Rychle / jednoduše / zdravě

Pomazánka z červené čočky

Většina pomazánek obsahuje mléčný výrobek. Občas to chce prostřídat a vyzkoušet luštěninové pomazánky. Jsou velice zdravé a vydatné.
Pomazánka z červené čočky

Většina pomazánek obsahuje mléčný výrobek. Občas to chce prostřídat a vyzkoušet luštěninové pomazánky. Jsou velice zdravé a vydatné. Chuťově si s nimi můžete pohrát a udělat buď pomazánku pro děti nebo naopak pikantní pro sebe.

Budete potřebovat

  • 200 g červené čočky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 střední nastrouhanou mrkev
  • štávu z citronu podle chuti
  • 1 lžičku soli
  • cca 600 ml vody
  • trošku kari

Postup

  1. Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.
  2. Na oleji orestujte cibuli.
  3. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte.
  4. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením.
  5. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku.
  6. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte.
  7. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte.
  8. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.
  9. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.

TIP

  • Pokud nemusíte kari, zkuste jinou variantu. Do hotové pomazánky přidejte čerstvou bazalku a na velmi jemno pokrájené rajče.
  • Když by se voda vyvařila dříve, než by čočka byla dostatečně měkká, jednoduše trochu vody přidejte.
  • Pomazánku jezte dobře vychlazenou, chutná je na zdravých "křupacích" chlebech.

Dobrou chuť :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pomazánka z červené čočky

Luštěninové pomazánky jsou zdravé a oblíbené. Třeba fazolová a cizrnová jsou také skvělé.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Ijul
Time to face the music armed with this great inmforation.
misa
Na pomazánky moc nejsme , ale asi začneme . Tahle byla první luštěninová a super . Nejen rychlá , ale i dobrá .
Ashara
Dobrý večer, pomazánka jsem vyzkoušela a byla tak dobrá, že nestihla vystydnout. Sneflu jsme ji rovnou z rendlíku :-)
Ashara
Dobrý večer, pomazánku jsem vyzkoušela a byla tak dobrá, že nestihla vystydnout. Snědli jsme ji rovnou z rendlíku :-)
Milena
Dobrý den, výborná pomazánka, na kolik porcí asi vystačí? Děkuji, M.
Veronika
Vynikající! Příprava sice jak na nedělní oběd, ale stojí za to! Opravdu může být skvělá pomazánka bez klasických postupů - máslo, sýr... Určitě to není poslední recept ze stránky, který zkouším!
Hanka
Výborná! Lehká příprava, brzy pomazánka hotová. Skvěle chutná ještě i teplá :-), ve stejný čas dopečen i kváskový chleba - bezva mňamka. Studená (zbylo jí málo) je taky výtečná.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?