Rychle / jednoduše / zdravě

Jablečná bábovka obohacená o výborné pšeničné klíčky

Pšeničné klíčky jsou ta část zrna, která je nejbohatší na živiny. Je tedy výhodné zařadit je do jídelníčku. Nejjednodušší formou je mít doma sušené pšeničné klíčky, které lze přidávat do běžných receptů jako polévky, pomazánky nebo také bábovky či koláče.
Zdravá bábovka

Typ moučníku, který mi při pečení dělá snad největší radost, je bábovka. Přemýšlela jsem proč... Vyvolává ve mně hezkou emoci, baví mě vyklopit ji a pak vidět ten krásný tradiční tvar. A taky mě baví, když občas nejde vyklopit. To se pak ozývají rány a děti hned zvědavě přiběhnou, co se to v kuchyni děje :))

Bábovku mám ráda, to ale neznamená, že se držím tradičních receptur s bílou moukou, moučkovým cukrem a olejem. I zde je velký prostor pro kreativitu, a tak přídávám různé druhy tuků, mouk, ovoce, i mléčných výrobků...

U této bábovky jsem se rozhodla zakomponovat jablka (ahoj podzime) a sušené pšeničné klíčky. Vy, co klíčky neznáte, vůbec se nezalekněte. Nejedná se o žádnou naklíčenou pšenici, kterou budete muset doma piplat a po nocích kropit. Jedná se o hotový výrobek, který koupíte v jakékoliv zdravé výživě a stojí pár korun.

Sušené klíčky koupíte pšeničné i špaldové a dají se buď rovnou jíst, nebo je přidávat do receptů, a obohatit tak pokrm o cenné látky jako kyselina listová, vitamin E či železo. Navíc mají výbornou oříškovou chuť.

1 hrnek = 250 ml

Budete potřebovat

  • 1 hrnek celozrnné špaldové jemně mleté mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku sušených pšeničných nebo špaldových klíčků
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku sladidla ( můžete nakombinovat přírodní třtinový cukr, kokosový cukr, březový cukr, obilné sirupy )
  • 1/2 hrnku tuku ( např. olej, máslo)
  • 1/2 hrnku mléka (může být obilné, zkoušela jsem i kefír)
  • 1 kypřící prášek do pečiva BIO (bez fosfátů)
  • 1 větší na hrubo nastrouhané jablko
  • 1 zarovnanou lžíci skořice

Postup

  1. Ušlehejte vejce se sladidlem.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a na závěr nastrouhané jablko.
  3. Vzhledem k tomu, že každá mouka a každé jablko je jiné, dolaďte ještě množství tekutiny (mléka, obilného mléka, ořechového mléka atd. ) Pokud by bylo těsto příliš tuhé, stačí přidat 1/3 hrnku tekutiny)
  4. Vlijte do vymazané a hrubou moukou (či jak jste zvyklí) vysypané formy a pečte na 175 stupňů asi 45 minut. Zkuste špejlí, pokud ji vytáhnete vlhkou, dopečete ještě 5 až 7 minut)
  5. Bábovku nechte vychladnout ve formě a pak vyklopte.

Vláčná díky jablíčku, zdravější díky pšeničným klíčkům a voňavá po skořici.

Ke snídani, dětem na svačinu do školy, sobě či drahé polovičce do práce do krabičky, šéfovi jako pozornost, kamarádce ke kávě, babičče či dědovi pro radost :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?