Rychle / jednoduše / zdravě

Pečené brambory v troubě - vychytaný recept

Stačí pár triků a máte ty nejlepší pečené brambory. Koho by bavilo jíst pořád vařené potraviny. Občas přijde chuť na něco zajímavějšího.
Ty nejlepší pečené brambory

Upéct brambory v troubě není žádná věda, ne pokaždé se ale povedou tak, jak bychom si představovali. Záleží na odrůdě, na tloušťce slupky, na způsobu pečení. Zkuste si je připravit třeba takto a věřím, že se povedou. Příprava těchto brambor je nenáročnou záležitostí.

Budete potřebovat

  • Brambory (spíše typ A nebo B)
  • Olivový olej
  • Koření – drcený kmín, červenou papriku, dala jsem místo soli Solčanku (sůl se sušenou zeleninou)a někdy na chuť ještě oregano, dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma.
  • pečicí papír

Postup

  1. Pokud máte brambory s použitelnou slupkou, tak je jen omyjte a nakrájejte buď na měsíčky nebo ten měsíček ještě prekrojte na půl, pokud jsou brambory větší.
  2. V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, mně nejvíce vyhovuje např. Kombinace drceného kmína, červené papriky a oregana. Výborné jsou také s kurkumou.
  3. Ochucené brambory vyklopte na nepřilnavý plech. Mně se ale stejně připékaly, proto plech vyložím pečicím papírem a s výsledkem jsem maximálně spokojená.
  4. Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem (přiklopila jsem druhým plechem) a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10 – 15 minut.
  5. Bambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Vždy bude záležet na konkrétních bramborách, jaký bude výsledek, takže zkuste a uvidíte :-)

Vychytávky

  • Správný typ brambor: ne moučné a s tlustou slupkou
  • Pečicí papír: brambory se nebudou zbytečně trhat a přichytávat
  • Poklop nebo alobal: brambory se nevysuší
  • Správné ochucení

Jsou pečené brambory zdravé?

Brambory je dobré konzumovat pokud možno v co „nejpřírodnější podobě“, zpracované šetrnou formou v páře nebo v malém množství vody. V takovém případě mají brambory nižší množství energie a maximální obsah vitamínů, minerálních látek a ostatních fytonutrientů. Pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, s tím by tedy měli počítat ti, kteří třeba chtěji shodit nějaké to kilo. Jejich strava by se měla zaměřovat hlavně na pokrmy s nízkým glykemickým indexem. Je tedy zkrátka dobré vědět, že není brambora jako brambora, a že záleží jak na odrůdě, tak na způsobu úpravy.

Máte-li přesto rádi chuť pečených brambor, tak je vždy tisíckrát lepší udělat si tyto domácí pečené brambory s domácím dresingem z bílého jogurtu, než si dát hranolky s tatarkou, kterým byla ve fastfoodu dopřána nezdravá přesluhující olejová lázeň.

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Pečené kořeněné brambory
Brambory ochucené a okořeněné, ještě neupečené ...20 minut je nechte přiklopené, aby zbytečně nevyschly.
 
Zeleninový salát obědový
Pečené brambory si můžete dát třeba se zeleninovým salátem a domácím dresingem. Nebo s čímkoliv jiným ;-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

sandik
taky s oblibou dělám doma :) jsou moc dobré a mám i typ na vylepšení (alá rozmarýnové brambory), dáte do plecháčku trochu olivového oleje a než začne vařit, nasypete čtvrt hrsti čerstvého rozmarýnu (krásně jakoby vzkypí) a tím pak polijete syrové brambory na pečícím papíru, které krásně lupou a dochutíte kořením, nejradši používám mořskou sůl, adžiku a slovenskou papriku, jako příloha naprosto ideální :)
Jana
tak ti taky něco přispěju :), recept na tyto brambory mám doma v jedné knížce a máme je moc rádi, nám chutnají nejvíc krájené na tlustší kolečka, já je jen zakápnu olivovým olejem, osolím a navrch dávám drcený tymián
Kev
40 minut péct brambory? To jsou spálené na uhel, ne? :-O
Jíta
Já je vyzkoušela poprvé a musím říct, že jsou výborné, doporučuji, Já si přidala ještě trošku kari, ale to jen proto,že ho mám moc ráda :-D
Barča
Také je dělávám tak jak pani psala, ale dávám americké koření musím říc, že bych si hranolky už nekoupila.
Anonymní uživatel(ka)
JÁ PEČU BRAMBORY V TROUBĚ A VYMAZANÝM PLECHU NIC NA NĚ NEDÁM JEN SI ROZEHŘEJI MÁSLO S PROLISOVANÝM ČESNEKEM A SOLÍ PEČENÉ BRAMBORY POTÍRÁM A JE TO SUPER
AK-47
Použil jsem recept jako inspiraci: do hlubšího pekáčku nakrájel nahrubo cibuli, na to položil okořeněné brambory (bez oleje) a na to položil mleté maso (měl jsem doma hovězí). Cibuli jsem pouze osolil, maso osolil, opepřil a přidal trochu chilli. Vše jsem pekl zhruba o čtvrt hodiny déle, než by se pekly samotné brambory. Tuk z masa brambory omastil, na talíři jsem doplnil tatarkou, zdravější by bylo se salátem, tak či onak se musím pochválit a původní recept taky, je to dobrota :D
PK
Já tyto brambory dělám dost často, používám bylinkové koření nebo am. Brambor. Peču otevřené na horkovzduch 20-25 min na 200 stupňů a jaky jsou. Dobrou chuť. PK
Matej
Potvrdzujem, dokonalá pochúťka, presne s týmto postupom to robím už pár rokov, dokonca s použitím uvedených korenín...
Lenka
Díky za tip. Udělala jsem přesně podle receptu a byly výborné! Přidala jsem dip z tvarohu, jogurtu a česneku a oblizovala se celá rodina.
Ela
Nejlepší brambory, děkuji. Od té doby nedělám jinak, krásně křupou.
Lafislav
Jednoduche jak facka,brambory bez slupky pokrajim do ruznych tvaru,pridam sul,cesnek,kmin,smes bylin v sacku za nejakych 6kc,trosku pepre i trochu gulasoveho a soupnu to do trouby na vypek po kurecich stehnech.Pomalu na nejakych 150 stupnu,obcas promicham,jasne ze do zlatohneda.Dobra chutovka ke grilovacce.
Rozália
Vynikajúce! Nedávam papier, lebo mám rada keď sú trošku pripečené. Ďakujem za recept. Človek sa až diví, že je to tak jednoduché a tak dobré.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?