Rychle / jednoduše / zdravě

Restované brambory a zelenina s balkánským sýrem, česnekem a ajvarem

Tradiční chuť na másle pečených brambor s porcí zeleniny, rozpečeného slaného balkánského sýra, dochucená česnekem a ajvarem rozhodně není nudná :)
Zdravá večeře bez masa

Ať už máte rádi maso nebo zeleninu, zkuste své oblíbené pochoutky vyladit ajvarem. Tato tradiční balkánská zeleninová příloha dodá šmrnc každému jídlu.

Já ajvar kupuji jako hotový výrobek, při výběru dbám na to, aby neobsahoval konzervanty ani umělá barviva. Dochucuji s ním různá zeleninová jídla, těstoviny, ale i krémové polévky.

Mojí oblíbeností je jeho kombinace s opečenými bramborami, zeleninou a balkánským sýrem. Když potřebujete rychle něco k jídlu, vytáhněte pánev, když máte čas a je vás víc, vytáhněte gril :)

Budete potřebovat

  • Předem uvařené a vychlazené brambory ve slupce
  • Oblíbenou směs zeleniny (nebo jen 1 druh, např. brokolici, papriku)
  • Balkánský sýr ( na 1 porci cca 50 g )
  • Prolisovaný česnek dle chuti
  • Na dochucení sůl, pepř, kmín ( můžete i majoránku )
  • Na orestování bramor a zeleniny přepuštěné máslo Ghí
  • Ke každé porci 1 lžíci ajvaru k podávání ( prodává se jako hotový výrobek ve sklenici ) a nasekanou čerstvou pažitku

Postup

  1. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka. Orestujte je společně s oblíbenou zeleninovou směsí ( brokolice, mrkev, hrášek, pórek apod.) do zlatova. Ochuťte solí, pepřem, kmínem (dávám celý kmín)
  2. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájený balkánský sýr. Krátce promíchejte. Hotovo!
  3. Na talíři každou porci doplňte o lžíci ajvaru a čerstvou pažitku nebo jinou čerstvou zeleň.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Brambory ve slupce recept

Uvařené brambory ve slupce nejdříve orestuje společně s oblíbenou zeleninou, ke konci přidejte prolisovaný česnek a kousky balkánského sýru.

 
Vegetariánský recept

Na talíři každou porci doplním o lžíci ajvaru, což je konzistencí jemná a chutí velmi pikantní čalamáda pocházející ze srbské kuchyně.

 
Brambory zapečené se sýrem recept

Úžasná kombinace chutí! :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?