, jindy Pecorino nebo měkká Feta. Všechno mňam!🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?