Rychle / jednoduše / zdravě

Pečené brambory v troubě - vychytaný recept

Stačí pár triků a máte ty nejlepší pečené brambory. Koho by bavilo jíst pořád vařené potraviny. Občas přijde chuť na něco zajímavějšího.
Ty nejlepší pečené brambory

Upéct brambory v troubě není žádná věda, ne pokaždé se ale povedou tak, jak bychom si představovali. Záleží na odrůdě, na tloušťce slupky, na způsobu pečení. Zkuste si je připravit třeba takto a věřím, že se povedou. Příprava těchto brambor je nenáročnou záležitostí.

Budete potřebovat

  • Brambory (spíše typ A nebo B)
  • Olivový olej
  • Koření – drcený kmín, červenou papriku, dala jsem místo soli Solčanku (sůl se sušenou zeleninou)a někdy na chuť ještě oregano, dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma.
  • pečicí papír

Postup

  1. Pokud máte brambory s použitelnou slupkou, tak je jen omyjte a nakrájejte buď na měsíčky nebo ten měsíček ještě prekrojte na půl, pokud jsou brambory větší.
  2. V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, mně nejvíce vyhovuje např. Kombinace drceného kmína, červené papriky a oregana. Výborné jsou také s kurkumou.
  3. Ochucené brambory vyklopte na nepřilnavý plech. Mně se ale stejně připékaly, proto plech vyložím pečicím papírem a s výsledkem jsem maximálně spokojená.
  4. Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem (přiklopila jsem druhým plechem) a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10 – 15 minut.
  5. Bambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Vždy bude záležet na konkrétních bramborách, jaký bude výsledek, takže zkuste a uvidíte :-)

Vychytávky

  • Správný typ brambor: ne moučné a s tlustou slupkou
  • Pečicí papír: brambory se nebudou zbytečně trhat a přichytávat
  • Poklop nebo alobal: brambory se nevysuší
  • Správné ochucení

Jsou pečené brambory zdravé?

Brambory je dobré konzumovat pokud možno v co „nejpřírodnější podobě“, zpracované šetrnou formou v páře nebo v malém množství vody. V takovém případě mají brambory nižší množství energie a maximální obsah vitamínů, minerálních látek a ostatních fytonutrientů. Pečené brambory mají vyšší energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, s tím by tedy měli počítat ti, kteří třeba chtěji shodit nějaké to kilo. Jejich strava by se měla zaměřovat hlavně na pokrmy s nízkým glykemickým indexem. Je tedy zkrátka dobré vědět, že není brambora jako brambora, a že záleží jak na odrůdě, tak na způsobu úpravy.

Máte-li přesto rádi chuť pečených brambor, tak je vždy tisíckrát lepší udělat si tyto domácí pečené brambory s domácím dresingem z bílého jogurtu, než si dát hranolky s tatarkou, kterým byla ve fastfoodu dopřána nezdravá přesluhující olejová lázeň.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Pečené kořeněné brambory
Brambory ochucené a okořeněné, ještě neupečené ...20 minut je nechte přiklopené, aby zbytečně nevyschly.
 
Zeleninový salát obědový
Pečené brambory si můžete dát třeba se zeleninovým salátem a domácím dresingem. Nebo s čímkoliv jiným ;-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

sandik
taky s oblibou dělám doma :) jsou moc dobré a mám i typ na vylepšení (alá rozmarýnové brambory), dáte do plecháčku trochu olivového oleje a než začne vařit, nasypete čtvrt hrsti čerstvého rozmarýnu (krásně jakoby vzkypí) a tím pak polijete syrové brambory na pečícím papíru, které krásně lupou a dochutíte kořením, nejradši používám mořskou sůl, adžiku a slovenskou papriku, jako příloha naprosto ideální :)
Jana
tak ti taky něco přispěju :), recept na tyto brambory mám doma v jedné knížce a máme je moc rádi, nám chutnají nejvíc krájené na tlustší kolečka, já je jen zakápnu olivovým olejem, osolím a navrch dávám drcený tymián
Kev
40 minut péct brambory? To jsou spálené na uhel, ne? :-O
Jíta
Já je vyzkoušela poprvé a musím říct, že jsou výborné, doporučuji, Já si přidala ještě trošku kari, ale to jen proto,že ho mám moc ráda :-D
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?