Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá a vynikající falešná humrová pomazánka

Rybí pomazánka nemusí být jen ze sardinek. Jednoduchý fígl zajistí bezvadnou konzistenci.
Zdravá rybí pomazánka

Všichni asi známe starou dobrou humrovou pomazánku, která humra neviděla ani na obrázku. Pak se začala prodávat s přízviskem „ala“. Treska ala humr :-) Klidně by se tato zdravá pomazánka dala nazvat rybí se zeleninou, když ona ale chutí opravdu připomíná tu humrovou, takže je to „treska ala humr“ nebo falešná humrová pomazánka. Někdo do ní přídává i alkohol, worcestrovou omáčku, verzí je hodně. Držme se pravidla méně je více.

Budete potřebovat

(menší množství, stačí dodržet „kolik ryby, tolik zeleniny)

  • 100g podušené ryby (třeba treska)
  • 100g zeleniny (mrkev + celer)
  • Hustý bílý jogurt nebo zakysanou smetanu (množství podle konzistence)
  • Citronovou šťávu
  • Na dochucení – sůl, bílý pepř (lze vynechat), hořčici, trochu kečupu

Postup

  1. Rybu osolte a krátce poduste v páře nebo pod pokličkou v troše vody. Bude stačit 10 minut.
  2. Mrkev a celer nastrouhejte na jemno a 2 minutky povařte ve vodě. Zelenina se dá použít i syrová, ale když se takto krátce upraví, nebude pak pouštět do pomazánky vodu a chuť celeru bude jemnější.
  3. Jakmile zelenina trochu zchladne, vymačkejte z ní vodu a smíchejte s hustým jogurtem, zakysanou smetanou, případně s jiným vhodným spojovadlem.
  4. Promíchejte, přidejte hořčici, trochu kvalitního kečupu, bílý pepř, trochu soli.
  5. Rybu rozdrobte mezi prsty do směsi. Nejen, že ji budete mít v pomazánce na jemné kousky, ale budete mít i kontrolu nad případnými kostičkami.
  6. Na závěr ještě přidejte citronovou šťávu, která dodá pomazánce ten správný výraz.

Dětská verze pomazánky

Bílý pepř můžete vynechat, pomazánku udělat konzistencí i chutí jemnější (klidně ji i lehce umixovat) a bude chutnat i menším dětem. Samozřejmostí je pak kvalitní hořčice bez chemických konzervantů a kečup bez éček, který je jen z rajčat a bez zbytečných náhražek. Děti je dobré zvykat na různé chutě pomazánek. Jakmile přijdou do školky, často se v jídelníčcích objevují na snídaně či svačinky právě pomazánky.

TIP

Tuto pomazánku můžet použít i na jednohubky, je ale zapotřebí udělat ji tužší a místo části bílého jogurtu použít třeba kvalitní pomazánkové máslo nebo smetanový sýr.

Zkuste si někdy přečíst složení kupovaných pomazánek. Je to doslova katastrofa a ještě předražená ...

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rybí pomazánka treska ala humr
Rybu dáváme do pomazánky na závěr, rozdrobíme, promneme mezi prsty, máme tak přehled nad případnými kostičkami.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pavla
Pomázánku jsem vyzkoušela a moc nám chutnala. Při různých oslavách ji vždy zařadím k pohoštění. Ta mírně uvařená zelenina je jemnější- výborný nápad. Děkuji za recept.
Lucie
Výýýborná pomazánka! Je to první vyzkoušený recept z Vašich stránek, které jsou opravdu parádní. :o) Dnes určitě vyzkouším další. :o) Děkuji za krásnou inspiraci! :o)
kamila (varilamysicka)
Také moc děkuji za zpětnou vazbu, těší mě vytvářet "zdravou inspiraci", která je k užitku! :-)
Katka
Výborná moc a moc
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?