Rychle / jednoduše / zdravě

Šunkovo - sýrové špecle s pórkem

Špecle nemusíte vyrábět, dají se dobře sehnat už hotové chlazené. Pak už je stačí smíchat či zapéct právě třeba se šunkou a sýrem a bleskový oběd je na stole.
Špecle recept - rychlá večeře

Když narazíte na kvalitní chlazené špecle, nemusíte je vařit jako těstoviny, tudíž je jejich jakákoliv úprava bleskovou záležitostí. Nedělám je zas tak často, a když, tak v této variantě, která je oblíbená v bavorských restauracích jako "schinken käse spätzle“. Hlavně je to fakt rychlovka ...

Budete potřebovat

  • 1 balení hotových chlazených špeclí
  • 200g kvalitní vepřové šunky nakrájené na nudličky (čím víc % masa, tím lépe)
  • 150g tvrdého sýra bez konzervantů nakrájeného na malé kostičky (můžete i nastrouhat)
  • 1 pórek
  • Olivový olej extra virgine (v Německu by ale asi dali spíš sádlíčko :-)
  • V případě potřeby trocha soli či pepře na dochucení

Postup

  1. Pórek omyjte, nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a orestujte na olivovém oleji.
  2. Po chvíli přidejte nakrájenou šunku na nudličky a společně chvíli michejte, můžete chvilku nechat dusit, zkrátka, aby byl pórek měkký.
  3. Přidejte chlazené špecle, které stačí prohřát na pánvi. Můžete je vhodit i do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch, sebrat je, ale je to další hrnec navíc...
  4. Úplně na závěr do jídla vmíchejte sýr. Klasikou je tvrdý sýr, zkuste třeba i měkký sýr feta, to je také moc dobré.

Kdyby někdo neznal špecle

Špecle (Spätzle) jsou typ vaječných nudlí, které jsou známé jako švábská specialita. Jsou ovšem typické také pro švýcarskou a rakouskou kuchyni. Podávají se buď jako příloha, nebo z nich můžete uvařit samostatné jídlo. Nakládat se s nimi dá podobně jako s italskými noky či slovenskými haluškami – fantazii se zkrátka meze nekladou. Pokud vás to v kuchyni baví, tak si je můžete doma vyrobit, pokud to chcete mít téměř bez práce, tak je můžete koupit sušené (oddělení těstovin) nebo chlazené (tam, kde mají noky, torteliny apod.) Já kupuji raději ty chlazené.

TIP

Zkuste špecle použít místo těstovin či knedlíků ke kuřeti na paprice ...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Kvalitní vepřová šunka

Pro tento recept kupuji kvalitní vepřovou šunku, která je nakrájená na silnější plátky. Má 95% masa.

 
Rychlý oběd

Na orestovaný pórek přidám na kousky, nejlépe na nudličky, pokrájenou šunku a chvíli společně míchám, pak přidám hotové kupované špecle a prohřeji.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Dobrý den, dnes jsme si připravily s dcerkou špecle k obědu a moc nám chutnaly. Rychlý oběd a výborný nápad :-)
Edit
Hotovo, snězeno, kdybych bývala sehnala chlazené špecle, vystačila bych si opravdu s jediným hrncem :-) Takhle bylo o hrnec víc, ale i tak je to velice jednoduché, rychlé a chutné :-)
kamila (varilamysicka)
Jo jo, je to fakt taková rychlovka, člověk k tomu může přihodit i nějakou zeleninu, ale v Německu tohle platí za takovou klasiku. Jen si vzpomínám, když jsme si to jednou někde dali, tak to měli strašně mastné ...doma si to člověk udělá podle svého. Chlazené špecle se dají v pohodě sehnat, jen kouknout na složení, aby tam nebyly zbytečnosti ;)
Lenka
Kamčo, výborné a navíc neskutečně rychlé !
Olga
Výborné a rychlé! Díky :-)
JaV.
Výborný recept. Jen se po jídle zaprášilo
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?