Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová polévka z máslové dýně

Pro mě jedna z nejlepších krémových polévek je ta z dýně- tentokrát máslové. Opravdu výborná, vyplatí se ji zkusit.
Polévka z máslové dýně

Jakékoliv krémové polévky jsou u nás doma sázkou na jistotu. Rajčatová s červenou čočkou, cuketová s mrkví a ovesnými vločkami nebo právě dýňová. Talíře jsou vždy prázdné :-)

Budete potřebovat

  • 1 máslovou dýni (připomíná tvarem hrušku)
  • 1 pórek
  • 1/2 cibule
  • Olivový olej
  • zeleninový vývar nebo vodu
  • smetanu na zjemnění
  • Na dochucení trochu soli
  • Petrželku a pšeničné klíčky k podávání

Postup

  1. Máslovou dýni omyjte, překrojte a zbavte semínek. Pak ji nakrájejte včetně slupky na kostky.
  2. Na olivovém oleji si orestujte kousek cibule a pórek. Cibuli lze klidně vynechat.
  3. Přidejte dýni a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně ponořená.
  4. Vařte do změknutí dýně, asi 20 minut.
  5. Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a zjemňete smetanou. Sladší chuti dosáhnete sladkou smetanou, zakysaná smetana je zase stravitelnější.
  6. Dolaďte do požadované hustoty a ochuťte, jaká vám vyhovuje.
  7. Na talíři můžete ozdobit zeleným kořením - petrželkou nebo koriandrem a sušenými pšeničnými klíčky, které polévku obohatí o další živiny.

TIP

S výslednou chutí si pak můžete hrát. Nejmenším dětem nemusíte ochucovat vůbec, dospělí zas mohou v polévce ocenit trochu zázvoru, kari nebo chilli.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Máslová dýně
Máslová dýně - vynikající.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lelinka
Dobry den, mam dotaz. Opravdu tu dyni neloupete? Dekuji. Lenka
Pája
Dobrý den, zajímá mne to samé, slyšela jsem, že se neloupe jen Hokaido. Jinak díky za skvělé recepty, jen tak dál :-).
BB
Vyzkoušela jsem tento recept jako první z tohoto webu. Ta polévka je naprosto vynikající! Tu dýni jsem neloupala. Děkuji za jednoduchý recept!!
Pavla
Vyzkoušeli jsme váš recept a byl výborný.Dýni jsme neloupali. Jednoduché a přitom velmi chutné,díky.
Sklerotik48
Já dělám polévku podle rakouského receptu a nemá chybu. Dýni překrojím, vydlabu seménka potřu olejem a pod každou půlku dám půl paličky česneku,dám zapéct, zapečenou dýni vydlabu přidám vývar podle toho kdo má rád jak hustou, strouhnu muškátový oříšek-rozmixuji, přidám zak.smetanu lžíci másla a nechám přejít varem(nesolím).Polévku zdobím praženými dýňovými semínky a dýňovým olejem.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?