Rychle / jednoduše / zdravě

Luštěninová polévka z fazolek mungo - bez mouky, bez smetany

Na přípravu jednoduchá luštěninová polévka. Chuťově zajímavá, z dostupných surovin. Hustá a krémová i bez mouky a bez smetany. Bohatá na vlákninu.
Polévka z fazolek mungo

 Ingredience

  • 1 střední hrnek suchých mungo fazolek (200 g)
  • 2 až 3 mrkve podle velikosti (já měla malé)
  • 1 střední batát (sladké brambory)
  • 1 velká cibule
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • Čerstvý nebo sušený česnek podle chuti
  • Přepuštěné máslo Ghí (nebo olej)
  • Koření ( drcený římský kmín, pepř, sůl, mletý koriandr, paprika nebo orientální směs koření)
  • 1 lžička kurkumy
  • Zelené bylinky (koriandr, petržel, libeček atd...)

 Postup

  1. Jako krok 1 si nejdříve přes noc namočím mungo fazolky. Nejlepší je nechat je namáčet klidně i 12 hodin.
  2. Druhý den fazolky sliju, zaliju vodou (nebo vývarem) a vařím na mírném stupni do změknutí asi hodinu. Záleží jak moc změklé a "rozpadlé" je chci. Ideální je fazolky při vaření zbytečně nesolit, protože to prodlužuje dobu jejich varu.
  3. Cibuli nakrájím na drobno, oškrábanou mrkev na malé kostičky, to samé batáty. Pozvolna restuji na pánvi na přepuštěném másle do změknutí "na skus". Asi 10 minut. Ke konci přidám koření a krátce orestuji.
  4. Z uvařených mungo fazolek odeberu asi 3 naběračky hustého obsahu včetně trošky tekutiny a rozmixuji do hladka. Vliju zpět do hrnce a vsypu obsah pánve.
  5. Společně povařím ještě pár minut a doladím chuť. Nakonec přidám nasekané čerstvé bylinky. Hotovo!

 TIPY

  • Do polévky můžete dát i jinou kořenovou zeleninu jako celer nebo kořen petržele
  • Chuť můžete pojmout více "po česku" a místo orientálního koření dát český kmín, majoránku, česnek, bobkový list a nové koření.

☝️Jako další skvělý recept doporučuji vyzkoušet link.👍

Ať se vám recepty z fazolek mungo povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Fazole mungo

Fazole mungo je třeba nejdříve propláchnout a namočit do vody na 10 až 12 hodin. Vodu pak slít a vařit v nové vodě do změknutí. Já jsem je vařila 60 minut. Voda se při vaření fazolí nesmí solit.

 
Mungo fazolky recept

Kromě fazolek patří do polévky i cibule, mrkev, batáty a komu vyhovuje česnek, tak i ten.🙂

 
Polévka z mungo fazolek

Zeleninu nedávám do polévky vařit, ale restuji ji na pánvi. Krásně změkne a zároveň chytne lepší chuť. Zelenina musí být nakrájená spíše na menší kostičky. Jako alternativu lze přidat bramboru, celer nebo kořenovou petržel.

 
Recept z mungo fazolí

Když kostičky zeleniny změknou, přidám koření a krátce ho orestuji, aby se rozvonělo. Polévku lze pojmout více "po česku" a přidat kmín, oregano, bobkový list a nové koření, nebo v orientálním stylu, kam zase patří římský kmín, koriandr či nějaká směs koření. Do polévky ale vždy dávám kurkumu.

 
Jak uvařit mungo fazole

Polévku nezahušťuji žádnou moukou. Než do ní přidám zeleninu z pánve, odeberu několik naběraček uvařených fazolek s trochou tekutiny, rozmixuji je úplně do hladka a vrátím do hrnce.

 
Co s mungem

Sytá, hustá, chutěmi nabitá. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lída
Dneska podle Vás vařím už druhý recept a oba super. 😊 Byla jsem líná batát a mrkev krájet, tak jsem je nastrouhala na hrubo. Moc jsme si pochutnali, děkujeme. 😊
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?