Rychle / jednoduše / zdravě

Koláč s kysaným zelím a schwarzwaldskou šunkou

Půl kila kysaného zelí s voňavou schwarzwaldskou šunkou na křehkém máslovém těstě. Klasika, ze které se najíte, nebo pohostíte návštěvu.
Kyselé zelí koláč recept

 Ingredience

Křehké těsto do kulaté formy 26 cm

  • 200 g hladké mouky (zvolila jsem jemnou celozrnnou špaldovou typ 630)
  • 100 g vychlazeného másla
  • 2 špetky soli
  • 1 žloutek
  • 1 až 2 lžíce studené vody dle potřeby

Na náplň

  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 1 velká červená cibule
  • Olivový olej
  • Na ochucení zelí pepř, drcený kmín

 Postup

  1. Těsto připravím tak, že co nejrychleji zpracuji dohromady nasekané studené máslo, mouku, žloutek. Ochutím špetkou soli a konzistenci doladím lžící až dvěma studené vody. Těsto lze zpracovat pomocí robotu sekáčku, kdy vznikne drobenka a ta se pak velmi rychle rukama dopracuje do kompaktní koule, zabalí a nechá v lednici alespoň 2 hodiny.
  2. Připravím si náplň. Na olivovém oleji orestuji červenou cibuli, přidám posekané a vymačkané zelí, ochutím a krátce podusím pod pokličkou. Ke konci vmíchám nakrájenou šunku a nechám vychladnout.
  3. Těsto na korpus rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a dám do koláčové formy tak, aby vznikl vyšší okraj. Do korpusu dám kolečko pečícího papíru, na něj suché fazole a předpeču 10 minut na 200 stupňů.
  4. Do předpečeného korpusu navrším náplň a peču na 180 stupňů asi 40 minut.

Nechám vychladnout a až pak krájím...

☝️Zelí se dá také zapéct ve formě šátečků. Tyto křehké šátečky se zelím a slaninoujsou skvělé!🙂

Kysané zelí přináší nutriční benefity především v tepelně neupravené podobě, občas ho někam zapéct je ale výborný nápad.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Slaný koláč se zelím

Domácí křehké těsto, kysané zelí, schwarzwaldská šunka. To je základ. K zelí ještě přidávám červenou cibuli...

 
Křehký koláč se zelím

Těsto nejdříve předpeču na 200 stupňů 10 minut v troubě. Pak na něj navrším vychladlou náplň a dám do trouby.

 
Kysané zelí koláč

Po 40 minutách v troubě. Slaný koláč nechám vychladnout, až pak krájím. Křehké těsto a šťavnatá náplň. Super kombinace.👍

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?