Rychle / jednoduše / zdravě

Polévka z fazolek mungo s opečeným celerem

Na přípravu velmi jednoduchá luštěninová polévka. V hlavní roli dostupné a na živiny bohaté fazole mungo. Pro odlehčení je bohatě doplněná kostičkami opečeného celeru, který ztratí svoji typickou chuť a připomíná spíše bramboru. To se může hodit.🙂
Mungo fazolky polévka

Ať vařím jakoukoliv luštěninovou polévku, vždy ji doplňuji o zeleninu. Luštěniny jsou sice velmi zdravé, není však třeba přehánět to s nimi v rámci 1 porce. Vyplatí se je jíst spíš pravidelně, ale v přiměřeném množství.

Krémovou cizrnovou polévku proto doplňuji třeba batáty, do čočkové polévky dávám zase mrkev. Polévky z mungo fazolek ráda dělám v orientálním duchu a doplňuji je o rajčata, kapustu, mořskou řasu nebo celer.

Teď jsem zvolila postup, kdy jsem si nejdříve samostatně pohodlně bez práce uvařila mungo a mezitím jsem si vedle na pánvi připravila cibulový základ s celerem, který pak polévku skvěle doplní a dochutí.

Malým i velkým polévka chutnala a nikdo nepoznal, že ony bílé kostičky jsou celerové.🙂

 Ingredience

  • 250 g fazolek mungo (v suchém stavu)
  • 250 g kostiček celeru
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • Tuk na orestování cibule a celeru (Já jsem dala přepuštěné máslo Ghí)
  • 2 litry vody
  • 2 až 3 stroužky česneku (nebo jak vám vyhovuje)
  • Na dochucení sůl, pepř a směs koření typově vhodná k luštěninám (Buď orientální garam masala nebo tradičně bobkový list, majoránka, kmín atd.)
  • 1 lžička kurkumy (dodá polévce barvu)
  • Na talíři můžete doplnit o lžíci hustého jogurtu či zakysané smetany a ozdobit "zelení" dle sezóny

 Postup

  1. Mungo namočím do vody. Buď přes noc nebo alespoň na 2 hodiny. Vodu pak sliju. Fazole zaliju 2 litry vody a uvařím do měkka. Doba varu vždy záleží na typu fazolí, tvrdosti vody. Většinou je dám vařit na 45 minut a pak se uvidí...
  2. Zatímco se vaří mungo, připravím si orestovanou cibuli s celerem. Díky tomuto kroku bude mít polévka ve výsledku lepší chuť. Cibuli nakrájím na drobné kostičky, celer oloupu, nakrájím ho na plátky a pak na kostičky. Nejdříve orestuji cibuli. Až chytne barvu, přidám celer a také ho orestuji do zlatova. Ke konci přidám směs koření a promíchám ho s cibulí a celerem. Teď jsem dala směs koření s orientálním nádechem "Garam masala".
  3. Orestovanou směs přidám k fazolím mungo, dochutím solí, pepřem (pokud je třeba) a vařím dalších 10 až 15 minut tak, aby celer změkl.
  4. Na závěr doladím hustotu. Mně vyhovuje, když je tekutina trošku krémová. Odeberu 1 naběračku fazolí z polévky, přidám trochu tekutiny a tyčovým mixérem rozmixuji zcela do hladka. Vliju zpět do hrnce. Polévka se takto přirozeně jemně zahustí bez použití mouky.

 TIP k dochucení polévky

Pokud polévku pojmete v orientálním duchu a dáte do ní bu'd koření garam masala nebo římský kmín či zázvor, můžete ji na závěr doladit ještě troškou citronové šťávy. Tato ingredience se objevuje v originálních receptech tohoto typu a zvýrazní chuť polévky.

☝️Tady je další nápad, jak využít mungo. Doporučuji vyzkoušet tento Dhál z fazolek mungo s rajčaty a kokosovým mlékem.🙂

Ať se vám recepty s mungem povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Co s mungem
 
Mungo fazole recept

Nejdříve orestuji cibuli, pak přidám kostičky celeru. Ke konci zasypu kořením a také koření krátce orestuji, aby se rozvinula jeho chuť.

 
Jak uvařit fazole mungo

Kostičky celeru jsou pěkně opečené a ochucené kořením. Koření dávám různé podle toho, zda chci polévku tradiční luštěninovou (majoránka, bobkový list atd.) nebo orientální (garam masala).

 
Mungo recept

Do této verze polévky jsem přidala kurkumu, která ji barevně rozzáří...

 
Luštěninová polévka s mungo fazolemi

Polévka na talíři pěkně vypadá a dobře chutná se lžící hustého jogurtu. Posypaná je doma vypěstovanou vojtěškou. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Vyzkoušeno a byla to pecka. Sice jsem místo celeru dala mrkev, ale chuť byla skvělá. Nikdy by mě ani nenapadlo mingo fazolek polévku uvařit. Díky za inspiraci 🙂
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?