Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlý jogurtový moučník s broskvemi a mandlovou drobenkou

Moučník snadný na přípravu. Díky jogurtovému těstu a bohaté vrstvě ovoce je krásně vláčný. Praktická hrnková receptura. Křupavá drobenka mu dodá tradiční nádech a šmrnc.
Moučník s drobenkou recept

 Ingredience

Používám menší plech nebo pekáč 34x26 cm

1 hrnek = 250 ml

  • 2 hrnky polohrubé mouky (já dávám 1 hrnek polohrubé nebo špaldové a 1 hrnek alternativní mouky, např. čirokové)
  • 300 g bílého jogurtu (kupuji velké balení jogurtu 400 g a z něj odeberu)
  • 1 hrnek sypkého oslazovadla dle vašeho stylu (přírodní cukr, nebo alternativy v podobě xylitolu, erythritolu, stevie atd.)
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje nebo jiného tuku dle vaší preference
  • 1 prášek do pečiva (dávám bio)
  • asi 450 g nakládaných broskví po odkapání (je to to větší balení)
  • 1 tvaroh ve vaničce rozmíchaný s 1 žloutkem a lehce doslazený dle chuti

Na drobenku

Já ji dělám od oka a typově ji přizpůsobím druhu ovoce. Sladší broskve snesou méně sladkou drobenku. Naopak rebarbora potřebuje více dosladit.

  • 80 g másla
  • 80 g cukru nebo jiného preferovaného sypkého oslazovadla
  • asi 140 g sypkých ingrediencí (kombinuji mouku a v robotu na jemno nasekané mandle)

Postup

  1. Vyšlehám vejce s cukrem nebo jiným sypkým oslazovadlem do pěny.
  2. Přidám olej, jogurt a postupně přisypu mouku s práškem do pečiva. Vymíchám do hladka.
  3. Těsto vliju na vymazaný a vysypaný menší plech. Lžící na těsto cik cak rozdělím 1 tvaroh rozmíchaný se žloutkem a lehce doslazený dle chuti. Bohatě posypu broskvemi pokrájenými na malé kousky.
  4. Ve větší míse prsty promnu lehce povolené máslo s cukrem, moukou a mandlemi, až vznikne drobenka. Neměla by být příliš suchá a moučná, ale ani až moc mastná.
  5. Peču v předem vyhřáté troubě na cca 180 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí. Hotovo!

 TIP

Díky jogurtu je těsto velmi vděčné, proto snese různé mouky. Moučník se povede jako celozrnný i jako bezlepkový. Zkuste jeden hrnek polohrubé mouky nahradit výživnou čirokovou moukou.🙂

☝️A co upéct šťavnatý jablečný moučník s bezlepkovou moukou? Vyzkoušejte strouhaný jablečný moučník z čirokové mouky.🙂

Ať se vám moučníky povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Moučník s jogurtem

Vděčné jogurtové těsto a ovoce. Teď jsem použila kompotované broskve, v sezóně dávám jahody, třešně, rebarboru či čerstvé meruňky...

 
Moučník s broskvemi

Peču asi 35 minut podle zvolené formy. Drobenka musí tak akorát zezlátnout.

 
Drobenka recept

Drobenku dělám pokaždé jinou. I dle typu zvoleného ovoce. K broskvím se perfektně hodí mandle. Drobenka je krásně křupavá a voňavá...

 
Moučník s drobenkou bez kynutí

Plech používám menší. Je to vlastně pekáč, ve kterém dělám všechno. Vyhovuje mi, když je moučník vyšší...

 
Broskve recept

Když se spojí šťavnatá vrstva ovoce s křupavou vyladěnou drobenkou...🙂

 
Moučník s drobenkou
 
Moučník s broskvemi

Mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

M
Perfektní! Místo broskví jsem použila zbytek hrušky a jablka od snídaně a rybíz z mrazáku, výborný recept jako vždy:)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?