Rychle / jednoduše / zdravě

Rýžovo - zeleninové placičky s tvarohovým dipem

Zeleninu je potřeba zapojovat celý rok, každý den. Obzvlášť v podzimním a zimním období je vhodnější její tepelná úprava v kombinaci se zahřívacím kořením. Placičky pečené v troubě jsou proto ideální volbou. Tentokrát v rýžové variantě.
Zdravé zeleninové placičky

Na 2 dospělé porce (6 placiček) budete potřebovat

  • 150 g předem orestované a posekané zeleniny
  • 100 g uvařené rýže (lepší lepivější druhy, kulatozrná, jasmínová...)
  • 1 vejce
  • 100 g tvarohu ve vaničce (jak tučný záleží na vašich preferencích)
  • 50 g oblíbeného tvrdého sýra ( NE nízkotučný, vhodná je gouda)
  • cca 50 g mouky na dohuštění směsi dle vašich preferencí (dala jsem cizrnovou mouku)
  • na dochucení sůl, pepř, koření ( je možné dát pikantní koření, jakékoliv koření na zeleninu, sušené bylinky, já jsem přidala směsv kde je sůl, petržel, pažitka, kmín, česnek, cibule, kurkuma...)
  • olivový olej

Postup

  1. Kousky zeleniny orestujte na olivovém oleji tak, aby byla stále pevná. Žádné dušení do "blátivé" konzistence. Zeleninu posekejte v malém robotu na drobné kousky.
  2. K zelenině přidejte uvařenou rýži, vejce, tvaroh, tvrdý sýr. Dochuťte, jak vám vyhovuje. Někdy placičky dělám pikantní, jindy je dochucuji jen mořskou solí, česnekem a čerstvým koriandrem.
  3. Dohustěte do požadované konzistence pomocí "suché ingredience". Může to být mouka, ale i různé vločky, domácí strouhanka ...
  4. Plech vyložte pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Dělám to pomocí rukou a pak těma namaštěnýma rukama nabírám z mísy hmotu a vytvaruji placičku.
  5. Pečte na 200 až 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.

Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte :)

Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Placičky se zeleninou

Orestované kousky zeleniny. Zde je mrkev, hrášek, květák, kukuřice, kedluben, fazolky. Co zvolíte, je jen na tom, co vám vyhovuje.

 
Restovaná zelenina recept

Díky větším kusům zeleniny by se placičky rozpadaly. Je výhodné ji posekat na malé kousky v robotu.

 
Zeleninové placičky

Ze uvedených ingrediencí pomocí namaštěných rukou vytvarujete takovéto placičky. Pokud by se vyloženě rozpadaly, musíte je ještě zahustit.

 
Jogurtovo-tvarohový dip

Ke každým zeleninovým placičkám je vynikající nějaký dip. Tentokrát jsem rozmíchala tvaroh, přidala jogurt, ochutila trochou kvalitní majonézy, hořčicí, kurkumou a sušenými bylinkami. A když přidáte česnek, neuděláte chybu :)

 
Co se zbylou rýží

Skvělé jsou teplé, i studené. Správně připravené placičky jsou křehké, ale nerozpadají se. Krásně drží na vidličce a můžete je namáčet do různých dipů. A jelikož zeleniny není nikdy dost, můžete si k placičkám dát mističku kysaného zelí, které váš organismus obohatí o dávku vitamínu C a vzácné enzymy.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

vetyna
dneska to bude u nas vecere :) Vypadaji famozne, diky Kamilo :)
Eva
Děkuju za dobrý nápad! Zároveň bych ale jako začátečník uvítala přesnější poměr ingrediencí na dip - těžko hledám "správnou" chuť. Děkuju!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?