Rychle / jednoduše / zdravě

Polévka z pečené mrkve a paprik

Krémové polévky jsou sázkou na jistotu skrze všechna roční období. Ideální jsou ale v zimě, kdy je třeba tělu dodávat dostatek zeleniny v té správné formě. Ne vždy totiž platí, že čerstvá zelenina je tou nejlepší volbou.
Zdravá polévka

Výhodou krémových zeleninových polévek je to, že se na nich nedá téměř nic zkazit. Dle zvolených ingrediencí může být jejich příprava doslova několikaminutovou záležitostí. Jednou z variant, jak se dobrat skvělého výsledku je připravit polévku z pečené zeleniny. Máte to téměř bez práce a ještě vás překvapí intenzivnější chuť. Nejčastěji pro tento způsob úpravy volím červenou řepu, celer a mrkev.

Teď jsem měla chuť udělat něco "zajímavějšího", tak jsem zapojila papriky, kukuřici a chilli, aby polévka zevnitř zahřála nejen teplotou, ale i pálivostí.

Krémové polévky jsou ideální jak pro rychlé vaření pro jednoho, tak pro velké rodinné vaření. Můžete totiž obsah rozdělit a část nechat jemnou pro děti a ještě třeba přidat žloutek pro obohacení, druhou část zase můžete rozdivočit výrazným kořením, parmazánem a opečenými semínky.

Budete potřebovat

  • 3 červené papriky
  • 600 g mrkve
  • 1 cibuli
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě namletý pepř
  • Balzamikový ocet tmavý
  • Zelené bylinky dle chuti (petržel, koriandr, oregano)
  • Chilli
  • Zeleninový vývar
  • Krátce orestovaná cukrová kukuřice k podávání (zvolila jsem kvalitní mraženou)

Postup

  1. Troubu rozpalte na 220 stupňů. Papriky a cibuli rozkrojte napůl, mrkev nakrájete na kolečka, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 30 minut.
  2. Z paprik sundejte slupku a spolu s mrkví a cibulí dejte do hrnce, zalijte vývarem tak, aby zelenina byla akorát ponořená. Osolte, opepřete, přideje bylinky a dle chuti chilli a 5 minut provařte.
  3. Rozmixujte na hladký krém, kdyby byl moc hustý, jednoduše zřeďte vývarem. Chuť dolaďte balsamikovým octem a nejlépe čerstvým oreganem.
  4. Rozdělte do misek a jednotlivé porce doplňte o kukuřici, kterou jste předtím krátce orestovali nejlépe na másle Ghí.

TIP

Až bude období zralých rajčat, můžete je k této kombinaci směle přidat. Místo kukuřice klidně zvolte červené fazole, k zakousnutí přidejte kousek opečené kukuřičné tortilly a jste rázem v Mexiku :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Tereza F.
Lahodná polévka, kombinace pečené zeleniny, balsamika a chilli je velice zajímavá! Určitě nedělám naposledy. :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?