Rychle / jednoduše / zdravě

Pomazánka z Moravanky - zdravější verze

Zkuste nahradit levný nezdravý salám a majolku za zdravější ingredience. Pomazánka bude chutnat ještě lépe a navíc uděláte něco dobrého pro sebe :)
Zdravá pomazánka

Zkuste nahradit levný, složením pochybný, salám a majolku za zdravější ingredience. Pomazánka bude chutnat ještě lépe a navíc uděláte něco dobrého pro sebe :)

Tuto pomazánku jsem poprvé ochutnala na jedné oslavě. Oslovila mne pro svoji pikantní chuť, zcela mi ale neseděly použité ingredience. Stačila malá změna a hned může člověk snídat či večeřet, aniž by se to podepisovalo na jeho zdraví ;)

Budete potřebovat

  • 1 sklenici sterilované zeleniny „Moravanka“
  • 200g uzeniny (kvalitní šunka nebo bio párek)
  • 1 pomazánkové máslo bez příchuti
  • 1 na jemno nakrájená cibule nebo jarní cibulka (můžete vynechat)
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • Sůl, pepř, 2 lžičky hořčice
  • Na doladění můžete přidat 1 lžíci sojanézy (rostlinná zdravější verze majonézy)
  • Na dochucení – sůl, pepř, hořčici

Postup

  1. Moravanku slijte, zeleninu nechejte okapat a vyndejte feferonku, kterou obsahuje každá sklenice. Rozkrojte ji a vyndejte zrníčka.
  2. Do přípravy pomazánky zapojte robot nebo tyčový mixér. Pokud máte robot, rozemelte v něm zeleninu spolu s uzeninou. Pokud robot nemáte, zeleninu rozdrťte tyčovým mixérem a uzeninu nastrouhejte.
  3. Vejce uvařte na tvrdo a buď je nastrouhejte nebo protlačte skrz mřížku. Zkrátka vejce zpracujte na drobno.
  4. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
  5. Směs zeleniny, uzeniny, vajec a cibule dejte do mísy a spojte s pomazánkovým máslem a případně s trochou sojanézy.
  6. Dochuťte lehce solí, pepřem a 2 lžičkami hořčice bez chemických konzervantů.

Pomazánka chutná na houskách, na chlebu i na opečených toustech. Nejlépe uděláte, když ji namažete na celozrnné nebo vícezrnné pečivo.

TIP

Pomazánku z Moravanky můžete použít jako pikantní podklad na chlebíčky.

Dobrou chuť :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Moravanka
Sterilovaná zelenina Moravanka - popravdě ji používám jen na tuto pomazánku.
 
Zdravá pomazánka
Na fotce je pomazánka namazaná na opečeném toustovém chlebu. Ještě lepší varianta je s celožitným chlebem.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
této pomazánce se u nás říká sloní žrádlo :-) nevýhodou Moravanky je, že je v ní tvrdý hrášek a přesto že se rozmixuje je to cítit, začala jsem tuto pomazánku dělat jen ze směsi hrášku s mrkví a dodala sterilované okurky, případně kapii jinak je výborná
zdenka
je moc dobrá
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Tak sloní žrádlo se asi říká více pomazánkám, protože já mám sloní žrádlo zafixované jako pomazánku z mrkve :-) Toho hrášku jsem si v Moravance nevšimla ...a to už jsem ji dělala xkrát. Ta Moravanka mi právě vyhovuje svojí pikantní chutí. Jinak díky za další TIP!
Šárka
Kamilo, zapomnněla jsem přidat horčici, ale nevadilo. Kdybych si večer nenamazala jeden krajíček chleba, neměla bych nic, všechno manžel snědl a ještě si odnesl do práce. Takže velký úspěch!
Zuzka
Mňam mňam, už mám hotovo a je výborná. Místo pomazánkového másla (běžně nepoužívám, tak se mi nechtělo běžet do obchodu) jsem použila přírodní žervé a je to myslím chuťově stejné a možná zdravější :-)
Kamila (varilamysicka)
Ano, žervé je samozřejmě také možné. Pomazánkové máslo má obecně o něco více kalorií a méně bílkovin, než žervé, takže žervé je určitě lepší variantou ... :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?