Rychle / jednoduše / zdravě

Pohankové karbanátky

Pokud jste příznivci zdravé bezlepkové obiloviny - pohanky, rozhodně zkuste tyto karbanátky. Jsou úžasné!
Bezmasé karbanátky

Chuť pohanky v tomto receptu je, asi díky přidané zelenině, jemná, ale rozhodně ne mdlá. Stačí vychytat správnou konzistenci těsta, aby se karbanátky netrhaly a pak už se směsí můžete „kouzlit“ na 100 způsobů. Můžete přidat jen mrkev, nebo brokolici, někdo přidává sýr, opečenou cibulku.

Pokud mám přidat jednu nezávislou recenzi, tak můj manžel tento recept ohodnotil následovně:

„Na to, co to je, je to fakt dobrý“

Budete potřebovat

  • 200g pohankové lámanky
  • 200g libovolné zeleniny (nebo jen mrkev, já dala mrkev, hrášek, brokolici atd)
  • 2 vejce
  • 1 cibuli
  • Na zahuštění – kukuřičnou strouhanku dle potřeby (nebo to, čím jste zvyklí zahušťovat)
  • Na dochucení – česnek, majoránku, sůl, drcený kmín

Postup

  1. Pohankovou lámanku propláchněte vodou a vařte ve vodě či vývaru v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody 5 minut a pak nechte pod pokličkou ještě „dojít“. Už, když dáváte pohanku vařit, ochuťte ji trochou majoránky a drceného kmínu.
  2. V kastrůlku orestuje na cibuli mrkev, může být i hrášek, pastinák, brokolice a duste do změknutí. V zelenině by pak neměla zůstat voda, která by směs zbytečně ředila. Pokud jste zeleninu měli na větší kousky, rozmačkejte ji a spojte s vychladlou pohankou.
  3. Dále přidejte 2 vejce a ochuťte česnekem. Česnek lze vynechat.
  4. Do směsi přidejte tolik kukuřičné strouhanky, aby byla hmota kompaktní a v lehce naolejovaných rukách z ní šly v pohodě vytvarovat karbanátky.
  5. Karbanátky buď smažte na troše oleje na pánvi z obou stran, nebo je můžete upéct dozlatova v troubě na 180-200 stupňů, trvá to asi 25 - 30 minut.

TIP pro pečení karbanátků v troubě

Když karbanátky vytvarujete v naolejovaných rukách, tak je tím zároveň i omastíte a nemusíte je pak už potírat olejem.

Karbanátky nemusí být jen z mletého masa, je tolik ingrediencí, ze kterých je můžete „uplácat“. Tyto pohankové karbanátky jsem podávala s petrželovými bramborami.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pohankové karbanátky

Pohanka - lámanka. Je jemnější, než klasické kroupy a hodí se skvěle třeba na karbanátky nebo kaše.

 
Zdravý oběd pohanka

Pohankové karbanátky před upečením. Na fotce jde vidět, že drží pohromadě a rozhodně nijak netečou. Jinak byste je s úspěchem těžko upekli.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Hanka
Stačilo by i 100g je toho dost,ale jsou skvělé
kamila (varilamysicka)
Zkusím ze 100g příště a vyzkouším, kolik toho bude ... :-)
Jance
Take jsme vyzkouseli, jen jsem to trosku rozmixovala. Nase mala chtela porad pridat a pridat. Vrele doporucuji. :)
kamila (varilamysicka)
Jance: Díky za zprávu, některé směsi na různé karbanátky také občas mixnu. Je super, že malé pohanka chutnala :-)
Vendy
Díky za recept - karbanátky byly luxusní nedělní oběd s bramborovou kaší, česnekovým dipem ze zakysané smetany a rajčátky natrhanými na balkóně:) Já, manžel i syn jsme si pochutnali. Z 200 g jsem měla 16 karbanátků - zbylo jich 6, takže z menší dávky příště dělat nebudu:)
kamila (varilamysicka)
Vendy, díky za zpětnou vazbu :-) Je super, že pohanka chutnala jak manželovi, tak synovi! Když jsem je dělala poprvé, tak se mi trhaly, pak už jsem vychytala, že těsto musí být pevné, aby se dobře obracely. Pak už se povedou vždy. V týdnu je znova udělám, připomněla jste mi, že jsem teď pohanku zas dlouho nedělala ...:-)
Anonymní uživatel(ka)
Díky za bezva typ na další nemasové karboše. Moc nám chutnali, dělala jsem je už dvakrát. Podruhé jsem do nich nastrouhala na jemno mrkev a cuketu, přidala oves. vločky a byly snad ještě chutnější než s tou zeleninou restovanou.
Shekhalam
Vdaka za skvely repcet. Nemala som orechy, tak som pouzila ovsene vlocky. Vydrzali do druheho dna (sme len dvaja a nestihli sme to na jeden sup) a naozaj trochu zmakkli, ale to nevadi. Mam strasne rada tvoje repcety, lebo vidno, ze sa vyznas a potom nemam strach, ze nieco pokazim.
Pavla
Z poloviční dávky pohanky, hromady restované zeleniny (mrkev, hrášek, cibule, cuketa) a na zahuštění ovesných vloček vytvořeno 11 velmi chutných karbanátků. :-)
Alena
Děkuji za výborný recept, s mužem sice máme rádi i maso, ale oba jsme i pro takovéhle zdravé experimenty. Uvařila jsem k nim šťouchané brambory s jarní cibulkou, přiložila vlastnoruční houbovou čalamádu a oběd neměl chybu.
Jana
Dnes jsme měli se synkem k obědu a několikrát zaznělo: "eště eště, přidat" :)) Já jsem pohance na chuť moc nepřišla, ale v takovéto podobě si i vcelku pochutnám :) Dělala jsem z poloviční dávky a na plech se mi vlezlo 15 menších placiček.
Jani
Recept je naozaj skvelý, dala som tam aj trochu nastrúhaného syru. Má niekto skúsenosti s pečením v trúbe? Neviem kde robím chybu - zrejme v tomto: na plech položím alobal ??, potriem ho olejom, urobím placičky, tie tiež potriem olejom a po upečení sú vačšinou prilepené o alobal... Asi by bol lepší papier na pečenie alebo dať ich priamo na plech? Ale inak sú výborné, chváli aj manžel :-) Ďakujem.
Loolee
Jsou výborné, dělala jsem se zeleninovým salátem a k tomu dip se zakysané smetany a pažitky.
Czicza
Dneska jsem je zkusila. pekla jsem je v troube... nevydrzela jsem a ochutnala a BOŽE TO JE ŽRÁDLO.... Budu muset pridelat protoze to je fakt strasne zravy.... Diky za ten recept.
Jitka
Super karbanátky, zdravé, chutné a peču je v troubě na pečícím papíru. Vynikající. Děkuji za recept.
Veronika
Skvělé, děkuji za inspiraci, všem nám moc chutnalo :)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?