Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí pudink - základní recept + varianty

Udělat si domácí pudink bez umělých aromat a barviv není tak těžké, stačí mít ten správný recept :)
Domácí pudink

Udělat si domácí pudink bez umělých aromat a barviv není nic složitého. Stačí mít ten správný recept.

Budete potřebovat

  • 500 ml kvalitního mléka
  • 40 - 50g kukuřičného škrobu podle toho, jak tuhou konzistenci chcete.
  • Cukr podle chuti (obvykle 2-3 lžíce, doporučuji tmavý třtinový, dodá pudinku lepší chuť i barvu)
  • 1 žloutek (žloutek dodá pudinku lepší barvu, pokud je třeba, žloutek můžete i vynechat)

Postup

  1. Většinu mléka si ohřejte v kastrůlku.
  2. Část studeného mléka si dejte stranou a rozmíchejte v něm cukr, škrob a žloutek.
  3. Když se mléko bude blížit varu, přilijte k němu směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  4. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, není zapotřebí ho dlouho převařovat.

Hustotu můžete případně doladit mlékem. Výsledek může být lehce ovlivněn i značkou škrobu, jakou použijete. Obecně ale platí 50g škrobu na 500ml mléka.

Varianty

  • Vanilkový - přidejte semínka z vanilkového lusku nebo místo obyčejného cukru použijte BIO vanilkový cukr, který je ze třtinového cukru a obsahuje kousky vanilky. Každopádně počítejte s tím, že puding nebude tak žlutý jako z kupovaného prášku.
  • Kakaový - ke škrobu přidejte lžíci kvalitního kakaa holandského typu.
  • Kávový - pudink ochuťte instantní kávou.
  • Opilý ;) – pudink ochuťte trochou rumu
  • Dochucení pomocí extraktů – mandlový, vanilkový, ale pozor na složení, ať do pudinku nelijete zbytečně nějakou chemii.

TIP

Pokud chcete klasický tuhý pudink, který pak vypadá jak bábovička, použijte 50g škrobu, pokud chcete pudink spíše krémový, bude bohatě stačit 40g.

Máte zkušenosti s domácím pudinkem? Podělte se, jak ho děláte vy nebo jak se vám povedl.

