Rychle / jednoduše / zdravě

Krémové rizoto s parmezánem

Když se spojí krémová máslová chuť s parmezánem a tou správnou rýží připravenou "al dente", zjistíte, že v jednoduchosti jídel je krása.
Krémové rizoto s parmazánem

V české kuchyni si mnozí pod pojmem rizoto vybaví především rýži s hráškem a kostičkami mrkve, v tom zamíchané maso, navrchu posypané eidamem a pro doladění chuti kyselou okurku k tomu :)

Rizoto se dá ale udělat úplně jinak. Jednoduše, tzv. po italsku :) Variant italského "risotta" je mnoho. Můžete do něj zakomponovat dýni, šafrán, špenát, houby, ale i mořské plody. Princip přípravy je vždy stejný.

Zásadní je vybrat správný typ rýže. Obecně se dá říci, že nejvhodnější je kulatozrnná rýže. Konkrétně je to buď rýže Carnaroli nebo Arborio. Někteří výrobci rovnou na obal napíšou "risotto".

Na 2 větší porce budete potřebovat

  • 200 g rýže vhodné na risotto (Arborio)
  • 1 šalotku ( někdy dám lahůdkovou cibulku)
  • 1 větší lžíci másla
  • 70 ml bílého vína ( někdy dělám bez vína)
  • hrst celeru nakrájeného na malé kostičky
  • 700 ml horkého zeleninového vývaru
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Z připravené lžíce másla vhoďte polovinu do pánve a krátce orestujte šalotku spolu s kostičkami celeru. Vsypte suchou rýži a promíchejte. Vlijte bílé víno a nechte ho vsáknout do rýže.
  2. Teď začněte postupně po naběračkách přidávat vývar. Přidejte naběračku vývaru, velmi jemně promíchejte a nechte vstřebat. Jakmile rýže do sebe vývar vsákla, přidejte další naběračku. Tento proces opakujte, dokud není rýže uvařená al dente. Celkově to trvá asi 20 minut.
  3. Odstavte hrnec a do horké rýže na závěr vmíchejte parmezán a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Já si porci zdobím pár hoblinkami sýra a petrželkou.

Hotovo, můžete podávat lahodné krémové rizoto bez rozvařené rýže. :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Krémové rizoto

Krémová lahodná chuť. Netřeba mnoha ingrediencí. Méně je někdy více.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

loolee
Rizoto po italsku dělám (naopak nemusím to "české") a ještě do něj na závěr vmíchám trochu másla. A jak to tak čtu, už se těším na první úlovek hub a následně na sezónu dýní.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?