Rychle / jednoduše / zdravě

Špekové knedlíky bez masa se zelím z červené řepy

Skvělý recept na "špekové" knedlíky se "zelím". Zajímavé, chuťově výrazné a tradičně vypadající jídlo. Ideální pro vegetariány nebo ty, kteří preferují bezmasou stravu. Zelí z červené řepy vás mile překvapí...
Tempeh recept

Na tomto jídle jsem si opravdu pochutnala. Knedlíky jsou výrazné, mají šmrnc a zelí z červené řepy je návykové.

Množství ingrediencí je ze 4 rohlíků, zhruba na 3 menší porce.

Ingredience ( 9 knedlíků)

Špekové knedlíky

  • 4 rohlíky
  • 2 menší vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 g tempehu (uzený nebo marinovaný)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla Ghí (nebo jiný tuk)
  • Velká hrst nasekané hladkolisté petržele
  • 2 lžíce hrubé mouky nebo krupičky (může být i jemná rýžová krupice)
  • 1 vrchovatá lžička koření pro vegetariánskou kuchyni NEMASO
  • sůl
  • 1 lžíce kefíru na zjemnění

Zelí z červené řepy

  • 3/4 kg červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • Balsamikový ocet červený
  • Kmín - používám tento český drcený
  • Sůl
  • Trochu vody na podlití

Orestovaná cibulka na ozdobu a přepuštěné máslo na pokapání.

 Postup

Knedlíky

  1. Rohlíky nakrájím na menší kostičky. Max 1 cm. Rozprostřu je na plech a dám péct do trouby do zlatova. Ke konci je třeba hlídat, aby se nespálily. Když vychladnou, přesypu knedlíky do velké mísy.
  2. V pánvi na dostatečném množství tuku začnu restovat cibuli. Když chytne barvu, přidám tempeh nakrájený na kostičky. Společně opékám do zlatova. Ke konci ochutím směsí koření Nemaso.
  3. Opečené rohlíky v míse zaliju mlékem rozmíchaným se žloutky. Přidám orestovanou cibuli s tempehem. Dle situace trochu osolím. Vmíchám nasekanou petrželku. Promíchám a nechám alespoň 10 minut odležet, aby rohlíky změkly.
  4. Vsypu 2 lžíce krupičky. Teď jsem použila jemnou rýžovou krupici. Promíchám s vyšlehanými bílky. Konzistenci doladím a zjemním 1 lžící kefíru.
  5. Z hmoty tvaruji koule. Měly by bez problému držet pohromadě. Vařím nad párou 20 až 25 minut podle velikosti knedlíků.

Koření Nemaso kromě tohoto receptu používám i na jiná bezmasá jídla např. s tofu. Je ideální, když chcete zvýraznit určitou surovinu nebo potravinu, ale příliš nepřebít její přirozenou chuť.

Zelí z červené řepy

  1. Červenou řepu uvařím celou neoloupanou do poloměkka. Pak ji oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle.
  2. Cibuli pozvolna orestuji do zlatova na přepuštěném másle, přidám nastrouhanou řepu, ochutím kmínem, lehce zacáknu vodou, přidám povidla, promíchám a společně dusím asi 10 minut.
  3. Doladím červeným balsamikovým octem do sladko-kyselé chuti. V zelí není v závěru žádná tekutina, je kompaktní, lehce "mazlavé".

TIP - tradiční varianta receptu

Chcete uvařit i tradiční verzi tohoto jídla pěkně s uzenou slaninou, špekem a červeným zelím? Doporučuji postupovat podle tohoto osvědčeného receptu na špekové knedlíky od Davídka.

Vyzkoušejte oba recepty a ať se vám doma o to poperou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Špekové knedlíky tempeh

Opečené kostičky rohlíku zaliju mlékem a smíchám s orestovanou cibulkou, tempehem. Tuto hmotu nechám ideálně půl hodiny odležet, aby rohlík změkl a důkladně nasákl.

 
Špekové knedlíky recept

Sníh z bílků a nasekanou petržel zapracuji až nakonec.

 
Špekové knedlíky tempeh

Hmota musí být kompaktní. Zvláčnění může pomoci lžíce kefíru.

 
Jak udělat špekové knedlíky bez masa

Z uvedeného množství mi vyšlo 9 středních knedlíků.

 
Knedlíky nad párou

Knedlíky je nejlepší udělat nad párou.

 
Zelí ke špekovým knedlíkům

Varianta knedlíků se zelím z červené řepy.

 
Špekové knedlíky bez uzeného

Základem úspěchu receptu je skvělé dochucení. Jak zelí, tak knedlíků. Perfektně mi zde posloužila směs koření NEmaso, která je na míru dělaná do vegetariánské kuchyně.👍

 
Jak udělat špekové knedlíky zdravě

Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?