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Domácí pudink
Pudink si můžete dochutit a ozdobit podle vlastní chuti a fantazie. Prckovi pudink ozdobíte hvězdičkou, manželovi do něj dáte rum ;)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Baru
Tak jsem ho hned udělala a je lahodný!!! Kápla jsem tam trošku toho rumu :D Doporučuju.
Lidka
Dělala jsem z plnotučného BIO mléka. Mňam!!!
Xsimca
Výborný recept, vyzkoušeno :)
JAnI
Jednoduché a naprosto výborné :)
Maru
Nenapadlo mě, že udělat domácí pudink může být tak jednoduché a chutné. Používám tento recept i do jednoho koláče, kam jsem předtím dávala pudink z prášku. Není to totiž o tolik práce navíc...
Katka P.
Výborný !!!
Míra
Dělal jsem ho z čerstvého mléka z mlékomatu, kakaový s trochou rumu(jako vanilkové aroma) a bylo mi líto vymývat kastrólek. Takže to byl návrat do dětských lek, kdy jsem mohl prstíkem vyčistit kastrólek.
Linda
Zrovna si na něm pochutnáváme s dcerkou :) K vanilkovým semínkům jsem přidala trochu nadrceného kardamonu - doporučuji. Nedávno jsem přemýšlela nad tím, proč kupovat pudink v prášku, když je to stejně jen škrob... a pak jsem narazila na tento recept :-) Vařila jsem i pudink ze žloutků a smetany - ale je to trochu zdlouhavé a spíše vhodné jako dezert... Díky za recept!
misa
Tak vyzkoušeno a je výborný takový lehký , Udělala jsem s karobem a dala třtinový cukr mňam
pauli
Vyskusali sme s cerstvymi malinami a horkou cokoladou a bolo to skvele. Dr Oetker uz nikdy nekupim :)
pauli
Vyskusali sme s cerstvymi malinami a horkou cokoladou a bolo to skvele. Dr Oetker uz nikdy nekupim :)
Hanka
Tak tohle musím vyzkoušet, nechci prckovi dávat nějaké kupované, když nejde ani zjistit, jakého původu jsou aromata a barviva, která výrobce použil. Pokud by byla přírodní, asi by se tím pochlubil na obalu...
Marta
Může se místo kukuřičného škrobu použít bramborový? Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl?
Kamila (varilamysicka)
Marto, díky za dobrý dotaz. Podle dostupných poznatků použijte raději kukuřičný škrob, který je méně rizikový. V obou případech se jedná o škrob, jednou získaný z kukuřice, podruhé z brambor. Ten bramborový však může obsahovat zbytky solaninu, což je toxický jed, který brambory přirozeně obsahují jako ochranu. Jeho koncentrace se zvyšuje se světlem, proto je vždy dobré brambory skladovat v temnu. V tomto receptu se škrobu používá celkem dost, za mě tedy jednoznačně kukuřičný :-)
Marta
Tak jsem sehnala ten kukuřičný škrob. Dnes jsem uvařila pudink s Holandským kakaem. Udělala jsem z něj dezert s ricottovým krémem dle Vašeho receptu. Ani to nestačilo vychladnout :)
Kamila (varilamysicka)
No super! :-) A už se testuje další pudink, ve kterém je minimum cukru :-) Tak snad ho brzy přidám na web. K.
Pavla
Vyborny, detem moc chutna, zatim jsem zkoisela jen vanilkovou verzi. Zkousela jste uz pudink z tapioka kulicek, doporucuju, mooc dobre. Hezky den
Katkap
Vanilková verze s malinami neměla chybu :-) Chutnal všem !
Jindra
Nemohu použít kukuřiční škrob má syn alergii
Martina
Dobrý den, Váš recept jsem velmi ocenila, protože žiju v zemi, kde pudinky neprodávají. Neměla byste ale nápad, jak udělat banánový pudink? Ten byl můj nejoblíbenější :)
Kamila (varilamysicka)
Martino, tak to mě těší, že se recept hodil :-) Banánový pudink bych udělala úplně stejně jako klasický základní, jen bych ke konci do pudinku přidala umixovaný banán a krátce společně prohřála :-) Kamila
Lucka
Zkousela jsem pudink udelat z bramboroveho skrobu a pokud to budete nekdo taky zkouset, dejte ho mensi mnozstvi... Tech 50g bylo opravdu moc, ze se to nedalo ani umichat... :-D rekla bych, ze polovicni mnozstvi bude azaz... My jime brambory casto, takze si klidne jednou za zivot uvarime pudink z bramboroveho skrobu solanin nesolanin... Rekla bych, ze v jedne misce takoveho pudinku ho bude maximalne stejne jako v porci bramborove kase.. Zdrave to teda neni urcite, ale to plati i o kukuricnem skrobu, rumu (ten tuzemsky se dela taky z brambor) apod. :-D
katka
zkousela jsem ale pouzila jsem jednou Kuzu skrob podruhe arrowroot, oba jsou zdrave tak se clovek nemusi citit provinile:-)
Lukinda
Dobrý den, dnes jsem uvařila pudink podle vašeho receptu , no je výborny. Jiny už dělat nebudu.
Terka
Momentalne mam tehotenskou cukrovku,takze jsem v mlece,kde se rozmichava skrob,rozmixovala 100g bananu a pridala trochu stevie.Cukr jsem vubec nedavala.A delala jsem puding s vanilkou.Je to dobrota!
Lenka
Delala jsem prave z bramboroveho, jiny tu nemam. Dala jsem zloutek a lzicku vanilkoveho aroma, hnedy cukr. Je to velmi huste a nejak stipe. Ze by moc vanilkoveho extraktu???
Sarka
Dělám čokoládový (přidávám několik kostiček vysokoprocentní hořké čokolády) z mléka přímo z kravína a je to veliká dobrota. Děti i manžel se jen olizují.
Tereza
Výborný recept! Od te doby, co jsem na něj narazila, jiný pudink nedělám. Akorát mi tu stydne na svačinu. Dnes máme citronovy s trtinovym cukrem, moc nám chutná :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?