Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlý tvarožník se špaldovou krupicí

Jednoduchý, vláčný, výborný, zdravý a univerzální.
Co s tvarohem

Z vteřiny na vteřinu jsem se v neděli rozhodla, že přeci jen něco upeču. Kouknu do lednice, tam 2 tvarohy, vajíčka. Ale neměla jsem ovoce. Najednou si všimnu bezpeckového hroznového vína. V šuplíku jsem pak místo hrubé mouky sáhla po špaldové krupici a plán byl jasný ...

Celá kulatá dortová forma zmizela jako mávnutím proutku. Hlavně teda proto, že nás na ni bylo nakonec 8 a každý dostal 1 kousek :-)

Na tomto moučníku mám nejraději višně. Když ale nejsou, tak výborně poslouží i hrozny.

Budete potřebovat

  • 2 tvarohy ve vaničce (polotučné)
  • 3 vejce
  • 5 lžic špaldové krupice
  • 100g másla
  • 100g sladidla (lze hnědý cukr, med, obilný sirup atd. )
  • 1 BIO vanilkový cukr (nebo doma vyrobený z vanilkového lusku a přírodního cukru)
  • Pšeničné klíčky na posypání (mohou být i mleté mandle)
  • 2 lžičky BIO kypřícího prášku do pečiva
  • Bezpeckové hrozny k ozdobení (nebo višně, meruňky, broskve, borůvky...)

Postup

  1. Máslo vyšlehejte spolu s vejci a cukrem.
  2. Přidejte tvarohy, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu, 2 lžičky prášku do pečiva a oslaďte dle chuti tak, aby Vám to vyhovovalo. Pokud tvaroh není nakyslý a má jemnou chuť, nemusíte sladit tolik. Obecně platí, že čím méně, tím lépe.
  3. Vmíchejte asi 5 lžic špaldové krupice. V případě potřeby je možné nahradit obyčejnou krupicí, hrubou moukou nebo kukuřičnou krupicí)
  4. Těsto vlijte do vymazané a vyspypané kulaté dortové formy (průměr 26cm)
  5. Povrch poprašte pšeničnými klíčky nebo mletými mandlemi a bohatě ozdobte ovocem.
  6. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Povrch musí lehce zezlátnout, může být ale měkký. To neřešte, po vychladnutí moučník zatuhne.

Pšeničné klíčky u mě doma nesmí chybět. Nyní se mi hodily na podsypání ovoce, aby tolik nekleslo, ráda je také používám při výrobě pomazánek nebo na obohacení polévek.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravý moučník s tvarohem

Po upečení ...

 
Tvarožník s ovocem
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
To zní skvěle,určitě zkusím ;-) jen se chci zeptat-myslíte,že místo špaldové krupice můžu dát pohankovou,asi by to nemělo mít vliv,ne?
Kamila (varilamysicka)
Jani, samotnou by mě zajímalo, jak by dopadl s pohankovou krupicí. Teoreticky v tom nevidím jediný problém (není ta krupice pohanková až příliš hrubá?), prakticky to půjde trochu poznat na chuti, přeci jen ta pohanka je specifická. Určitě budu ráda za zpětnou vazbu, jak to dopadlo :-) Kamila
Jana
OK,vyzkouším a pak dám vědět ;-) snad to dopadne dobře
Jana
Tak vyzkoušeno...s pohankovou krupicí-není tam vůbec cítit,sypané kokosem a s borůvkami :-D a je to mňamka ;-) pekla jsem ráno,už je půlka pryč a druhá se sní bezpečně ještě dnes :-)
Katka
Kamco, ja vyzkousela z hrube mouky, jablek, karamelu a skorice. Take jsem misto jednoho tvarohu pouzila Ricotu co jsem mela v lednici. Celkove velice lehky kolac, pro me rozhodne netraticni a zajimava chut i konzistence.
Magda
Je vynikající! Nahoru pokladu sušené brusinky. Jen se chci zeptat, co dám špatně, protože dávám do forem na malé biskupské chlebíčky (výška cca do 10cm).a po upečení se ve středu všechny tvarozniky propadnou... dělám tedy recept z polovičního množství a je tak oblíbený, že už dělám týden obden :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?