Z vteřiny na vteřinu jsem se v neděli rozhodla, že přeci jen něco upeču. Kouknu do lednice, tam 2 tvarohy, vajíčka. Ale neměla jsem ovoce. Najednou si všimnu bezpeckového hroznového vína. V šuplíku jsem pak místo hrubé mouky sáhla po špaldové krupici a plán byl jasný ...
Celá kulatá dortová forma zmizela jako mávnutím proutku. Hlavně teda proto, že nás na ni bylo nakonec 8 a každý dostal 1 kousek :-)
Na tomto moučníku mám nejraději višně. Když ale nejsou, tak výborně poslouží i hrozny.
Budete potřebovat
- 2 tvarohy ve vaničce (polotučné)
- 3 vejce
- 5 lžic špaldové krupice
- 100g másla
- 100g sladidla (lze hnědý cukr, med, obilný sirup atd. )
- 1 BIO vanilkový cukr (nebo doma vyrobený z vanilkového lusku a přírodního cukru)
- Pšeničné klíčky na posypání (mohou být i mleté mandle)
- 2 lžičky BIO kypřícího prášku do pečiva
- Bezpeckové hrozny k ozdobení (nebo višně, meruňky, broskve, borůvky...)
Postup
- Máslo vyšlehejte spolu s vejci a cukrem.
- Přidejte tvarohy, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu, 2 lžičky prášku do pečiva a oslaďte dle chuti tak, aby Vám to vyhovovalo. Pokud tvaroh není nakyslý a má jemnou chuť, nemusíte sladit tolik. Obecně platí, že čím méně, tím lépe.
- Vmíchejte asi 5 lžic špaldové krupice. V případě potřeby je možné nahradit obyčejnou krupicí, hrubou moukou nebo kukuřičnou krupicí)
- Těsto vlijte do vymazané a vyspypané kulaté dortové formy (průměr 26cm)
- Povrch poprašte pšeničnými klíčky nebo mletými mandlemi a bohatě ozdobte ovocem.
- Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Povrch musí lehce zezlátnout, může být ale měkký. To neřešte, po vychladnutí moučník zatuhne.
Pšeničné klíčky u mě doma nesmí chybět. Nyní se mi hodily na podsypání ovoce, aby tolik nekleslo, ráda je také používám při výrobě pomazánek nebo na obohacení polévek.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.