Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí dýňové noky - na másle, s parmezánem

Noky z upečené dýně Hokkaido jsou zajímavé nejen vzhledem. I obyčejně opečené na másle, se sýrem a bylinkami mají skvělou chuť.
Hokkaido noky recept

Tento recept je na noky, kdy je použito 100% dýně. Pokud vás nápad zaujal, ale raději byste to vzali postupně, je možné část dýně nahradit tradičními ve slupce vařenými bramborami. Obě varianty jsou dobré.🙂

 Potřebujete

Na noky

  • 500 g upečené a na jemno nastrouhané dýně Hokkaido (dávám péct celou dýni)
  • 150 g jemně mleté špaldové mouky (nebo hladké)
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • Sůl, špetka bílého pepře a muškátového květu
  • Další mouka dle potřeby

Dále potřebujete

  • Máslo nebo přepuštěné máslo
  • Parmezán (nebo Grana Padano nebo Gran Moravia)

Další ingredience zvolte podle toho, zda jsou noky myšleny jako příloha nebo hlavní jídlo. Na fotce jsou s čerstvými listy baby špenátu. Výborné by ovšem bylo špenát krátce spařit, ochutit solí, pepřem, česnekem a promíchat s noky.

 Postup

  1. Dýni očistím, překrojím, rozkrájím na větší kusy a vydlabu semínka. Rozložím ji na plech a peču na 185 stupňů asi 40 minut. Jiný postup je dýni překrojit na půl a péct celou půlku "řezem dolů". Po upečení ji nechám vychladnout.
  2. Dám si vařit větší hrnec s vodou a lžičkou soli. Dýni nastrouhám na jemno na struhadle, nebo ji lze prolisovat lisem na brambory.
  3. K nastrouhané dýni přidám žloutek a postupně přisypávám mouku a zapracovávám, až získám měkké pružné těsto, které se lepí jen trochu.
  4. Z těsta odebírám kusy, tvořím válečky a z nich odkrajuji 2 cm noky, které lehce zmáčknu vidličkou. Je třeba pracovat rychle a noky pak hned vařit.
  5. Všechny noky vařím najednou, asi 5 minut. Pak je sliju a nechám okapat a oschnout. Nejraději je pak ještě krátce opeču na přepuštěném másle a posypu výrazným sýrem.

Další nápad, jak si vychutnat Hokkaido je recept na pečenou dýni podávanou s vaječným dipem

 TIP

Pokud noky děláte poprvé, je nejlepší si uvařit pár noků jako "zkušební várku". Hned budete vědět, co je či není třeba. 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Noky z dýně recept

Dýni omyju, rozkrojím, vydlabu semínka a dám do pekáčku nebo na plech.

 
Dýňové noky recept

Dýně upečená v troubě na 190 stupňů. Peču asi 40 minut. Bez koření, bez oleje.

 
Těsto z dýně Hokkaido

Těsto začnu nejdříve zpracovávat v míse. Na 500 g čisté upečené dýně dávám asi 300 g mouky. Polovinu mouky dám jemně mletou špaldovou a polovinu hrubou mouku.

 
Dýně Hokkaido noky

Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a zpracuji bochánek. Měkký, pružný, jen lehce lepivý. Z těsta udělám válečky o průměru 1,5 až 2 cm a z nich odkrajuji malé noky. Ty lze dotvarovat vidličkou. Noky se nejdříve všechny připraví, až poté se najednou vaří ve vodě. Dle velikosti. Asi 5 minut. Možností je také nechat těsto měkčí a protlačit ho do vody skrz síto na halušky...

 
Noky z dýně Hokkaido

Dýňové noky je možné jíst rovnou, mně teď sedla verze, kdy se krátce opečou na pánvi na másle. Získají lepší chuť. Posypané výrazným tvrdým sýrem jsou báječné.🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Markéta
Dobrý den, Kamilo, moc vám děkuji za inspiraci pro dnešní oběd: Podle vašeho receptu jsem uvařila dýňové noky s mrkví a la losos. Musím vám říct, že výsledek předčil očekávání. Líbí se mi váš laskavý popis, názorné fotky, a také to, jak jednoduše se dají noky připravit - i bez mixéru. Pečení dýně na sucho pro mě byla nová zkušenost. Díky ještě jednou a přeji vše dobré. Markéta
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?