Rychle / jednoduše / zdravě

Vydatná rychlá polévka z červené čočky

Snadná, rychlá, chuťové výborná a výrazná polévka.
Vydatná rychlá polévka z červené čočky

Tato polévka vznikla tak, že jsem zaexperimentovala a vyzkoušela kombinaci rajčat a červené čočky. Rajčata dodají polévce výraznou chuť, není pak potřeba ji nijak zvlášť dochucovat. Na této polévce mě baví její snadná a opravdu rychlá příprava, která vás v celkovém čase u linky (kuchyňské) nebude stát více jak 30 minut :)

Na 3 litry polévky budete potřebovat

  • ½ balíčku červené čočky
  • 4 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • Trošku oleje, na kterém zesklovatíte cibulku
  • 1 lžíci hladké mouky (lze vynechat, čočka polévku zahustí sama o sobě)
  • 4 velká rajčata nebo loupaná rajčata v konzervě (výborná jsou od značky Valfruta – mají všude)
  • Uzeninu – množství a kvalitu dle chuti a možností (já jsem použila 2 BIO párky z Intersparu, které obsahují 96% masa)
  • cca 2 litry vody
  • Na dochucení – sůl, majoránku, popř. trošku bujónu bez glutamátu

Postup

  1. Cibuli (nebo klidně jarní cibulku) nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji.
  2. Přidejte lžíci hladké mouky a krátce zasmahněte (tento krok lze vynechat)
  3. Přidejte cca 2 litry vody a ochuťte solí nebo bujónem.
  4. Vsypte zbytek ingrediencí - červenou čočku (předem propláchnutou v horké vodě), pokrájená rajčata, na kolečka pokrájenou mrkev a uzeninu.
  5. Vařte cca 15 minut
  6. Na závěr polévku ochuťte majoránkou.

Pokud to s množstvím ingrediencí přeženete a na konci varu zjistíte, že se vám z polévky stal pěkně hutný „eintopf“, nic se neděje. Stačí ji trochu doředit a je hotovo.

TIP

Pokud chcete polévku dát i dětem, můžete si pohrát s konzistencí. Mojí dceři kousky surovin v polévce vadily, tak jsem ji „projela“ tyčovým mixérem a stala se z ní chuťové fantastická hladká polévka, která měla najednou úspěch :)

Proč je červená čočka dobrá?

Tato polévka je rychlá především proto, že jsem v receptu použila červenou čočku. Červená čočka je čočka loupaná. Díky chybějící slupce není nutné čočku přes noc namáčet, je lépe stravitelná a nenadýmá. Při vaření se mění její barva z červené na žlutou a je uvařená do 15 minut.

Pro maminky

Červená čočka se skvěle hodí i pro těhotné a kojící maminky, kterým tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání. Vzhledem k výborné stravitelnosti může být červená čočka podávána i kojencům. Zhruba od 9. měsíce věku můžete do příkrmu přidat 1 lžičku uvařené čočky a s rostoucím věkem množství navyšovat.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Vydatná rychlá polévka z červené čočky
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Mooooc dobrá.... chutnala moc i našemu malému synovi. Zdravá, rychlá a chutná... co víc si přát :-)
Denisa
Tato polévka našla u nás své místo :-)). Synek snědl vše,co měl na talíři.
Ilona
Konečně vím, co s červenou čočkou. Je super, že se nemusí namáčet, celý hrnec snězený! díky.
Kateřina
Já jí dělám podle Turecké kuchyně na trošce olivového oleje osmahnu cibuli,jednu větší na kostičky nakrájenou bramboru,lžíci rajčatového protlaku,vše pěkně osmahnu,zaliji vodou a přisypu propláchnutou čočku.Vše uvařím do měkka a podle potřeby i doliji vodu,protože čočka dost nabyde.Pak vezmu tyčkový mixér a je krásně krémová polévka.Dosolte a v Turecku jí sypou hrubým chilli a zakusují bílý chléb.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Díky, Katko, za další inspiraci :) Já bych to hrubé chilli asi nezvládla, ale láká mě to zkusit ;)
Iva
Tuto polevku jsem vcera uvarila cele nasi rodince a je famozni, skvele zasyti, ale zaroven je lehka, ma vyjimecnou chut, muzu jen doporucit!
loolee
Bezvadná, navařila jsem si ji na zítra, protože nebude čas a radši jdu z kuchyně, nebo se do ní pustím :-). Ale obávám se, že pro prcka taky budu muset mixovat, byť nám jinak přiznaná zelenina nevadí. A jinak párek jsem dala jen jeden, na ovonění stačí :-).
Kamila (www.varilamysicka.cz)
No my to doma máme taky tak, že něco se zvládne sníst bez mixování a některé polévky raději rovnou rozmixuju, protože mam jistotu, že to sní vše. Je pravda, že jeden párek na ovonění bohatě stačí, když je toho v polévkách hodně, tak to stejně dávám stranou :-)
Cobylka
Všechny tři děti polévku snědly, moc chutnala, nemusela jsem ani mixovat:o)
Šárka
Výborná polévka, lehká a zdravá do bříška, jen uzeninu jsem nahradila uzeným tofu, které jsem pokrájela na malé kostičky a společně povařila s ostatním. Perfektní chuť bez masa, voní a chutná ,,uzeně". Velký úspěch. Děkuji :-)
Šárka
Výborná polévka, lehká a zdravá do bříška, jen uzeninu jsem nahradila uzeným tofu, které jsem pokrájela na malé kostičky a společně povařila s ostatním. Perfektní chuť bez masa, voní a chutná ,,uzeně". Velký úspěch. Děkuji :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?