Rychle / jednoduše / zdravě

Pečené brambory s křupavou brokolicí a sýrovým dresingem

Jednoduché a nenáročné jídlo, které rozhodně potěší vaše chuťové buňky.
Pečené brambory s brokolicí a sýrovým přelivem

Pečené brambory v troubě jsou moje oblíbené jídlo. Ráda si je doplňuji různými saláty, dušenou mrkvičkou, rybou...Naposledy jsem je dělala s brokolicí. Brokolici v kuchyni používám především ve dvou formách - zapečenou v troubě s mozarellou a pak v polévkách. Nevýhodou ale je, že se brokolice většinou tepelně upravuje delší dobu a tím ztrácí cenné látky.

Nejšetrnější úpravou je připravit brokolici nad párou. Nejde ovšem jen o páru, ale i o délku úpravy. 5 minut stačí k tomu, aby byla brokolice tepelně upravená a zůstala zářivá a křupavá.

Budete potřebovat

(množství si uzpůsobte dle počtu porcí)

  • Menší brambory
  • Brokolici
  • Koření na brambory – celý kmín, sůl,bylinky dle chuti, např. oregano
  • Olivový olej
  • Zakysanou smetanu (raději méně tučnou)
  • Nivu nebo jiný sýr podobného typu (co nejvíce čerstvý a chlazený)

Postup

  1. Brambory omyjte a pokud je to potřeba, tak i oškrábejte. Nakrájejte je na měsíčky, promíchejte s olivovým olejem, solí a celým kmínem. Můžete přidat i sušené bylinky dle chuti.
  2. Vložte do pekáčku a pečte v předem vyhřáté troubě na 200° cca 30 minut.
  3. Brokolici rozeberte na menší růžičky a připravte nad párou. Brokolici dělejte nad párou 5 – 7 minut. Bohatě to stačí. Brokolice obsahuje velké množství cenných látek a když ji budete vařit ve vodě, či ji zbytečně převařovat, přijdete o ně...Navíc rozbředlá brokolice není nic dobrého...a ještě ztratí tu nádhernou zářivou barvu.
  4. Pak už si umíchejte jen sýrovou „omáčku“ tak, že nastrouháte na jemno nivu do zakysané smetany.
  5. Pečené brambory spolu s brokolicí nandejte na talíř a přelijte sýrovou omáčkou.

Velice jednoduché a dobré.

Jak moc jsou modré plísňové sýry (ne)zdravé?

Plísňové sýry jsou mezi lidmi oblíbené pro svou typickou aromatickou chuť. Pokud to vezmeme z pohledu zdravé výživy, tak plísňové sýry mají spíš negativa, než pozitiva. Problémem jsou plísňové kultury. Stačí nesprávné skladování nebo překročení doby použitelnosti a tzv. ušlechtilé plísně mohou produkovat zdraví nebezpečné mykotoxiny, navíc se mohou přidat ještě další nebezpečné plísně. Při výběru, koupi a následném skladování plísňových sýrů dbejte tedy zejména na to, aby byly sýry dostatečně chlazené a byly co nejčerstvější. Tím zabráníme procesu, kdy se z ušlechtilé plísně stane plíseň nebezpečná. Plísňové sýry v žádném případě nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy.

Pokud by někomu na talíři u tohoto receptu chyběla nějaká ta bílkovina navíc, můžete si k tomuto zeleninovému talíři uvařit jedno vejce na tvrdo a nakrájet ho na měsíčky. K sýrové omáčce se hodí.

Dobrou chuť!

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pečené brambory s brokolicí a sýrovým přelivem

V jednoduchosti je krása i chuť! :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina
Takto výborné brambory jsem dlooouho nejedla... Omáčku jsem si udělala teplou... Sýr, kysaná smetana a mléko... příště udělám se smetanou klasickou... Už se těším... Díky za recept... Brambůrky jak z luxusní restaurace, fakt :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Marti, tak to jsem ráda, že chutnalo a že Tě brambory tak potěšily. Dělala jsi je se slupkou nebo bez? Pokud je to děláno jako klasický oběd, tak bych taky volila teplou omáčku. Já jsem ujetá na studený omáčky k teplým surovinám ...ale teplá sýrová omáčka k pečeným bramborám, to je taky určitě moc dobré :) Jinak kdyby mě někam na rok zavřeli, tak by mi v pohodě stačila trouba, brambory, koření, olivový olej a v klidu bych přežila ;)
Martina
Miluju brambory ve slupce. Dle mě mají prostě jinou chuť, takže jsem dělala se slupkou... Jinak od té doby jsem je dělala snad už 5x a máš pravdu... Nepotřebuju k tomu nic.... Klidně si je dám jen bílým jogurtem ochuceným česnekem a bylinkami a mám boule za ušima :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Pokud to jen jde, tak je vždy lepší brambory připravovat ve slupce. Je to o typu a stáří brambor. Jednou se mi stalo, že jsem slupku pomalu nemohla rozžvýkat ;)
Míša
Mňamka :)
Lenka
Jednoduše mňamka :D Brambory z trouby milujeme.... Neměla jsem doma bohužel žádný vhodný sýr, tak jsem do zakysanky vrzla česnek, sůl a najemno nakrájené oloupané rajče. Dip neměl chybu. Navíc v době chřipek, syrový česnek prostě paráda :D
Bára
Super oběd :-) Dnes říkám manželovi co bude k obědu a on,že to jíst nebude. Nakonec si ještě přídával :-D Takže paráda :-)
MAJDA
Je mozne pouzit jako syr mozzarellu?Dekuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?