Rychle / jednoduše / zdravě

Výborná babiččina bábovka ze 6 vajec

Bábovka ze 6 vajec chutná úplně jinak, než ta "obyčejná". Zkusila jsem ji a rozhodně stojí zato!
Bábovka ze 6 vajec

Oproti tradičnímu receptu jsem použila část mouky celozrnné, dala jsem o něco méně cukru (přírodního) a o necelou polovinu hrnku mouky navíc.

Dle níže uvedeného receptu bábovka vyšla perfektně! Základem je na začátku hodně šlehat, aby těsto bylo nadýchané.

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

  • 6 vajec
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 a (max)půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 hrsti rozinek + vodu asi do 3/4 hrnku
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek přírodního cukru
  • 1 prášek do pečiva (BIO)
  • Citronovou kůru (nastrouhala jsem ji asi z 3/4 menšího bio citronu, lze použít i sušenou)
  • Kakao nebo karob (pokud chcete dvoubarevnou bábovku)

Postup

  1. Nejdříve si namočte rozinky. Dejte jich do hrnku asi 2 hrsti a dolijte teplou vodou tak, aby byly ponořené. Až nabobtnají, dolijte hrnek vodou pokojové teploty do jeho tří čtvrtin. Budete mít takto připravenou tekutinu do bábovky, kterou rozinky navíc výborně osladí.
  2. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do pěny. Nejlépe pomocí šlehače nebo robotu. Určitě několik minut.
  3. Přidejte olej a opět pořádně prošlehejte. Vejce by měla vytvořit nadýchanou hmotu.
  4. Teď přijdou na řadu všechny ostatní ingredience - mouka, citronová kůra, prášek do pečiva a rozinky s vodou.
  5. Těsto si rozdělte na dva díly a jeden ochuťte lžící kakaa. Pokud kakao nemůžete, použijte KAROB
  6. Vlijte světlé těsto, na něj pak tmavé. Obě těsta pak lehce kolem dokola promíchejte nožem nebo vidličkou. Uvidíte, jaký efekt se povede :)
  7. Pečte na 180 stupňů asi 50 minut. Když bude špejle suchá, je hotovo...Každá trouba peče trochu jinak.

Bábovku lze upéct i bez vajec. Nedávno jsem zkoušela jednu podle vlastní fantazie napůl z celozrnné a pohankové mouky, přidala jsem také do těsta cuketu, jablko a chia semínka, osladila obilným sirupem a ochutila ještě kakaem. I takto se dá péct :-)Záleží, pro koho a pro jakou příležitost bábovku potřebujete.

Jedna z mých oblíbených je tato JABLEČNÁ bábovka

Bábovkám zdar a ať Vám chutá :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Nejlepší bábovka

Téhle bábovky byla doslova plná forma ...Můžete použít klidně nějakou větší.

 
Výborná bábovka

Pěkný výhled :)

 
Dvoubarevná bábovka

Někdy kakaovou hmotu nechám na povrchu, jindy ji promíchám do té světlé vidličkou.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenna
nevím kde jsem udělala chybu, ale ta bábovka je naprosto suchá a nejedlááá!!!
Hanka
Bábovku jsem dělala přesně podle receptu, jen bez rozinek (kluci neradi) a místo kůry jsem nakapala přímo citrónovou šťávu (tak jsme měli do citrónova :-))) byla obrovská a hned půlka zmizela. Moc dobrá a určitě budu podle receptu péct zase.
Eva
Povedla se perfektně, byla moc dobrá, děkuji za recept ;)
Janik
Přítel tvrdí, že je to zatím nejlepší bábovka, kterou jsem kdy upekla :-) To množství vajec a našlehání je v chuti znát. Já dělala bez rozinek jen jsem ke konci do těsta přidala trochu vody.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?