Rychle / jednoduše / zdravě

Rizoto s červenou řepou

Ať už ve Vás barva tohoto jídla vyvolává jakékoliv pocity, určitě ho zkuste. I růžové jídlo může být výborné a zdravé :-)
Rizoto červená řepa

Jedním ze základních pravidel vyvážené stravy je barevnost. Rizotem s červenou řepou tento bod naplníte zcela jistě ;)

S množstvím rýže si nemusíte lámat hlavu. Já jí většinou uvařím záměrně o něco více a z části udělám dětem domácí rýžovou kaši.

Přípravou tohoto jídla jsem šla "do risku" a v koutku duše myslela na záchranu v podobě špaget s tuňákem. Ty naštěstí neproběhly, protože všem chutnalo, včetně nejmenšího vybíravce.

Budete potřebovat

4 porce

  • 280g rýže vhodné na přípravu rizota (arborio, kulatozrnná)
  • 5 menších bulv vařené nebo pečené červené řepy
  • Cibuli (nebo pórek)
  • Česnek (já raději bez něj)
  • Sušený tymián
  • Sýr dle chuti (lze kozí, ricottu)
  • Grana paddano a zakysanou smetanu na ozdobení
  • Olivový olej na zakápnutí

Postup

  1. Bulvy červené řepy uvařte ve vodě pod pokličkou do měkka. Já ji dělám v papiňáku, kdy ji vařím asi 30 minut a pak nechám dojít. Nechte ji vychladnout a oloupejte slupku. Asi 3 bulvy pokrájejte na kostičky a 1 či 2 podle velikosti rozmixujte do hladka.
  2. Rýži připravte podle návodu, jak doporučuje výrobce.
  3. Na olivovém oleji orestujte cibuli, ke konci nakrájený stroužek česneku a přidejte na kostičky pokrájenou řepu a trochu tymiánu.
  4. Vše nechte krátce rozvonět a promíchejte s uvařenou rýží a rozmixovanou řepou, která vše zvláční a spojí.
  5. Na závěr můžete přidat třeba kozí sýr nebo zakysanou smetanu.

TIP

Jednou jsem do celého rizota rozmíchala sýr ricotta a nebylo to ono. Jakýkoliv sýr je podle mě lepší přidávat do tohoto jídla až na talíři a zároveň ozdobit lžící zakysané smetany a kapkami olivového oleje lisovaného za studena.

Dospělácké verzi také neuškodí čerstvě mletý pepř ;)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Martina B.
Zkusila jsem po vánočních svátcích a upřímně, nečekala jsem, že bude mít u rodiny úspěch - ale mělo :-) Příjemné nenáročné jídlo - dala jse cibuli, pórek i česnek. Naopak jsem vynechala krok s mixováním řepy - všechny jsem dala nakrájené na kostičky. Nechtěla jsem si obarvit mixér a bála jsem se, že rizoto bude příliš mazlavé :-) Posypala jsem strouhaným eidamem, aby to konzervativnější části rodiny alespoň něčím připomínalo klasické rizoto :-) Osvědčilo se, budu určitě vařit častěji.
Kamila (varilamysicka)
Martino, díky za zprávu :-) Tak to je super, že tuhle barevnou "bombu" rodina přijala :-) Je pravda, že jsem také přemýšlela nad tím, zda by mi to nechutnalo víc bez toho mixování části řepy. Tento krok je tam obecně kvůli té mazlavosti a vláčnosti, ale ne každému to musí vyhovovat. Zkusím to do receptu ještě připsat jako TIP. Já osobně řepu můžu nejvíc s kozím sýrem, nejlépe samotnou uvařenou řepu na plátky, trochu kozího sýra, olivový olej a pepř. Mňam! Kamila
Evajz
tak manžel se mě zeptal, jestli je ten oběd nějaká pomsta :-) mě to chutnalo s parmazánem :-) děti se tvářili všelijak :-) hold asi budu vařit jen pro sebe jen připomínka pro absolutně vytížené, s řepou nějak nerada pracuju, dá se koupit v Lidlu vakuová již uvařená :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?