Rychle / jednoduše / zdravě

Kefírová bábovka

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Není suchá a výborná vydrží i několik dní.

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Je vláčná a výborná vydrží i několik dní. Pochybuji ale, že vám doma několik dní vydrží :-) Kefír jí dodá výjimečnou chuť a díky karobu ji mohou jíst i děti, které jsou alergické na kakao. Na své si přijdou i ti, kteří si hlídají energetickou hodnotu stravy, jelikož karob je dietnější než klasické kakao. Kdo není zvyklý péct z celozrnné mouky, může mouku namíchat „půl na půl“ (celozrnná + bílá).

Budete potřebovat:

  • 500ml kefíru,
  • 250g cukru (já dala třtinový)
  • 350g polohrubé mouky (já použila 200g celozrnné pšeničné mouky a 150g obyčejné)
  • 2 vejce
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva (ideálně BIO, bez fosfátů)
  • 2 lžíce karobu (jestliže ho nemáte nebo vám nechutná, můžete nahradit klasickým kakaem)
  • máslo a krupice či kokos na vysypání formy

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte ostatní přísady kromě karobu.
  3. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte např. krupicí a vlijte 2/3 těsta
  4. Do zbytku těsta přidejte 2 lžíce karobu (ne víc) a nalijte na světlé těsto, které už je ve formě.
  5. Těsto můžete promíchat špejlí nebo vidličkou a vytvořit tak barevný efekt.
  6. Pečte na 165 stupňů 50 minut až 1 hodinu dle zkušeností s vlastní troubou.
  7. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Jednou se mi povedlo na bábovku zapomenout a v troubě si pobyla dobrých 30 minut navrch. Povrch tmavého těsta byl lehce do křupava, ale vysušená nebyla. On ten kefír má na těsto asi zázračné zvláčňující účinky :)

Zajímavosti k tomuto receptu

Karob je zdravější alternativa kakaa. Je znám také jako svatojánský chléb. Neobsahuje alergenní látky. Neobsahuje kofein. Obsahuje mnoho cenných látek. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší, než u kakaa, které obsahuje 23% tuku, zatímco karob pouze 7%.

Celozrnná pšeničná mouka je nutričně hodnotnější alternativou ke klasické hladké mouce pšeničné. Je vymleta z celého zrna, ze kterého nejsou odstraňovány obalové vrstvy, které obsahují největší množství cenných látek a vlákniny, proto je vždy dobré obohatit obyčejnou mouku touto celozrnnou.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Kefír
Kefírové mléko je velice zdravé a nejlepší je pít ho čerstvé. Lze ho ale použít i k pečení.
 
Karob
Mám vyzkoušeno, že tak akorát jsou 2 lžíce karobu. 3 už jsou moc, tak pozor na to, ať vám "neujede" ruka. Tmavé těsto by pak mohlo být hořké.
 
Kefírová bábovka nakrájená
A tady je nakrájená. Mňam! :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Janča
Výborná!!
Martina
Výborná! Karob mi moc chutná!!!
Kamila Metzová (www.varilamysicka.cz)
Tak to jsem moc ráda, že bábovka i s karobem chutnala. Karob je výborný, jen se to s ním nesmí přehnat :)
Dala jsem jenom 150g cukru a 80ml oleje a bohatě to stačí...Chut akorát, skvělý recept
Eva
tak už se peče, jsem zvědavá na výsledek :-) hlavně jestli předčí naší oblíbenou olejovku, no minimálně bude zdravější :-)
HANA
Tak na obrázku vypadá že má brousek ( taková zdrclá)no nic moc
Štěpánka
Také mi na fotce připadá sedlá... nebo to tak má být..?
Míša
Výborná! Teď jsem ji pekla 2x za sebou. Manžel byl nadšený a já jsem ráda, že můžu péct něco ve zdravější podobě, co sní i on :)
Radka
První z vašich receptů, který jsem vyzkoušela. Ale zaručeně ne poslední! Odolala jsem a nepřidala ořechy ani čokoládu, jak mám ve zvyku. Všem chutnala, dvouletá dcera vůbec nechtěla přestat jíst.
Veronika
The best!!! - viac netreba dodať :)
Zuzana
Pri babovke som zvyknuta uslahat z bielok sneh. Nie je bez neho ta babovka ubita? Skusala som minule tu tvarohovu, tiez bez snehu,ale bola strasne ubita, hutna. Chutovo ale dobra. Vam sa to nestava?
Kamila (varilamysicka)
Zuzano, existuje mnoho receptl na bábovky. Já mám většinou málo času, tak vždy preferuji rychlost, tedy nešlehat bílky. Když se bílky ušlehají, tak bude určitě bábovka křehčí, jemnější. Tato kefírová je spíše hutná, nedrobí se ...To se hodí, když ji chci vzít někam s sebou :-) Pro křehčí bábovky je určitě lepší jemnější těsto a ušlehané bílky :-)
Tereza
Dnes jsem vyzkoušela a je výtečná. Vláčná, měkoučká. Skvělá. Dala jsem méně cukru (víc jsem doma neměla :) a příště dám i o malilinko méně oleje. Řadím nad Vaši bábovku ze šesti vajec.
Petra
Bábovka moc chutnala děckám i manželovi. Kefír zrovna doma nebyl, zaměnila jsem ho jogurtem, rozpustila jsme margarin na pečení. Karobu jsem dala 2 zarovnané lžíce. Nemají být náhodou navršené?? Bílky jsem ušlehala, na vzhledu bábovky to nebylo vidět :-) Děkuji za dobrý recept.
Petra
Dotaz: musí být v těstě celé balení prdopeče? Nezkoušeli jste to s půlkou?
Zuzka
Včera jsem bábovku upekla a dnes odnesla do školky místo dortu (syn má narozeniny) a prý dětem moc chutnala a některé si dokonce přidaly. To je určitě ta nejlepší pochvala ze všech. Doma po mě dokonce syn chtěl "dort" a to je co říct, protože on je obecně špatný jedlík. Takže díky za recept!
Terez88
Vynikající!!!
Petra R.
Taky moc díky za recept! už jsem ho jednou dělala a moc mi tahle bábovka chutnala. Určitě to nebylo naposled, co jsem něco takového pekla :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?